Salakblog - McEnroe: "A fiataloknak azért nehéz most, mert a jelenlegi top 3 ott van minden idők top 5-jében"
McEnroe: "A fiataloknak azért nehéz most, mert a jelenlegi top 3 ott van minden idők top 5-jében"
Fotó: Europress/AFP

McEnroe: "A fiataloknak azért nehéz most, mert a jelenlegi top 3 ott van minden idők top 5-jében"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/10 19:32

A hétfőn kezdődő Ausztrál Open előtt az Eurosport megkérdezte szakértőit, így John McEnroe-t is, mit várnak az év első Grand Slam-tornájától. Vajon a Nagy Hármas fogja uralni, vagy esetleg jönnek a fiatalok?


Ha kizárjuk a Federer-Nadal-Nole-triót, kinek adnád a legnagyobb esélyt a győzelemre?
Az Ausztrál Open mindig kiszámíthatatlan, és nem csak a formák miatt, az egészségi állapot miatt is. Úgy gondolom, az új srácok közül valaki dob majd valami nagyon nagyot idén, de, hogy melyikük, és, hogy melyik tornán, azt nem tudnám megmondani. Lehet Khachanov, Tsitsipas, Zverev, vagy más, az biztos, hogy a legjobb csapat Sascha körül van. 

És mi a helyzet a nagyokkal? Közülük kinek adnád a legnagyobb esélyt?
Na itt jön képbe az egészség, mert Rafa fizikális állapota eléggé kérdőjeles. Djokovicnak nagyon menni szokott Ausztráliában, és ahogy befejezte a tavalyi évet, nehéz volna ellene tippelni. Számolni kell azonban Federerrel is, aki úgy tűnik, szintén remek állapotban van. 

Említed Nadalt. Milyen tanácsot adnál neki? Benned hogy született meg a döntés a visszavonulásról, annak ellenére, hogy a szíved esetleg még vitt volna előre?
Rafának én semmilyen tanácsot nem adnék. Olyan intenzitással játszik, amelyről nem is hittem volna, hogy lehetséges. Azt gondoltam, hogy ebben a tekintetben Jimmy Connors volt a csúcs, de tévedtem. Ő ismeri a testét, tény és való, rengeteg kisebb-nagyobb sebet hordoz már magán szinte mindenhol. Az a nehéz neki, hogy a stílusán nem igazán tud változtatni, és biztos vagyok benne, hogy ez rettenetesen frusztrálja őt. Ráadásul csak akkor érzi magát igazán jól, ha száz százalékos. Ezért is baromi nehéz jósolni vele kapcsolatban. Tavaly úgy tűnt, elképesztő formában van, aztán Cilic ellen a teste megadta magát. 

fedal.jpgFotó: Twitter

Lesz őrségváltás 2019-ben?
Egyáltalán nem lepne meg, ha Nole behúzna egy-két GS-t. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy valamelyik fiatal oda fog érni már az idén. Sokkal nagyobb esélyt adok nekik, mint mondjuk a későn érő veteránoknak, például Kevin Andersonnak. Tavaly pazar éve volt, de azt iszonyú nehéz fönntartani. Cilicnek is vannak jó eredményei, Dimitrov is megpróbál áttörni Agassival, én azonban inkább azt gondolom, hogy a fiatalok be akarják majd bizonyítani, hogy jobbak náluk. Lehet az Khachanov, Tsitsipas, Coric, Zverev, Shapovalov. Nem tudnék tippelni. 

Nem érzed úgy, hogy a fiatalok valahogy kivárásra játszanak? Hogy meg akarják várni, míg a nagy öregek végre átadják nekik a terepet?
Nem tudom. A játék rettenetesen fizikálissá vált és fölgyorsult. Ilyen körülmények közt a fiataloknak borzasztó nehéz három nyert szettre menő meccseket vívni, és megnyerni hét ilyet egymás után. A testüknek is meg kell erre érni, nem elég már az, hogy ügyesek a labdával. Néhány srácnál úgy látszik, meglennének a fizikális dolgok, ők viszont a mentális résszel küszködnek. Wilander, Becker, de még Nadal is tudott majort nyerni húsz éves kora előtt, de most ez szinte lehetetlen. Amilyen irányba a tenisz fejlődik, ez most nehezebb, mint valaha. 

És ne feledjük, hogy a jelenlegi top 3 ott van minden idők top 5-jében. Ez nagyon kemény dolog, ezt tartsuk fejben, mert a fiataloknak részben ezért is olyan nehéz most. 

Én egyébként azt szeretem, amikor egy játékos beleteszi a személyiségét, az érzelmeit a játékba. Szeretem, ahogy Shapovalov pumpálja magát, vagy, ahogy Rublev is megmutatja a benne rejlő érzelmeket. De ez csak az én személyes véleményem. Amúgy Federert is nagyon jó nézni, pedig rá nem jellemző, hogy megőrülne a pályán. 

DwLkw7EUUAAMne0.jpgFotó: Twitter

És mi a helyzet az amerikaiakkal? Hol van az új McEnroe, Sampras, Agassi?
Vannak nagyon ügyes játékosok, Tiafoe, Opelka, Michael Mmoh, a top 10 simán bennük lehet. Tiafoe-t különösen kedvelem, jó srác és nagyon jót tesz a tenisznek, de még egy kicsit több kéne tőle. Azt látom problémának, hogy a tenisz túl drága, és az iskolákban nem feltétlenül elérhető. Nagyszerű sportolóink vannak, de kevesen lesznek közülük teniszezők. Kellene, hogy azok a srácok, akik amerikai fociznak, meg kosaraznak, teniszezzenek is. Ahhoz, hogy valaki GS-t tudjon nyerni, iszonyú jó atlétának kell lennie. A nőknél Serena és Venus az ország legjobb atlétái.

Mi a helyzet Sascha Zverevvel? A németek nagyon várnak már tőle egy Grand Slam-győzelmet.
A magassága nagy előny, sok pontot meg tud nyerni a szervájának köszönhetően. Figyelnie kell azonban arra, hogy ne álljon nagyon hátul, és, hogy kellően agresszív legyen. Ahogy arra is, hogy ne pazaroljon el túl sok energiát az első fordulókban, ez volt a baj ugyanis a tavalyi Garroson. 

Lendl a legjobb választás volt a részéről, hogy rendbe tegye őt mind fejben, mind fizikálisan. Nem lepne meg, ha lépne előre egy nagyot az idén.

zverev.jpgFotó: Europress/AFP

Nick Kyrgiosról mit gondolsz? Van benne GS?
Először is meg kellene próbálnia élvezni a játékot. Örülnie kellene, hogy profi teniszjátékos, ennek megfelelően kellene edzenie és versenyeznie. A lehetőség természetesen benne van. Ha csak az ügyességét nézem ő a legtehetségesebb játékos, aki az elmúlt tíz évben föltűnt. De ez a sportág nem csak a tehetségről szól. Ott vannak az edzések, a mentális egészség, a mentális állóképesség, a győzni akarás, az utazással együtt járó kellemetlenségek elviselése, és még sok minden más.

Mi a helyzet a hölgyek mezőnyével? Hogy látod az esélyeket?
A dolog még kiszámíthatatlanabb, mint a férfiaknál. Így aztán nehéz azt mondani, hogy Serena az egyértelmű esélyes. Nem tudjuk ugyanis, mi minden történt vele, mi zajlott le benne a US Open óta. 

Mindenesetre úgy tűnik, jó állapotban van, így ha egy nevet kellene mondanom, Serenát mondanám. De hozzá kell tennem, hogy szerintem van legalább 15 játékos, akik közül bárki győzhet.

serenaw2.jpgFotó: Twitter

Sloane Stephens megcsinálta az áttörést, megtanulta, hogyan kell nyerni és behúzta a US Opent. De aztán meg kellett volna nyernie a Garrost. Ehelyett ő is, mint a többiek fölült egy hullámvasútra. El kell talán fogadni, hogy a dolog a nőknél így működik.

Mi a véleményed a Davis-kupa ún. reformjáról?
Nagyjából 40 éve mondogattam, hogy változtatásokra van szükség, de ez így túl sok volt. Talán észbe kapnak még, hogy valami nem jó. Nekem nagyon sokat jelentett a DK, most azonban úgy tűnik, senki sem törődik vele igazán. Ráadásul túl sok lett hirtelen a csapatverseny, a kevesebb több volna. 


Hozzászólások