Salakblog - A világranglista-8. szerint nem a teniszezők felelőssége, hogy támogatásról gondoskodjanak
A világranglista-8. szerint nem a teniszezők felelőssége, hogy támogatásról gondoskodjanak
Fotó: Europress/AFP

A világranglista-8. szerint nem a teniszezők felelőssége, hogy támogatásról gondoskodjanak

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/20 13:36
Matteo Berrettini az olasz Eurosport Call-azione című műsorában elmondta, bár a kezdeményezést nemes gesztusnak tartja, szerinte nem a profi teniszezők felelőssége a rosszabb anyagi helyzetben lévő társak támogatása. A világranglista nyolcadik helyén álló teniszező úgy véli, a játékosok a teljesítményükkel fizetnek, és az a szövetségek feladata, hogy mindenkiről gondoskodjanak.

A kényszerszünet alatt középpontba kerültek a sportág finanszírozásával kapcsolatos viták, egészen konkrétan az, hogy a profi teniszezők zöme egyszerűen nem jut annyi bevételhez, amiből legalább a kiadásaikat fedezni tudják. Most, hogy a versenyből származó díjak is elapadtak, a témában évek óta hangadónak számító játékosok kihasználták az alkalmat, hogy párbeszédet indítsanak, az elsődleges céljuk az lenne, hogy az ATP Tour alatti versenyeken növeljék a pénzdíjakat, ezáltal több bevételhez juttatva a játékosokat.

Federer, Djokovic és Nadal is segítheti a teniszvilágot | Eurosport

A férfi tenisz nagy hármasa, a világelső szerb Novak Djokovic, a 20-szoros Grand Slam-győztes svájci Roger Federer, valamint a salakkirály spanyol Rafael Nadal közösen dolgozna azért, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakított idény következtében nehéz helyzetbe kerülő, alacsonyabban rangsorolt játékosokat segítsék.

Átmeneti megoldásként is merültek fel javaslatok, például egy topjátékosok által létrehozott pénzügyi alap, amit - a Federerrel és Nadallal történő egyeztetést követően - még Djokovic vetett fel. Az elképzelés szerint a játékosok és a szövetségek közösen 4-5 millió dollárt gyűjthetnének össze, amiből a világranglista 250. és 700. helye között álló teniszezőket támogatnák. Ennek a javaslatnak voltak kritikusai, például Dominic Thiem, aki másképp áll a támogatás kérdéséhez, vagy épp Lleyton Hewitt, de Matteo Berrettini sem teljesen ért egyet a legnagyobbakkal.

"Az én véleményem szerint nagyszerű kezdeményezést indított el Djokovic és Nadal. Sokat jelenthet a sportnak. Amikor elolvastam a javaslatukat, én is átgondoltam, mik a prioritásaim, és nem azért, mert nem tisztelem a többieket, hanem azért, mert azt érzem, nem szabad a játékosokat - legyen szó bármilyen sportágról - olyan helyzetbe hozni, hogy nekik kelljen a társaknak segíteniük. Ez a felelősség a szövetségekhez, az ITF-hez, az ATP-hez és a WTA-hoz tartozik" - jelentette ki Berrettini, aki beszélt erről Djokovicékkal is.

Ki a fene látott már éhező profi teniszezőt, miért pont nekik gyűjtenek? | Eurosport

Tegnap Dominic Thiem volt az első, aki ki merte mondani azt, amit talán már jóval korábban ki kellett volna mondania valakinek. Nem biztos, hogy tenisz világranglista 250. vagy 700. helyén tanyázó embertársaink volnának azok, akik leginkább segítségre szorulnak ezekben a vészterhes időkben.

"A szövetségek felelnek a versenyekért, mi pedig a teljesítményünkkel fizetünk. Nekik kell rólunk gondoskodniuk. Szóval a probléma egy kicsit mélyebbre nyúlik vissza. Pénzt kell áldoznunk arra, hogy segítsük az alacsonyabban rangsorolt játékosokat. Személy szerint azt támogatom, hogy konkrét esetekben segítsünk. Nem arról van szó, hogy nem törődök a többiekkel, véleményem szerint a tenisz a befektetésekről szól. Beszéltem Djokoviccsal, aki azt mondta, ne aggódjak, az adomány nem kötelező, akkor fizessek, ha úgy érzem."

"Tiszteletben tartják, ha inkább maszkokat szeretnék vásárolni kórházaknak, vagy nélkülöző családokat támogatnék. Ez fontos üzenet, amit a játékosok körén kívül is terjeszteni kellene" - tette hozzá.

Az olasz teniszező a tavalyi idényben rengeteget fejlődött, főleg mentálisan érett nagyon sokat. Eleinte kisebb versenyeken teljesített jól, köztük a budapesti ATP-tornán, amit meg is nyert, majd a füves pályás szezonban is kiválóan játszott; Stuttgartban győzött, Halléban elődöntőzött, Wimbledonban pedig a legjobb tizenhat volt a végállomás. Az igazán nagy dobást a US Openre tartogatta, ahol elődöntőig menetelt, és felkapaszkodott a nyolcadik helyig a ranglistán. 2020 elején egy sérülés hátráltatta, így a szünet előtt is csak két meccset játszott.

Matteo Berrettini: US Open negyeddöntő félelmetes adogatással, brutális tenyeressel és kockás hassal | Eurosport

Akadt néhány pillanat, ahol összetörhetett volna Matteo Berrettini. A 23 éves olasz teniszező a US Open harmadik fordulójában hiába vezetett 2-1-es szettelőnnyel az ausztrál Alexei Popyrin ellen, a negyedik játszmában 5-5-nél egy titáni, 10 egyenlő állást hozó játékban végül bukta a szerváját, és nagyon úgy tűnt, hogy ebből döntő szettes meccs lesz.

"Frusztráló hónapokon vagyunk túl. Egyébként mindig is önmagamért játszottam, és nem azért, hogy másoknak bizonyítsak. Sokat dolgoztam bizonyos játékelemeken, és úgy voltam vele, hogy majd a pályán kiderül, milyen eredményei vannak a befektetett melónak. Az valamelyest elszomorított, hogy épp a vírust megelőzően jöttem ki egy sérülésből. Ez a kettő eredményezte azt, hogy a vártnál kevesebbet játszottam, pedig már kiemelt játékosként indulhattam volna el a versenyeken. Ez nyomással jár természetesen, de egyben csodálatos érzés is."

"Tavaly messze nem voltam ennyire előkelő pozícióban. Most a legmagasabban rangsorolt játékosok között a nyolcadik vagyok, ez olyan megtiszteltetés, amit csak ezeken a versenyeken keresztül lehet visszakapni. Arra próbálom felhasználni a rendelkezésre álló időt, hogy tovább javítsak a játékomon, fizikálisan és mentálisan egyaránt, és igyekszem kiélvezni azokat a dolgokat, amikre máskor nincs lehetőségem. Azért vagyok most Floridában, hogy több időt tölthessek el a barátnőmmel, hiszen máskor kevés ideig lehetünk együtt."


"Szomorú vagyok, hogy elmaradtak a versenyek, de mindannyiunknak figyelembe kell vennie a világban kialakult helyzetet, és ez alapján összességében én inkább szerencsésnek érzem magam. Az én életem a vírus után folytatódni fog, másokét viszont tönkretette ez a katasztrófa, vagy az azzal járó válság" - magyarázta az olasz teniszező.

Berrettini azt is elmondta, ha ritkán is, de előfordul olyan, hogy úgy érzi, pihenésre van szüksége, el kell távolodnia egy kicsit a tenisztől, de ezek a mélypontok rövid ideig tartanak, és mindig hamar vissza akar térni a pályára. Bár lényegesnek tartja a tornagyőzelmeket is, számára az a legfontosabb, hogy élvezze, amit csinál, és keményen dolgozik annak érdekében, hogy jobb játékos legyen. "A tenisz boldoggá tesz, mert mindenre hatással van: az érzelmekre, a fizikális és mentális energiákra" - magyarázta.

Hozzászólások