Salakblog - Mats Wilander: "Nem kérdés, a két toronymagas favorit Djokovic és Nadal"
Mats Wilander: "Nem kérdés, a két toronymagas favorit Djokovic és Nadal"
Fotó: Europress/AFP

Mats Wilander: "Nem kérdés, a két toronymagas favorit Djokovic és Nadal"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/25 13:31
Az Eurosport szakértője, a hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander szerint a fiúk versenye nagyjából kétesélyes. Úgy véli Djokovic és Nadal között fog eldőlni a trófea sorsa. Ugyanakkor határozottan arra számít, hogy a fiatalok előrelépnek, és legalább ketten közülük ott lesznek a legjobb négy között. 

Hogy látod Sascha Zverev küzdelmeit az idén? Még mindig ott van benne a potenciál, hogy nagy játékos váljék belőle?
Abszolút ott van benne a lehetőség. Technikailag rendkívül képzett, van egy nagy adogatása, ami ha működik, rettenetesen nagy fegyver. Fontos, hogy megtalálja a megfelelő edzői stábot maga mellé, és ezzel párhuzamosan rengeteget kell még fejlődnie taktikailag, hogy elkerülje azokat a leolvadásokat, melyek mostanság jellemzik őt. 

Nadal, Djokokovic és Federer elképesztő teljesítményt nyújtottak az elmúlt másfél évtizedben. Látsz most olyat a mezőnyben, akiből hasonló kaliberű teniszező válhat?
Azok közül, akiket most ismerünk én azt mondanám, hogy Felix Auger-Aliassime és Stefanos Tsitsipas lehetnek azok, akikből sokszoros Grand Slam-bajnok válhat. Mindkettejükre jellemző, hogy remek hozzáállással játszanak valamennyi borításon. Fizikálisan nagyon rendben vannak, de ami talán még fontosabb, hogy mentálisan is megvan bennük mindaz, ami kell.

Sokszor beszéltünk már arról, hány év lehet még Roger Federerben. Most mit mondanál?
Véleményes a dolog. Néha elveszít úgy meccseket, hogy azt gondolnád, elindult lefelé, aztán meg látod, milyen hihetetlenül jól bírja az ötszetteseket is. Álmodozhatunk arról, hogy itt lesz még öt évig, és GS-ekért fog harcolni, azonban ez nem fog megtörténni. Most azt mondanám, hogy 2021 vagy 2022 végén befejezi. Persze borzasztó sok olyan dolgot megoldott már, melyekről korábban azt gondoltuk, nem lehetséges. 

Fizikálisan képes lehet arra, hogy döntőzzön New Yorkban?
Persze, egyértelműen. Frissen fog érkezni, de még így is a legnagyobb probléma az lehet a számára, ha több kemény meccseket is kell játszania egymás után. És itt nem számít a stílus, belebonyolódhat nehéz meccsbe nagy adogató vagy alapvonaljátékos ellen is.

rog3.jpgFotó: Europress/AFP

Rafa ugye győzött Montrealban. Gondolod, hogy ő az egyik favorit?
Igen, mindenképpen. Legnagyobb eséllyel ő verheti meg Novak Djokovicot öt szettben. Ő jelenti a legnagyobb fenyegetést a szerbre nézve.

Wimbledonban a nagy öregek domináltak. Mit gondolsz, ez változni fog a US Openen? Mik a legfőbb különbségek a két torna között?
Mindenképpen csalódott leszek, ha a fiatalok kemény pályán sem lesznek képesek az áttörésre. A fűhöz sok tapasztalat kell, salakon pedig van olyan stílus, amellyel nehéz érvényesülni és meccseket nyerni. Azonban itt feltétlenül számítok a fiatalokra. Arra, hogy legalább ketten ott legyenek az elődöntőben. Úgy vélem, itt már nincs kifogás a számukra.

Kikre számítasz elsősorban?
Auger-Aliassime és Tsitsipas szerintem jók lehetnek, ahogy nyilvánvalóan Medvedev is, de esélye lehet egy Karen Khachanov típusú játékosnak is. 

felixtsi.jpgFotó: Europress/AFP

Kire voksolnál, ki nyeri a US Opent?
A végső győzelmet tekintve nem hiszem, hogy gondolkodhatunk másban, mint Djokovic és Nadal. Talán még Wawrinkát mondanám, ha egészséges. Nem játszott nagyon jól a felvezető tornákon, de ő tudja, hogy kell nagy meccseket nyerni. De a két favorithoz kétség sem férhet, a Napnál is világosabb. 

Mit gondolsz Nick Kyrgiosról. Elég sokat szerepelt mostanság a médiában.
Számomra az látszik, hogy ahogy haladunk előre az időben, egyre jobban akarja a teniszt. Hétről-hétre elkötelezettebb a játék mellett. A pályán való viselkedése más kérdés, de összességében úgy tűnik, hogy fejlődni akar, jobb és jobb akar lenni. Nyerni akar és szórakoztatni, ez a két dolog érdekli. Veszíteni pedig utál. Ha van valaki, aki igazán keményen odacsaphat a nagyoknak, akkor az ő.

Hozzászólások