Salakblog - Mats Wilander az ingadozó hozzáállása miatt bírálta Dominic Thiemet
Mats Wilander az ingadozó hozzáállása miatt bírálta Dominic Thiemet
Fotó: Europress/AFP

Mats Wilander az ingadozó hozzáállása miatt bírálta Dominic Thiemet

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/23 18:00
Mats Wilander arról beszélt az Eurosport Game, Schett and Mats című műsorában, hogy Dominic Thiem hozzáállása szerinte nem egyenletesen pozitív a Grand Slam-tornák mérkőzései alatt. A korábbi világelső úgy látja, az osztráknak ezen változtatnia kellene a saját érdekében.

Az ötödik kiemelt Thiem komoly gondba került az Ausztrál Open negyedik játéknapján megrendezett második fordulós találkozóján. Az osztrák 1-2-es szetthátrányból volt kénytelen fordítani, de végül 6:2, 5:7, 6:7, 6:1, 6:2 arányban legyőzte a hazaiak egyik kedvencét, Alex Boltot. Ütött 56 nyerőt és 31 hibát, ám a 24 breaklabdája közül csak hetet sikerült értékesítenie. Thiem eddig négy ötszettest játszott Melbourne-ben a pályafutása során, és ez volt a harmadik, melyet sikerült megnyernie. 

"Kemény meccs volt" - mondta Thiem. "Alex nagyszerűen játszott, a közönség támogatását is kihasználva. Nagyon jó érzés volt ilyen hangulatban teniszezni, és azt hiszem, ez volt az első győzelmem a Melbourne Arenában. Úgyhogy rendkívül boldog vagyok."

Bár Thiem az utolsó két szettet szinte tökéletesen játszotta le, ha a mérkőzés egészét nézzük, elmondható, hogy időnként enerváltnak, kedveszegettnek tűnt. Wilander a mérkőzés után éppen azt kritizálta, hogy az osztrák nem tudta fenntartani a koncentrációját a meccs elejétől a végéig.

"Van egy nagy különbség közte, valamint Rafa, Roger és Novak között" - magyarázta Wilander. "Ha megnézzük a Nagy Hármas hozzáállását, nem lehet megmondani, hogy éppen jól játszanak-e a meccs egy adott pontján, vagy sem. Dominic esetében az a gond, hogy ha elkezd kevésbé jól teniszezni, akkor rögtön mutatja is, hogy mennyire nem elégedett magával. Ezen feltétlenül változtatnia kell. Ez az oka, hogy tavaly Wimbledonban és a US Openen is kiesett az első fordulóban. Nem szabad hagynia, hogy a hozzáállása ennyire ingadozzon."

th0.jpg Fotó: Europress/AFP

Thiem kétszeres döntős a Roland Garroson, ám a legutóbbi két Grand Slam-tornán meglepően gyengén szerepelt, és kihullott már az első körben. Sőt, a tavalyi Ausztrál Openen is csak egy meccset sikerült nyernie. Ha a francia nyílt teniszbajnokságot nem számítjuk, akkor GS-tornákon csak egy alkalommal, a 2018-as US Openen sikerült eljutnia a legjobb nyolcig.

Wilander úgy véli, a Nagy Hármas tagjain kívül, van még jó néhány olyan játékos a mezőnyben, akik a játékstílusa miatt veszélyt jelenthetnek Thiemre. Hozzátette ugyanakkor, hogy az osztrák gondjai elsősorban mentális eredetűek.

"Nemcsak a legjobb három veszélyes rá, akadnak még olyan ellenfelek, akiknek a tenisze nem passzol az övéhez. Mondjuk egy balkezes, aki nyesett szervát adogat a fonákjára gyors borításon. És, hogy hogy juthatna könnyebben túl ezeken a meccseken? Úgy, ha pozitív, kiegyensúlyozott hozzáállást mutat végig a mérkőzés alatt."

Egyébként Wilander mellett Dominic honfitársa, Barbara Schett is kritizálta Thiem koncentrációjának ingadozását. Mindezek ellenére az osztrák tavaly Novak Djokovic mellett a másik olyan játékos volt, akinek öt tornát is sikerült nyernie. 

th.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagy rajongója vagyok Thiemnek" - mondta Schett. "Ötödik helyen áll a világranglistán, sőt, volt már negyedik is. Vannak azonban olyan meccsei, melyeken azt érzem, hogy a ranglista 200. helyén állótól is ki tudna kapni."

Az osztrák következő ellenfele az a Taylor Fritz lesz, aki 0-2-ről fordított Kevin Anderson ellen a második fordulóban. 

ubitennis

Hozzászólások