Salakblog - Mats Wilander: akár 20-25 játékosnak is esélye lehet a US Openen
Mats Wilander: akár 20-25 játékosnak is esélye lehet a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Mats Wilander: akár 20-25 játékosnak is esélye lehet a US Openen

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/24 12:33
Mats Wilander úgy gondolja, a lányok versenye épp annyira nyitott lesz a US Openen, mint amennyire az előző években is az volt. Az Eurosport szakértője Serena Williamset ugyan még mindig az esélyesek közé sorolja, szerinte a fiatalabb teniszezők egyre kevésbé érzik legyőzhetetlennek. Simona Halepre külön felhívta a figyelmet, aki a wimbledoni győzelme után extra motivációval vághat neki a tornának.

Ha a női táblára pillantunk, kijelenthetjük, hogy épp annyira nyílt a verseny, mint mindig?

Épp annyira nyitott, mint mindig. Ott vannak a szokásos esélyesek, így azt feltételezzük, hogy Serena Williams - már amennyiben felépült a kanadai döntőben szerzett sérüléséből - a legjobbak közé tartozik. Én ezúttal kicsit óvatosabb vagyok, például nem tudom azt mondani, hogy ha nyer pár meccset az elején, automatikusan ő lesz a topfavorit. Ezt többé nem mondom, mert az a helyzet, hogy csak egyike lesz az esélyeseknek a későbbi fordulókban. Eljutott egy olyan pontra, hogy mindenekelőtt magának kell bizonyítania, és ez már nem csak a jó játékról szól, de egy nagy verseny megnyeréséhez szükség van a komfortérzetre is. Őszintén szólva az utolsó három Grand Slam-döntőjében nem mutatott túl jól, miközben az odáig vezető úton jól teniszezett. Hasonló a helyzet Simona Haleppel is, aki azok után, ami Wimbledonban történt, ezen a nyáron nem igazán villogott a nyári kemény pályás versenyeken, így érdemes óvatosan kezelni. Rengeteg fiatal játékos van a lányoknál, aki veszélyt jelenthet. Akár egy Madison Keyshez hasonló teniszező is. A Cincinnatiben elért győzelme új szintre emelheti őt, és mindig is azt vártuk tőle, hogy Grand Slam-sikerekért harcolhasson. De ismételten, van legalább 20-25 játékos, akinek lehet esélye a győzelemre. 

Kik azok, akik a legjobban alkalmazkodhatnak a gyors New York-i pályákhoz?

Úgy gondolom, hogy a kemény pálya a lányoknál eléggé semleges tud lenni, mivel nincs olyan szintű stílusbeli különbség, mint a férfiaknál. Az amerikai játékosok általában szeretnek a US Openen játszani, Madison Keys, Sloane Stephens, de ott vannak a fiatal lányok is, Amanda Anisimova (az interjú óta visszalépett - a szerk.) és Sofia Kenin. Rengeteg fiatal amerikai lányt lehetne még említeni, aki elég jó, és a kedvenc borításán, hazai közönség előtt sikeres tornája lehet. Nem lepődnék meg, ha a legjobb négy között több amerikai is lenne.

063_1168818502.jpgFotó: Europress/AFP

Simona Halep - némi meglepetésre - wimbledoni bajnok lett. Látod benne az esélyt, hogy a US Opent is behúzza?

Komoly esélye lehet, mert a két természetes borítást már meghódította, nyert a Roland Garroson és Wimbledonban is, így a fókusz átkerül egy kicsit. Ez nem biztos, hogy teljesen tudatos dolog, mindenesetre ott lesz a fejében, hogy nyernie kell egyet a kemény pályán is, hogy kipipálja mindhárom borítást. Hogy ez idén történik-e meg? Ebben nem vagyok biztos, de ilyen helyzetben szinte elkerülhetetlen, hogy azon gondolkozzon egy játékos, miben kell fejlődnie, hogy ugyanolyan versenyképes legyen, mint salakon és füvön. Mindenképpen oda kell rá figyelni a soron következő kemény pályás Grand Slameken.

Szépen megoldotta a fűre való átállást, de menni fog ez neki a kemény pályás tenisszel is?

Egyértelműen képes rá, mivel a kemény pályán sokkal könnyebb teniszezni, mind a labdák kiszámíthatósága, mind a mozgás szempontjából. Wimbledonban visszaköszönt az, amit korábban mondott. Konkrétan, hogy nyert már Grand Slam-tornát, volt már világelső, így onnantól kezdve csak arra koncentrál, hogy fejlessze a játékát, nem feltétlenül a győzelmekre hajt. Úgy tűnik, hogy eljutott erre a szintre, azért teniszezik, hogy jobb legyen, nem pedig azért, hogy Slameket nyerjen. Óriási különbség van az első és a második megnyerése között. Egyrészt, mert bizonyítod, hogy az első nem csak egy kiugró eredmény volt. Ráadásul ha ezt különböző borításon, Wimbledonban teszed meg, az főként bizonyítja ezt. Simona tudja, hogy nyerhet, senkitől sem fél, jól variálja a játékot. Azért pedig nem fogja elveszíteni a motivációját, mert már kétszeres Grand Slam-bajnok. Az egyik legnagyobb esélyes lesz a következő években kemény pályán, előbb-utóbb meg is lesz neki, ebben biztos vagyok.

063_1168296160.jpgFotó: Europress/AFP

Említetted, hogy akár 20-25 játékost is esélyesnek tartasz a győzelemre. Rajtuk kívül vannak olyanok, akikre érdemes külön figyelni?

Nem igazán, mert a lányoknál elég fontos, hogy két nyert szettre menő mérkőzéseket játszanak, ami akár egy óra alatt is véget érhet. Emiatt pedig olyan játékosokat is meg kell említeni, mint például Aryna Sabalenka. Rengeteg teniszező van a nőknél, aki ha a legjobbját nyújtja, bárkit képes lehet legyőzni. Akár azért, mert egy olyan napon, amikor minden bejön és jól érzed magad a pályán, a meccs nem válik fizikálissá és mentálisan sem annyira megterhelő. Amikor kettő szettet kell nyerni, sokkal nehezebb egy jó formában lévő játékost kizökkenteni, mint mondjuk a férfiaknál. Náluk előfordulhat, hogy két órányi tenisz után még mindig nincs vége. Egy idő után természetes, hogy jön egy hullámvölgy, a lányoknál azonban ez nem szükségszerűen jelentkezik, hiszen fele olyan hosszú a meccs.

Serenára visszatérve: az utóbbi időben a döntőkben rendre alulmaradt. Még mindig ő az, akit meg kell verni?

Úgy gondolom, már nem ez a helyzet, halványulóban van a fiatalabb játékosokkal szemben az a kisugárzás, ami egykoron jellemezte. Az elmúlt négy-öt évben a WTA Touron nem volt eléggé konzisztens, nincs elég mérkőzése, elég győzelme. Valószínűleg az öltözőben sokan azt érzik, van némi esélyük ellene, hiszen a kiegyensúlyozottság - fizikális és mentális értelemben egyaránt - eltűnőben van. Ebből kifolyólag az a megfélemlítő erő, ami például Rogerben és Rafában még megvan, nála szép lassan gyengülni kezdett.

056_vfc_UsOpen_VenusWilliams_220819_6516.jpgFotó: Europress/AFP

Mit gondolsz, melyik Grand Slam-tornát a legnehezebb megnyerni?

Ami azt illeti, épp a US Opent. Hogy miért? Mert gyakorlatilag bármilyen stílusban eredményes lehetsz. Ha keményen ütöd a labdát, azzal itt már esélyed van. Salakon ez önmagában nem elég, ahogyan Wimbledonban sem, mert sokszor rosszul vagy alacsonyan pattan a labda, furcsa ütéseket kell megoldani. Azonban a US Openen lehetnek olyan napjaid, amikor csak úgy elengeded a kezed. Éppen ezért több olyan játékos van, akitől ki lehet kapni. Füvön például csak kevesen jelentenek veszélyt Roger Federerre, legfeljebb 10-15 ilyen játékost tudnék megnevezni. Rafa Nadalt salakon maximum öten tudják megszorongatni, kemény pályán azonban akár 30-40 játékosról is elmondhatjuk, hogy veszélyt jelenthet. A US Open nehézségét jelenti továbbá, hogy idény végére mindenki kifacsart állapotban érkezik önbizalom és sérülések terén is. Nem könnyű életben maradni, fizikálisan és mentálisan egyaránt felkészülni a US Openre.

Hozzászólások