Salakblog - MaSha
MaSha
Fotó: Europress/AFP

MaSha


2016/03/08 12:10

Maria Sharapova hétfő estére rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Los Angelesben, ahol bejelentette, doppingvétségen érték az Ausztrál Openen a Serena Williams elleni negyeddöntője után. A szer, amivel elkapták, meldonium névre hallgat, és egy olyan gyógyszerében (Mildronate) található alkotórész, amit nagyjából tíz éve szed. A meldonium most, január elsejével került fel a WADA doppinglistájára a tiltott szerek közé, mert a hírek szerint többen teljesítményfokozás céljából szedték. Maga MaSha a gyógyszert a háziorvosa javaslatára szedte, még a 2006-os egészségügyi problémái óta: a szer segít a magnéziumhiányon, a szívritmuszavarban, valamint az orosz családjában jelenlévő cukorbetegség megelőzésében.

Az ötszörös Grand Slam bajnok Sharapova vállalta a teljes felelősséget a tettéért, egyelőre nem tudni, mennyi időre tilthatják el - egytől négy évig mindenről szó van, bár a legtöbb pletyka arról szól, egy évre meszelik csak el az oroszt, aki a sajtótájékoztató végén viccesen elmondta, hogy bár sokan arra spekuláltak, a visszavonulását jelenti be, azt nem egy olyan csúnya szőnyegen fogja, mint ahol a hétfői sajtótájékoztatója volt, és nagyon bízik abban, lesz ég lehetősége teniszütőt ragadni és versenyezni.

"Hosszú karrierem során mindig igyekeztem őszinte lenni, nagy felelősséggel és profizmussal tettem a dolgom nap mint nap, de most hatalmasat hibáztam. Cserbenhagytam a szurkolóimat, a sportot, amit négy éves korom óta játszom és amit mindennél jobban szeretek. Pontosan tudom, hogy az ügynek lesznek következményei, de nem ilyen módon szeretném befejezni a pályafutásomat, és remélem, kapok még lehetőséget arra, hogy játsszak. Egyelőre nem tudom, mennyi eltiltás vár rám, mert csak néhány napja kaptam meg a levelet az ITF-től, akikkel egyébként maximálisan együtt fogok működni" - mondta a sajtótájékoztatón Sharapova.

Természetesen azonnal játékosok, szakértők sokasága, valamint a sportvilág szinte minden érintettje megszólalt az ügyben, legtöbben támogatásukról biztosították az oroszt, és mielőbb várják vissza a pályára.

"Nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen híreket hallottunk Mariáról, aki sportágunk egyik vezéralakja, és aki világéletében a becsületességéről volt híres. De ahogy azt ő is elmondta, minden versenyzőnek a saját maga felelőssége, mit vesz be, és nekik kell tudniuk, hogy amit bevesznek, az legális-e. Az ügye mostantól a teniszezők doppingellenes programjának kezében van, bármilyen döntés is születik, a WTA helyben fogja azt hagyni" - mondta a női szervezet elnök-vezérigazgatója, Steve Simon az eset nyilvánosságra kerülése után.

A Nike, mely 11 éves kora óta az egyik kiemelkedő szponzora Sharapovának, sajnálatát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, és felfüggesztette az orosznak adott támogatását az ügy tisztázásáig. A svájci óragyártó Tag Heuer ennél is tovább ment, ők azt jelentették be még tegnap, hogy nem újítják meg támogatói szerződésüket a 10 éve a legtöbbet kereső női sportolóval (tavalyi bevétele majdnem 30 millió dollár volt a Forbes kimutatása szerint).

"Arra az elhatározásra jutottunk, hogy a vizsgálat végéig felfüggesztjük a Mariával való együttműködésünket. Amikor az véget ér, ismét megvizsgáljuk a helyzetet" - adott ki hivatalos közleményt a Nike, amelynél szomorúnak és igen meglepőnek titulálták Sharapova esetét. A szőke sztár egyébiránt 2010-ben írt alá nyolc éves megállapodást az amerikai céggel, amely erre az időszakra 70 millió dollárt utal neki.

MaSha Tag Heuerrel kötött szerződése tavaly év végén járt le, és bár már tárgyaltak a további együttműködésről, ebből a bejelentésnek köszönhetően nem lesz semmi. Az orosznak az Eviannal, az Avonnal és a Porschéval van még igen exkluzív szerződése, utóbbinál ő lett a cég első női nagykövete.

Sharapova eltiltsa egyébként hivatalosan március 12-én veszi kezdetét.

Minden másról Petra vagy Gábor írnak majd. :)

Hozzászólások