Salakblog - 20 éve ütötte a Roland Garros történetének egyik legzseniálisabb nyerőjét a tornát is behúzó Mary Pierce
20 éve ütötte a Roland Garros történetének egyik legzseniálisabb nyerőjét a tornát is behúzó Mary Pierce
Fotó: Europress/AFP

20 éve ütötte a Roland Garros történetének egyik legzseniálisabb nyerőjét a tornát is behúzó Mary Pierce

Takács MártonTakács Márton
2020/06/05 09:30
Mary Pierce 20 évvel ezelőtt, 2000-ben szerezte meg második, egyben utolsó egyéni Grand Slam-bajnoki címét. A francia teniszező az 1995-ös Ausztrál Open után a Roland Garrost nyerte meg egy elképesztő menetelés után, melyről a saját Instagram-oldalán emlékezik meg a napokban. Egyik posztja a Garros történetének egyik legemlékezetesebb nyerő ütéséről szól, amelyet a párizsi GS negyeddöntőjében mutatott be Szeles Mónika ellen.
A Mary Pierce-Szeles Mónika parti egyik labdamenete még akkor klasszikussá vált - e sorok írójának az agyába égett - és azóta is gyakran láthatjuk, az Eurosporton is. Az ominózus labdamenetben Szeles volt nyerőbb helyzetben, pedig Pierce adogatott. Utóbbi elég kiszorított helyzetbe került az amerikai pazar ütései után, de végül egy extra megoldással, futtában felugorva, a lábai között ütött nyerőt. Ez az egyik kedvenc pontunk a Roland Garros történetében. A francia saját közönsége előtt győzött és abban az évben a Garrost is megnyerte úgy, hogy hatodik kiemeltként Szelest (3.), Hingist (1.) és Conchita Martinezt (5.) is felülmúlta nagy menetelése során. 

Mit adott nekünk a Roland Garros? | Eurosport

Januárban összegyűjtöttünk néhányat az Ausztrál Open számunkra legemlékezetesebb vagy legkedvesebb mérkőzéseiből, és most így teszünk a hétfőn a selejtezőkkel már elrajtolt Roland Garros esetében is. Időutazás az 1990-es évekbe és a közelmúltba, személyes történetekkel gazdagítva. Januárban Szántó Petrával beszélgettünk arról, milyen jó lenne összegyűjteni néhányat az év első Grand Slam-tornájával kapcsolatos emlékeinkről, kedvenc meccseinkből, személyes történetekkel tarkítva.

E cikkünk megjelenéséig már hét poszt szólt hősünk Instagramján a 20 évvel ezelőtti sikeréről. Ahogy ezeket elkezdve Mary Pierce írta, "20 évvel ezelőtt egy álmom vált valóra a teniszben. A következő két hétben újra felidézem a mérkőzéseket és az emlékeket, amelyek a Roland Garros-győzelmemhez vezettek." A továbbiakból megtudhatjuk, hogy az első forduló után megszólalt benne egy hang, miszerint 'talán ez lehet a te éved'. Ezt megtartottam magamnak, a saját dolgommal foglalkoztam meccsről meccsre, mindig emlékezve erre a hangra". 

Mary Pierce volt kora egyik legnagyobb küzdője, egyik legelragadóbb teniszezője, aki művészi szintre emelte az adogatás előtti rituáléit, és nagyon elegánsan szervált. Már a megjelenésében is volt valami hattyúszerű elegancia, ami a cikk szerzőjét 25 éve Gwyneth Paltrow-ra emlékeztette. Így írt a saját adogatásának hangsúlyos szerepéről: "Az adogatásom mindig nagyon fontos eleme volt a játékomnak. A Roland Garros salakján hatékonyan használtam a szervámat."

Majd elérkeztünk a Szeles Mónikával vívott negyeddöntőhöz. A parti legelején Mary Pierce csak nyomozta a labdát, 6:4-re el is veszítette az első szettet. Szeles erőteljes ütései a pálya egyik szélétől a másikig futtatták a francia teniszezőt, úgy tűnt, egy nagyszerű röpte véget vet az egyik labdamenetnek. Pierce azonban ösztönösen a levegőbe emelkedett, a lábai között megütött labda pedig tökéletes ívben szállt át Szeles feje fölött, majd landolt a vonalon. Káprázatos megoldás volt, amit azóta is a torna történetének legszebbjei között tartanak számon.  

Három nemzetiség, két Grand Slam-győzelem és egy erőszakos apuka - Mary Pierce története | Eurosport

Húsz évvel ezelőtt nyerte meg a Roland Garrost Mary Pierce, aki jobb napjain olyan szenzációsan játszott, hogy bármilyen rangos ellenfele egyszerű nézővé silányult a saját meccsén. Sokan mégsem hihetetlen tehetsége, hanem túl gondoskodó édesapja miatt emlékeznek igazán a többnemzetiségű teniszezőnőre. A 2000-es Roland Garros negyeddöntőjének legelején Mary Pierce csak nyomozta a labdát.


Maga a szenzációs ütés elkövetője, Mary Pierce így emlékezett vissza erre a pontra az Instán:

"Emlékeztek erre az ütésre? Úgy sétáltam ki a Suzanne Lenglen pályára a Szeles Mónika elleni negyeddöntőmre, hogy egy nagyon kemény meccset kell vívnom a győzelemért. Monica alaposan megfuttatott, ezt a labdamenetet is beleértve. Abban a pillanatban tudtam, hogy a tenyeres oldalamra kell rohannom, próbáltam ezt tenni a lehető leggyorsabban. Mire észbe kaptam, a labda már ott is volt. Nem is gondoltam rá. Csak egy reflexmozdulat volt! Elképesztő, hogy eltaláltam a labdát, és még ennél is elképesztőbb, hogy nyerő ütés lett belőle. Később, amikor láttam a videót erről, nem tudtam elhinni, hogy ilyen magasra tudok ugrani! Feltétlenül ez a legnagyobb ütésem az egész karrieremben."


Idén márciusban Mary Pierce a The Indian Express -nek adott interjújában mesélte el, szerinte milyen képességekkel rendelkezne az ideális teniszező, korábbi versenytársaiból és jelenleg is aktív klasszisokból gyúrta össze a tökéletes női játékost. Különböző tulajdonságok, jellegzetes erények alapján alakult ki a verhetetlen spíler. A lap és Pierce megegyeztek abban, hogy az első teniszezőt fogja mondani, aki eszébe jut az egyes válaszoknál. Martina Navratilova erőnléte, Gabriela Sabatini fonákja, Steffi Graf tenyerese, Serena Williams szervája, Martina Hingis ütéseinek variálása és Kim Clijsters sebessége mellett 20 évvel ezelőtti legyőzöttje, Szeles Mónika szívét említette. "Szeles Mónika, kétségtelenül. Micsoda versenyzőtípus volt, elképesztő!"

Ilyen a tökéletes női teniszező a kétszeres GS-győztes francia szerint | Eurosport

Martina Navratilova állóképessége és Szeles Mónika szíve is szerepel Mary Pierce, az egykor francia színekben versenyző, és egyéniben két Grand Slam-tornát nyerő teniszező összeállításában, amelyben különböző játékosok erényeiből rakta össze a szerinte tökéletes női játékost. Mary Pierce volt korának egyik legnagyobb küzdője, egyik legelragadóbb teniszezője, aki művészi szintre emelte az adogatás előtti rituáléit, és nagyon elegánsan szervált.


Hozzászólások