Salakblog - Martina Hingis szerint Federer GS-esélyeinek jót tett, hogy legyőzte Djokovicot a vb-n
Martina Hingis szerint Federer GS-esélyeinek jót tett, hogy legyőzte Djokovicot a vb-n
Fotó: Europress/AFP

Martina Hingis szerint Federer GS-esélyeinek jót tett, hogy legyőzte Djokovicot a vb-n

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/02 09:44
Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Bár Martina Hingis már régen visszavonult, sőt időközben édesanya is lett, csak egy évvel idősebb a most 38 esztendős Roger Federernél. A Swiss Miss márciusban adott életet kislányának, alig négy hónappal később pedig 20-szoros Grand Slam-bajnok honfitársa mindössze egy pontra volt kilencedik wimbledoni címétől. 

Hingis, ahogy ő maga is hangsúlyozza rendkívül fiatalon kezdte. 

Tizenhat évesen már világelső volt, a legfiatalabb a sportág történetében. Tizenkilenc esztendős korára pedig már megszerezte mind az öt egyéni GS-trófeáját. És ugyan párosban nyert még további ötöt, összesen 13-at, egyéniben az utolsót az 1999-es Ausztrál Openen húzta be. Amikor pedig Federer 2003-ban megszerezte az első major-győzelmét, Hingis már öt hónapja túl volt az első visszavonulásán.

"Ő akkor nyerte az első nagy címét, amikor én először abbahagytam. Így aztán olyan az egész, mintha ő hat évvel fiatalabb volna" - viccelődött Hingis. "Elképesztő, mennyire eredményes és mennyire hatékony. Hihetetlenül jól ismeri a testét, és rendkívüli módon használja a tapasztalatait, melyeket az évek során halmozott föl. A tenisz borzasztóan fontos neki, és sorra dönti meg a legkülönfélébb rekordokat. Lenyűgöző, hogy még mindig ilyen iszonyatosan magas szinten tud játszani."

Federer hajszálnyira volt a 21. GS-címétől Wimbledonban, de végül Novak Djokovic, két mérkőzéslabdát is hárítva legyőzte őt a döntőben. Óhatatlanul is eszébe jut az embernek, vajon hány ilyen esélye lehet még a svájcinak karrierje hátralévő részében. 

hingisfed.jpgFotó: Europress/AFP

A Grand Slam-meccseiken a szerb mindig a legjobb teniszét veszi elő Federer ellen. A legutóbbi négy major-döntőjüket Djokovic nyerte, ami azt jelenti, hogy a svájci idestova hét éve nem verte őt meg GS-fináléban. Hingis azonban úgy véli, az, hogy Roger le tudta győzni Nolét a londoni vb-n, reményt adhat honfitársának az elkövetkezendő GS-tornákra nézve.

"Két éve nyert legutóbb slamet. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy tavaly. Jézus Mária! Kell, hogy gondoljon még a GS-győzelemre. Én biztos gondolnék. Fontos volt, hogy most Londonban revansot vett Nolén. Most megint ráérezhetett arra, hogyan is kell legyőzni őt. Ez mentálisan segíthet. De ettől függetlenül is úgy gondolom, még mindig esélyesnek számít a legnagyobb tornákon, kiváltképp Wimbledonban."
"Annyira jól játszott adogatóként egészen 40-15-ig. Ütött három nyerőt, aztán a negyedik valahogy nem jött. Novak pedig nem az a fajta, aki lemondana a győzelemről. Talán a legtöbben elrontották volna azt a tenyeres keresztet, amivel hárította a második bajnoki labdát, ő azonban beütötte. Ez nagyon kemény lehetett. A tenisz néha iszonyú durva és kegyetlen."

Nem csak Federer és Djokovic nyújt még mindig elképesztő teljesítményt, ne feledkezzünk meg Rafael Nadalról sem. Ők hárman nyerték az elmúlt három év valamennyi GS-ét. A 27 év alatti játékosok közül csak Dominic Thiem és Daniil Medvedev tudott major-döntőt játszani. Előbbi már kettőt is. Persze a fiatal generáció jeles képviselői közt feltétlen meg kell még említeni Alexander Zverevet és Stefanos Tsitsipast is.

hingisfed2.jpgFotó: Twitter

"Zverev és Tsitispas. Jó néhány éve itt vannak, de GS-eken eddig még nem nyújtottak maradandót" - folytatta Hingis. "Ez különösen Zverevre igaz, aki eddig még egyszer sem jutott túl a negyeddöntőn. Neki mindenképpen egy fokozattal feljebb kell majd kapcsolnia."
"Ez lehet, hogy mentális dolog nála. Nem tudom, lehet, hogy túl nagy nyomást érez magán. Én mondjuk pont fordítva voltam ezzel fiatalon. Úgy éreztem, nincs veszítenivalóm ezeken a meccseken, mert úgy voltam vele, ha kikapok, az is belefér. Persze lehet, előbb a kisebb tornákon kell jó néhányszor megvernie a legjobbakat. Igaz, Zverev azért ebben nem áll rosszul, úgyhogy talán a három nyert szettre menő meccsekkel van problémája."

Metro

Hozzászólások