Salakblog - Visszatérhet-e még Maria Sharapova?
Visszatérhet-e még Maria Sharapova?
Fotó: Europress/AFP

Visszatérhet-e még Maria Sharapova?

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/23 11:48
Öt hónappal ezelőtt, 2020. február 26-án, közvetlenül a koronavírus-járvány berobbanása előtt Maria Sharapova bejelentette, hogy befejezi aktív pályafutását. Noha a döntése jól átgondoltnak és véglegesnek tűnt, találhatunk arra utaló jeleket, hogy az elmúlt hónapok eseményei esetleg fölülírhatják az elképzeléseit. 

Szabadkártyát kapott az Ausztrál Openre, ahol azonban Donna Vekic két játszmában megverte őt az első fordulóban. Ekkor január 21-ét írtuk, és az orosz a vereségét követően megkapta az ilyenkor szokásos kérdést, hogy visszatér-e jövőre Melbourne-be. A válasz sokat sejtető volt. Utólag feltétlenül.

"Nem tudom. Nem tudom. Szerencsém volt, hogy most itt lehettem, de nehéz most megmondani, mi lesz velem 12 hónap múlva."

Kétségtelen, Sharapova sok mindenen ment keresztül az elmúlt időszakban. Éveken át sérülésekkel bajlódott elsősorban a jobb vállával, amit műteni is kellett. Ezt követően jött a meldonium-botrány és az eltiltás. No és a visszatérések. Újra és újra. 

Az orosz egyik legnagyobb erőssége a hihetetlen mentális ereje volt. Jöhetett bármilyen akadály, ő mindig megpróbált visszatérni, mindig megpróbálta a lehető leginkább versenyképes teniszt kihozni magából. A pénz sosem volt szempont a számára, hisz a pályán és azon kívül is annyit keresett, amivel több életre előre bebiztosíthatta magát.

maria sharapova 2.jpgFotó: Europress/AFP

A benne lévő mérhetetlen belső erő vitte őt előre. Voltak fájó vereségei, csalódásai is bőven, melyeket elegánsan, méltósággal viselt. Azokat a belső érzelmeket, melyek rávilágíthattak volna a gyengeségeire, mindig elrejtette. Mintha csak szibériai jég csordogált volna az ereiben.

Ha február 26-án tudta volna, mi vár ránk a köbvetkező hónapokban, vajon megtette volna ugyanazt a bejelentést? Vagy inkább kivárt volna egy kicsit? Annak tudatában, hogy közel fél évig nem lesznek versenyek, és nem kell játszania, vajon nem döntött volna egyszerűen csak a pihenés, a kivárás mellett? Vajon nem döntött volna úgy, hogy nyomás nélkül feltöltődik és hagyja rendbe jönni a sérüléseit? 

Ezt a gondolatmenetet folytatva, elképzelhető, hogy a még mindig csak 33 éves Maria Sharapova esetleg a visszatérését fontolgatja?

Miután az élsportolók visszavonulnak, a legtöbbjük többé-kevésbé azért meg akarja őrizni az erőnlétét. Nyilván az intenzitás jelentősen csökken, de a mozgás azért általában része marad az életüknek. 

Megszokhattuk, hogy Sharapova rendkívül aktív a közösségi médiában. Legyen szó a cukorkái promóciójáról, a divattal kapcsolatos véleményéről, az utazásairól vagy akár az edzéseiről. Ez nem változott az elmúlt hónapokban sem. Az utóbbi időben azonban posztolt néhány olyan videót is, ITT és ITT, melyeken kifejezetten intenzív munkát végez. Ezeken mintha nem csupán a mozgás öröméért edzene, hanem meccsekre készülne.

Maria Sharapova: Tenisz, most búcsúzom | Eurosport

Maria Sharapova írása 2020. február 26-án, visszavonulása napján jelent meg a Vanity Fair magazinban . Hogyan hagyod magad mögött az egyetlen olyan életet, amit ismertél? Hogyan hagyod ott a pályákat, amiken kislány korod óta edzettél, a játékot, amit szeretsz, ami el nem mesélt könnyeket és elmesélhetetlen örömöt okozott?

Ezeket a felvételeket látva eszünkbe juthat, hogy most most azt gondolja magában, bár várt volna még egy kicsit azzal a bejelentéssel. A Vanity Fair magazinban megjelent esszéjében búcsúzott a tenisztől, melynek utolsó bekezdése így hangzik Szántó Petra fordításában.

"A tenisz megmutatta nekem a világot, és megmutatta, hogy milyen fából faragtak. Általa teszteltem saját magam, és mértem a gyarapodásomat. Bármi is lesz életem következő fejezete, bármi is lesz a következő hegyem, ugyanúgy fogok küzdeni. Ugyanúgy mászni fogok, ugyanúgy gyarapodni fogok."

Azt már tudjuk, milyen fából faragták. De vajon megkéri-e a teniszt újra, hogy mutasson neki egy kicsit még többet a világból?

részben WeAreTennis

Hozzászólások