Salakblog - Maria Sharapova után egy 17 éves Jersey-lány lehet a következő tinédzser Grand Slam-bajnok
Maria Sharapova után egy 17 éves Jersey-lány lehet a következő tinédzser Grand Slam-bajnok
Fotó: Europress/AFP

Maria Sharapova után egy 17 éves Jersey-lány lehet a következő tinédzser Grand Slam-bajnok

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/18 17:47

A még csak 17 éves Amanda Anisimova úgy állt ki az Aryna Sabalenka elleni harmadik körös meccsére, hogy a fogadóirodák szerint csupán 9% esélye volt a győzelemre. Nos, a Jersey-lány alaposan rácáfolt a bukikra, és sima két szettben elintézte a 11. kiemelt fehérorosz teniszezőnőt.

Persze szó nincs arról, hogy elment volna az esze azoknak, akik masszív esélyesnek tartották Sabalenkát, nem csak Anisimova legyőzésére, de akár a torna megnyerésére is. Sokkal inkább az történt, hogy az amerikai lány olyan szintű extrát nyújtott, amire senki sem lehetett fölkészülve. Ha elfogódottságra nem is, de arra azért sokan számítottak, hogy a neves ellenfél, vagy esetleg a nagy stadion majd hatással lesz rá.

Nos, nem volt. Illetve, ha volt is, akkor a legjobbat hozta ki belőle. Rendkívül dinamikusan játszott, remek szögeket ütött, volt benne erő, ugyanakkor mégis könnyed volt, az erőlködésnek nyomát sem láttuk. Ez pedig, érthető módon meglehetősen frusztrálta ellenfelét, akinek erre egész egyszerűen nem volt válasza.

Szinte minden ütésnél az látszott, hogy Anisimova pozícióban van, és készen áll arra, hogy támadjon. Gyakran, még akkor is, amikor Sabalenka futtatta őt el-vissza a pálya széltében, valahogy, valahonnan elő tudott varázsolni egy nyerőt. Olyan hossza és súlya is volt a labdáinak, hogy azt éreztük, a fehérorosz lánynak ezen a napon elég kevés lapot osztanak majd. 

Íme egy teljesen valószínűtlen pont. A ritka alkalmak egyike, amikor nem Anisimova irányított, ám a labdamenet mégis övé lett.

A második játszmában már azért is küzdenie kellett Sabalenkának, hogy valahogy pontot nyerjen. Anisimova teljesen komfortosan érezte magát a Margaret Court Arenában, olyannyira, hogy még a végén sem mutatta semmi jelét annak, hogy beremegne, vagy valami hasonló. 

Az amerikai most tehát meglepte a fehéroroszt. Érdekes lesz látni azonban, mit tanul majd Sabalenka ebből a meccsből, és hogy alakulnak majd a következő összecsapásaik. Az ugyanis eléggé valószínű, hogy komoly rivalizálás lesz majd kettejük közt. 

"El sem hiszem, hogy ez megtörtént" - mondta Anisimova a meccs után. "Teljesen valótlan ez az egész. Hihetetlen, hogy ott vagyok a következő körben."

A szavai alapján, mintha csak egy félszeg, megszeppent kislány volna, miközben a pályán, egy magabiztos, önbizalomtól duzzadó teniszezőnőt láthattunk. 

Példaképének Maria Sharapovát nevezte. Mint mondta, ő az, akire leginkább fölnéz, és szeretne az ő nyomdokaiba lépni. Nos, 2006-ban Maria Sharapova volt az utolsó tizenéves Grand Slam-győztes, simán előfordulhat, hogy Anisimova lesz a következő.

Az első körben egyébként a rendkívül kellemetlen teniszt játszó Monica Niculescut verte 7:6, 6:4 arányban, ezt követte a rutinos Leisa Tsurenko elleni meccse, melyet sokkal simábban, 6:0, 6:2 arányban húzott be. Ma pedig 6:3, 6:2-re verte Sabalankát.

A negyedik fordulóban már egy Grand Slam-bajnok, Petra Kvitova vár rá. Papíron természetesen a cseh lesz az esélyes, de bizton állíthatjuk, a Jersey-lány ismét készen áll majd, hogy meglepetést okozzon.

(részben via)
Hozzászólások