Salakblog - Margaret Court eredményei előtt igen, nézetei előtt azonban nem tiszteleg majd az Ausztrál Open
Margaret Court eredményei előtt igen, nézetei előtt azonban nem tiszteleg majd az Ausztrál Open
Fotó: Europress/AFP

Margaret Court eredményei előtt igen, nézetei előtt azonban nem tiszteleg majd az Ausztrál Open

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/01 09:31
Az Ausztrál Teniszszövetségnél úgy döntöttek, méltóképpen megünneplik Margaret Court 50 évvel ezelőtt elért naptári Grand Slamét, noha társadalompolitikai nézeteivel továbbra sem értenek egyet.

Court összesen 24 egyéni GS-trófeát nyert, melynél többet eddig még sem nőnek, sem férfinak nem sikerült gyűjtenie. Ráadásul jövőre lesz 50 éve, hogy egy szezonon belül mind a négy nagy tornát behúzta. 

Mostanság azonban Ausztráliában és világszerte is sokkal inkább a homoszexualitással kapcsolatos nézetei, valamint az azonos neműek házasságát elítélő megjegyzései okán ismerik őt. Hazájában tavaly tartottak népszavazást a kérdésben, ő pedig a kampányban minden korábbinál határozottabban foglalt állást a melegekkel szemben. Szerinte a homoszexualitás egyébként is választás kérdése, és komoly problémának látja, hogy a tenisz tele van leszbikusokkal. 

Nézeteit mások mellett Billie Jean King és Martina Navratilova is kritizálták, azt követelve, hogy változtassák meg az Ausztrál Open róla elnevezett második legnagyobb stadionjának nevét. 

Az Ausztrál Teniszszövetség a Court által képviselt ultrakonzervatív és sokakat sértő álláspont ellenére úgy döntött, különleges vendégként meghívja őt és hozzátartozóit a jövő januári Ausztrál Openre. A gesztus célja, hogy méltóképpen megünnepeljék a bajnoknő 50 évvel korábbi különleges teljesítményét. 

"Ez hihetetlen mérföldkő a számomra, alig hiszem el, hogy ilyen gyorsan elszaladt 50 év" - reagált Court. "Csodálatos dolog együtt lenni a többi legendával, úgyhogy rendkívül hálás vagyok ezért az ausztrál szövetségnek."

Készül majd egy dokumentumfilm, amely megemlékezik Court eredményeiről, szerveznek egy ünnepséget a stadionban, és lesz egy különleges ebéd a teniszlegendák részére. Az Ausztrál Teniszszövetség a meghívással együtt azonban közleményben azt is tudatta, hogy továbbra is elhatárolódnak Court számukra elfogadhatatlan nézeteitől. 

A homofób teniszlegenda nem enged a nézeteiből, mégis elvárja, hogy mindenki őt ünnepelje | Hosszabbítás

Margaret Court párbeszédet kezdeményezne az Ausztrál Teniszszövetséggel abból az alkalomból, hogy jövőre lesz 50 éve, hogy teljesítette a naptári Grand Slamet. A bajnoknő azt mondja, csak akkor megy el jövőre az Ausztrál Open helyszínére, a Melbourne Parkba, ha hivatalos fogadtatásban részesül, és ha a teniszörökségét megfelelő módon elismerik.

"Ahogy már többször elmondtuk, az Ausztrál Teniszszövetség nem ért egyet Margaret Court azon álláspontjával, mely sok honfitársunkra nézve sértő és megalázó. Nézetei nem illeszkednek az egyenlőség, a sokszínűség és az elfogadás általunk fontosnak tartott értékei közé. Sportágunk mindenkit szívesen lát nemre, fajra, képességekre, vallásra, szexuális irányultságra való tekintet nélkül. Célunk továbbra is az, hogy az emberek minél szélesebb rétegei űzzék és élvezzék a sportot."
"Az Ausztrál Open mindenkié. Alig várjuk, hogy 2020 januárjában vendégül láthassuk az egész világot Melbourne-ben."

Court bízik abban, hogy mindenki a teniszéről és az eredményeiről akar majd megemlékezni, van azonban rá esély, hogy a melbourne-i fogadtatása nem lesz teljesen zökkenőmentes.

ubitennis

Hozzászólások