Salakblog - A rasszista és homofób kijelentéseiről ismert teniszlegenda megkapja hazája legnagyobb kitüntetését
A rasszista és homofób kijelentéseiről ismert teniszlegenda megkapja hazája legnagyobb kitüntetését
Fotó: Europress/AFP

A rasszista és homofób kijelentéseiről ismert teniszlegenda megkapja hazája legnagyobb kitüntetését

Kálmán LaciKálmán Laci
2021/01/24 15:30
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
A kirekesztő, homofób megnyilvánulásairól ismert, 24 egyéni Grand Slam-címmel rendelkező ausztrál bajnoknő, Margaret Court hamarosan megkapja hazája legmagasabb állami kitüntetését, írja a The New York Times. Ráadásul nem másért, mint a köz szolgálatáért nyújtott kiemelkedő tevékenységéért. 

Ausztrália ezen az elismerését miniszterelnökök, élsportolók, színészek és akadémikusok szokták kapni, olyan emberek, akik hosszú időn keresztül a lehető legnagyobb mértékben szolgálták Ausztráliát vagy akár az egész emberiséget.

Elég komoly felzúdulást váltott ki azonban szerte az országban, amikor nyilvánosságra került, hogy az idén a kitüntetést a teniszbajnok Margaret Court is megkapja. Az a Margaret Court, akinek a kétségtelenül kivételesen eredményes pályafutását elcsúfítják a meleg társadalommal szemben tett kirekesztő kijelentései, egyebek mellett az egyneműek házasságát bíráló állásfoglalása. 

A döntéssel szemben felszólalt az ausztrál politikai ellenzék több képviselője is, többek között Daniel Andrews, Victoria állam első embere, a Munkáspárt tagja. 

"Mégis miért kellene kitüntetéssel jutalmazni Court gyalázatos és sértő kijelentéseit, melyek ráadásul emberi életeket is követeltek már?!"
"Margaret Court élete során nem töltött annyi időt a teniszpályán, mint amennyit eddig a házassági egyenlőség ellen kampányolt" - írta egy másik ellenzéki politikus, Nick McKim, a progresszív Zöldpárt vezetője. "Az, hogy ő kapja ezt a díjat, szégyenteljes támadás mindazok ellen, akiket Court megsértett azzal, hogy annak idején a dél-afrikai fajüldözés mellett foglalt állást. Ahogy támadás az LMBTQ-közösség tagjai ellen is, akiknek a jogaival szemben évtizedek óta hadjáratot folytat."

Ledobta a bigott-atombombát a homofób teniszlegenda | Eurosport

Margaret Court ledobta a bigott-atombombát a női teniszre, miután ráduplázott korábbi homofób nyilatkozataira, és bebizonyította, hogy a többé-kevésbé védhető véleménye bigott ostobaságban gyökerezik. A 74 éves Court, aki a perthi Victory Life gyülekezet lelkipásztoraként hosszú ideje ad hangot a homoszexualitást, az egyneműek házasságát és gyermekvállalását érintő véleményének, a napokban magára haragította a női teniszben másságukat vállalókat.

"A közösségünkből nem volt még olyan, aki azzal jött volna oda hozzám, hogy nem kedvel engem vagy nem ért egyet azzal, amiben hiszek" - mondta Court egy helyi tévétársaság munkatársának. "Viszont ezrek jöttek már oda hozzám, akik megveregették a vállam, és köszönetet mondtak a tevékenységemért."

A tervek szerint Court kedden veszi át az Ausztrál Rend kitüntetését, teniszezőként és fiatal sportolók mentoraként nyújtott szolgálataiért. Az elismerésre való jelölést egy független tanács végzi és a főkormányzó hagyja jóvá. A kitüntetést, melynek négy szintje van minden évben több száz ausztrál megkapja. 

A Court számára odaítélt Ausztrál Rend Kísérő díj a legmagasabb fokozat a négy közül, ezt minden évben csak néhány kiválóság érdemelheti ki. Az elismerés második szintjét, a teniszpályán nyújtott teljesítményéért Court 2007-ban már megkapta.

A Grand Slam-győzelmek számát tekintve ő minden idők legeredményesebb játékosa, összesen 64 major-cím birtokosa. Egyesben 24 alkalommal emelhette magasba a trófeát, ami eggyel több, mint ahányszor ez Serena Williamsnek eddig sikerült. 

Visszavonulása óta örökségét beárnyékolják az intoleráns, kirekesztő megnyilvánulásai. 1991-ben például azt mondta, hogy a leszbikus teniszezők tették tönkre a női teniszt. Szót emelt az azonos neműek házassága ellen, szerinte az LMBTQ-közösségek az ördög művei, és többször erősen bírálta a transznemű sportolókat is. 

Margaret Court eredményei előtt igen, nézetei előtt azonban nem tiszteleg majd az Ausztrál Open | Eurosport

Az Ausztrál Teniszszövetségnél úgy döntöttek, méltóképpen megünneplik Margaret Court 50 évvel ezelőtt elért naptári Grand Slamét, noha társadalompolitikai nézeteivel továbbra sem értenek egyet. Court összesen 24 egyéni GS-trófeát nyert, melynél többet eddig még sem nőnek, sem férfinak nem sikerült gyűjtenie. Ráadásul jövőre lesz 50 éve, hogy egy szezonon belül mind a négy nagy tornát behúzta.

2003 óta Court nevét viseli az Ausztrál Open helyszínének, a Melbourne Parknak a második legnagyobb stadionja. Kijelentései miatt, többen kezdeményezték már, hogy névváltoztatásra volna szükség. Martina Navratilova például Evonne Goolagong Cawley nevét vetette fel, aki szerinte minden szempontból jó példáként szolgál a fiatal sportolók számára. 

Az Ausztrál Tenisz Szövetség (TA) elzárkózik a stadion átnevezésétől, ugyanakkor Courttól is igyekszik távolságot tartani. Ezt tavaly is megfigyelhettük, amikor a bajnoknőt az általa teljesített karrier-Grand Slam ötvenedik évfordulója alkalmából köszöntötték.

"Az Ausztrál Tenisz Szövetség nem ért egyet Margaret Court személyes nézeteivel, melyekkel évek óta lealacsonyítja és sérti közösségünk sok tagját" - állt a TA tavaly kiadott közleményében. 

Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök nem kívánta kommentálni Court kitüntetését, mindössze annyit mondott, hogy a díjazottakat egy független testület választotta ki egy többfordulós procedúra eredményeként. Hangsúlyozta, Ausztrália a teljesítmények teljes spektrumát igyekszik elismerni. 

Navratilova szerint Margaret Court gyűlöletet kelt és fájdalmat okoz, nem méltó arra, hogy egy stadion a nevét viselje | Eurosport

Ahogy Margaret Court kezdett egyre erélyesebben szembefordulni a meleg, leszbikus és transznemű közösséggel, úgy lépett fel Martina Navratilova is egyre határozottabban a fönt említett kisebbség védelmében. Az Ausztrál Open keddi játéknapján például John McEnroe és ő egy óriásplakát fölmutatásával követelték a 24-szeres Grand Slam-bajnokról elnevezett stadion átnevezését.

A díjazottakat kiválasztó tanács a következőképpen érvelt Court kitüntetése mellett.

"Az elismerésben részesülőket nem azok vallási, politikai és szociális nézetei teszik alkalmassá a kitüntetésre, ahogy nem is a hitbéli meggyőződésük. Egy olyan rendszerben, amely több száz embert ismer el minden évben, elkerülhetetlen, hogy legyenek olyanok, akiket egyesek nem tartanak elfogadhatónak"

The New York Times

Hozzászólások