Salakblog - "Nem emlékszem, hány liter sört ittam meg a hotelszobámban" - a korábbi világelső nem tudta élvezni legnagyobb sikerét
"Nem emlékszem, hány liter sört ittam meg a hotelszobámban"- a korábbi világelső elárulta, nem tudta élvezni legnagyobb sikerét
Fotó: Europress/AFP

"Nem emlékszem, hány liter sört ittam meg a hotelszobámban" - a korábbi világelső nem tudta élvezni legnagyobb sikerét

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/07/24 09:31
Marat Safin lobbanékonyságának, ütőtöréseinek, no meg persze kitűnő teniszének köszönhetően a sportág egyik legnagyobb egyénisége volt a 2000-es évek elején. Pályafutásában bőven hagyott eredményeket, egy nemrég megjelent podcastban viszont többek között arról is beszélt: kisebb csoda, hogy ilyen karriert futott be, hiszen igazából nem is akart teniszező lenni.

Safin elégedetten tekint vissza pályafutására. A 40 éves orosz két Grand Slam-győzelmet aratott (2000: US Open, 2005: Australian Open), miközben a világelsőségig is eljutott. Egy ESPN-podcastban visszatekintett karrierjére, és meglehetősen érdekes részleteket árult el profi éveiről.

Nem tudta élvezni legnagyobb győzelmét

Legnagyobb sikerének a 2005-ös Ausztrál Openen aratott győzelmét tekinti, hiszen 2000-ben a US Openen 20 évesen kisebb meglepetésre sikerült elhódítania a trófeát, Melbourne-ben viszont a rajta nehezedő hatalmas nyomással megküzdve tudott nyerni.

„A US Openen aratott győzelmem, mikor a fináléban Pete Samprast győztem le, meglepetés volt számomra. Nagyobb értéke van az Australian Open megnyerésének, ahol a trófeáig vezető úton Federerrel is találkoztam. Nagyon nagy volt rajtam a nyomás akkor. Nem akartam úgy befejezni a pályafutásomat, hogy csak egyetlen Grand Slamet nyerek. Úgy éreztem, muszáj egy második GS-trófeát is begyűjtenem, hogy ne érezzem magam vesztesnek.”- árulta el Safin.

Safin az Ausztrál Open fináléjában a hazaiak kedvencét, Lleyton Hewittot múlta felül, mégsem tudott felhőtlenül örülni a sikernek. Akkora teher alatt játszott korábban, hogy a győzelem ellenére boldogság helyett csak megkönnyebbülést érzett.

„Úgy éreztem magam, mintha 150 kilótól szabadultam volna meg. Nem voltam boldog, egyszerűen csak megkönnyebbültem. Minden nagyon stresszes volt. A mérkőzés után sehova sem mentem vacsorázni, és nem is ünnepeltem. Egyedül akartam lenni. A következő nap ugyanolyan volt. Nem foglalkoztam az emberekkel, újságírókkal, senkivel sem akartam beszélni, nem törődtem semmivel. Csak sört és bort akartam inni. Nem emlékszem, hány liter sört ittam meg a hotelszobámban.”

Safin2005.jpgFotó: Europress/AFP

Édesanyja miatt lett belőle teniszező

Safin azt is bevallotta, hogy édesanyja erőltette a teniszt, ő maga nem különösebben kedvelte a sportágat, nagy álma az volt, hogy focista legyen.

„Nem szerettem teniszezni, a pályafutásom kisebbfajta csoda volt. Sosem éreztem jól magam a teniszpályán, mindig nagy volt rajtam a nyomás, a teniszt kötelességnek éreztem. Focista akartam lenni, és a Szpartak Moszkvában szerettem volna játszani, de édesanyám, akaratom ellenére faragott belőlem teniszezőt.”- mesélte a korábbi világelső.

Safinék igazi teniszező családot alkottak, húga, Dinara Safina a női mezőnyben ért el komoly sikereket, és lett bátyjához hasonlóan világelső. Ők az egyetlen olyan testvérpár, akik a női és a férfi világranglistát is vezették.

„Ez édesanyánknak köszönhető. Ő is teniszező volt, a juniorok között elődöntőt játszott a Roland Garroson. Utána edző lett, és teniszezőnek nevelt minket. Kérlek, helyesen ítéljétek meg őt, minden bizonnyal ő a legboldogabb anyuka a világon.”- emelte ki édesanyja szerepét a kétszeres Grand Slam-győztes orosz.

A legendás ütőtörések

Safin pályán mutatott kiszámíthatatlan viselkedéséről, dühkitöréseiről és ütőtöréseiről is emlékezetes. Elárulta, hogy a Head, melynek termékeit használta, nagyon toleráns volt vele, sosem szóltak rá, hogy túl sok ütőt tesz tönkre.

„Úgy tűnik, hogy olyan 80 ütőt törtem össze évente. Pályafutásom befejezése után kaptam a Headtől egy snowboard deszkát, amin az 1055-ös szám állt. Azt mondták, ennyi ütőt törtem össze az évek alatt.”

Safin 698 egyéni és 216 páros mérkőzést játszott le, kiszámolva tehát, több ütőt tört össze, mint ahány meccsen pályára lépett.

Safin-Medvedev.jpgFotó: Europress/AFP

A visszavonulás utáni életéről

Érdekesség, hogy amíg teniszezett, könnyen feldühödött a pályán, visszavonulása óta viszont sokkal nyugodtabb, és teljesen más értékek szerint éli életét. A keleti filozófiákat tanulmányozza, meditál, szeret elvonulni a világtól. Rövid politikai pályafutását követően az utazások kötik le idejét, és az utóbbi időben egyre inkább visszatér a teniszhez. A tavalyi US Open-döntő alatt Oroszországban szakkommentátori szerepet kapott, a fiatal orosz generáció mellett pedig segítőként is feltűnik, például a januári ATP-kupán ő volt Medvedevék kapitánya.

„Továbbra is utazgatok szerte a világban, habár már semmit sem keresek. Magányos vagyok, mert így szeretem, és képes vagyok arra, hogy egyedül is boldoguljak. Az oroszok többsége képtelen arra, hogy öt percig ellegyen egyedül úgy, hogy közben elveszik tőle a mobilját és a számítógépét.”- mesélte korábban egy orosz internetes portálnak a visszavonulása utáni életéről.

via 

Hozzászólások