Salakblog - Már az év elején kifulladtak a NextGen sztárjai?
Már az év elején kifulladtak a NextGen sztárjai?
Fotó: Europress/AFP

Már az év elején kifulladtak a NextGen sztárjai?

Schindler AndrásSchindler András
2019/03/12 12:48
A tenisztársadalom egyik legnépszerűbb témája napjainkban a generációváltás és hogy vajon ki, mikor képes végre a Djokovic-Nadal-Federer dominanciát megtörnie. Jelenleg viszont az látszik, hogy a fiatal trónkövetelők már márciusra sorra kipukkannak, és a sok verseny mellett egyre inkább már az a kérdés, hogy egyáltalán képesek-e a legjobb 10-be bekerülni.

A feltörekvő huszonévesek generációja már évek óta kopogtat azon az ajtón, amelyen keresztül vezet az út a világelsőség felé. A másik oldalon viszont egy rutinos, tapasztalt és úgy tűnik ésszerű versenyzést is választó hármas várja őket. A Djokovic-Nadal-Federer trojka nem erőlködik, egyszerűen csak felkészülnek arra a 8-10 tornára, ami számít - Grand Slamek, pár ezres és talán egy-két ötszázas torna - és ezeken a tornákon jól teljesítve, feltöltődve hozzák azt, ami ahhoz kell, hogy még mindig a világ legjobbjai legyenek. Csak példaként említsük, hogy Djokovic, Nadal és Federer mindössze a harmadik tornájukon indulnak idén, és még így is toronyhosszal vezetik a ranglistán. Nekik nem is kell más. Minden évben elindulnak a fontosabb tornákon, jól erőben tartják magukat és közben végigverik a világot. Ezzel szemben a NextGen sztárjai már márciusra "szétforgácsolják" az erejüket, és néhányan már most mentális, motivációs problémákkal küzdenek.

Alexander Zverev tavaly év végén megnyerte a londoni vb-t, Kharen Khachanov novemberben behúzta a párizsi Masterst. Borna Coric döntőzött Sanghajban, míg Stefanos Titsipas az Ausztrál Openen Federer ellen "mérföldkő" győzelmet aratott, nyert egy tornát Marseille-ben, és döntőzött Dubajban. Alex de Minaur pedig élete első ATP tornáját nyerte év elején Sydney-ben. Sorban olyan játékosok, akiket már az új világelsőként emlegetnek, akik már akár idén letaszíthatják a trónról a Nagy Hármas tagjait.

Eltelt két hónap az évből és most úgy tűnik, inkább "elfogynak", minthogy elindulnának egy olyan úton, amelynek végén már idén átvehetnék az uralmat. Ahogy szó volt róla Djokovic és Nadal 2019-ben még csak a harmadik tornájukon játszanak, ezzel szemben Tsitsipas és Khanchanov már a hetedik, de Minaur a hatodik versenyén lépett pályára. A görög bevallottan gondokkal küszködik, és most el kell távolodnia picit a közösségi szerepléstől, az orosz öt meccset tudott eddig idén nyerni, míg az ausztrál a sydney-i tornagyőzelmét követően mindössze négy meccsen győzött. Hol itt a probléma? A nagy terhelés vagy a médiaérdeklődés, esetleg a sorozatterhelés okoz gondot? Mind olyan kérdés, amely igen fontos, hogy bármilyen következtetést is tegyünk arra, hogy mi a jó megoldás a NextGen sztárjainak, hogy tényleg beteljesítsék a sorsukat.

Alexander Zverev most más utat választott mint tavaly. Lehet, hogy Lendl hatására, vagy hogy a német jött rá arra, hogy az nem kifizetődő ha március elejéig már 20 meccset lejátszik valaki, és hét tornán indul. Indian Wellsben a negyedik versenyén lépett pályára, és 9-2-es mérleggel érkezett az év első mesterversenyére. Ráadásul egy acapulcói döntő után. Mondhatni, hogy ennél jobban nem lehetett volna felkészülni a szezon egyik legfontosabb tornájára. Ráadásul a második fordulóban Martin Klizan ellen még alig kellett valamit mutatnia, mert a szlovák feladta a meccset. Majd jött Struff és egy kedvtelen, mondhatni egy átlagos top100-as játékost láttunk. Semmit nem mutatott abból, amit egy jövőbeli világelsőnek kéne. A fáradtság nem lehet a kifogás, a szakmai stáb adott, és minden, ami ahhoz kell, hogy akár a tornagyőzelem is a cél lehetett volna. Majd nyer négy játékot és vége. Az érdekes kérdés az lesz, hogy mint a miami torna címvédője, hogy szedi össze magát, mert ha ez megismétlődik, akkor gyorsan a legjobb 10-en kívül találhatja magát, és marad minden a salakszezonra, ami azért nem kecsegtet valami jóval.

zverev-indian wells.jpg Fotó: Europress/AFP

Stefanos Tsitsipas és Alex de Minaur már az első meccsüket elvesztették Indian Wellsben. Mindketten kiemeltként csak a második körben léptek pályára és a görög sima két játszmában kikapott a kanadai Felix Auger-Aliassimétől, míg az ausztrál a selejtezőből felkerült Marcos Girontól kapott ki. No comment!

tsitsipas-indianwells.jpg Fotó: Europress/AFP

De azért beszéljünk arról is, hogy van egy orosz srác, aki egyelőre jó úton halad a csúcs felé. Daniil Medvedev nyert egy tornát Szófiában, 14 győztes meccs van idén a lábában (Indian Wells előtt), és mindössze négyszer kapott ki 2019-ben. Az, hogy Dubajban porszem került a gépezetbe, és kikapott az első fordulóban a litván Ricardas Berankistól, azt most vegyük abba a kategóriába, hogy egy tornagyőzelem és egy rotterdami elődöntő után voltunk. Az igazi bizonyítási lehetőség arra, hogy az elméletünk, miszerint nem lehet igazán jó teljesíteni és legyőzni a legendákat ilyen terhelés mellett, most fog kiderülni. Medvedev a második fordulóban simán nyert Mackenzie McDonald ellen (7:5, 6:0), és a harmadik körben a kvalis Filip Krajinovic ellen mutathatja meg mire is képes igazán. Talán ennek a tornának a NextGen sztárjainak szempontjából az lesz a legfontosabb üzenete, hogy igenes lehetséges egy racionális versenyzéssel és felkészültséggel eljutni egy magasabb szintre, anélkül, hogy folyamatos hullámvölgyek törik meg az év során mutatott teljesítményt.

Hozzászólások