Salakblog - A politika (egyelőre) megakadályozta, hogy Rafael Nadalról nevezzék el az egyik legnagyobb madridi sportlétesítményt
A politika (egyelőre) megakadályozta, hogy Rafael Nadalról nevezzék el az egyik legnagyobb madridi sportlétesítményt
Fotó: Europress/AFP

A politika (egyelőre) megakadályozta, hogy Rafael Nadalról nevezzék el az egyik legnagyobb madridi sportlétesítményt

Nánási AntalNánási Antal
2020/10/30 12:31
Először, és borítékolhatóan nem utoljára merült fel Spanyolországban, hogy az ország nagy bajnokáról, Rafa Nadalról valami igazán nagy volumenű és jelentőségű épületet nevezzenek el. A pártpolitika azonban (egyelőre) közbeszólt.

Minden év januárjában, az Ausztrál Open róla elnevezett centerpályájának páholyában ücsörgő Rod Lavert látva, e sorok írójában mindig megfogalmazódik az a gondolat, hogy a nyilvánvalóan sikeres sportpályafutás méltó elismerése mellett, mennyire menő dolog lehet valakinek egy olyan helyre besétálni, amit történetesen róla neveztek el. Hogy mennyire menő, azt döntse el mindenki egyénileg, az viszont egészen biztos, hogy ha valakiről még életében elneveznek egy országos jelentőséggel bíró épületet, az mindenképpen óriási tiszteletre és elismertségre utal. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki még életében szobrot kap, bár erről talán, igaz különböző okokból kifolyólag, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic más véleményen van.

A spanyol teniszélet kiemelkedő eseménye minden évben a madridi ATP 1000-es verseny, amelyet hagyományosan a salakpályás Grand Slam egyik komoly erőfelmérőjeként, május elején-közepén rendeznek meg. A vírushelyzet idén különösen is kibabrált a szervezőkkel, hiszen azok után, hogy első körben úgy tűnt, idén nem lesz Mutua Madrilena, az újraindulás utáni időszak, és az új Roland Garros-időpont felélesztette a madridi reményeket, a verseny ugyanis helyet kapott a módosított naptárban, közvetlenül a US Open után. A menet közben sem csillapodó spanyol fertőzési adatok azonban végülis nem hagytak más lehetőséget a Feliciano Lopez vezette szervezőbizottságnak, mint a visszalépést, a madridi 1000-es torna így 2020-ban azt a „bravúrt” is magáénak mondhatja, hogy kétszer is törölni kellett a viadalt.

A Caja Magica 2019-benA Caja Magica 2019-benFotó: Europress/AFP

A jövő évi rendezésre ellenben gőzerővel készülnek a spanyolok, az egyik politikai párt, a VOX névre hallgató tömörülés pedig gondolt egy merészet, és a madridi városi közgyűlés elé terjesztett egy merőben szokatlan indítványt. A kezdeményezést jegyző Fernando Martinez Vidal ugyanis azt vetette fel, hogy a több más rangos spanyol sport- és kulturális eseménynek otthont adó Caja Magicát nevezzék el Rafael Nadalról, mint a legeredményesebb spanyol sportolóról. Az indítvány szerint a mintegy tizenkétezer néző befogadására alkalmas, fedhető tetőszerkezettel rendelkező aréna neve ezentúl Caja Magica Rafa Nadal lenne. A kezdeményezés rögtön az első rostán fennakadt, hiszen a spanyol főváros plénumának keddi ülésén, egészen pontosan a napirend megszavazásakor, a képviselők többsége elvetette a javaslatot, így érdemi vita nélkül kaszálták el az ötletet, napirendre sem véve azt. Minderről szomorúan számolt be a Twitteren az ötletgazda Vidal képviselő.

Habár a javaslat közel sem futott be a Nadaléhoz hasonló fényes karriert, ahhoz azért mégiscsak elegendő időt töltött a spanyol hírekben, hogy a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszezőhöz is eljusson. A madridi verseny ötszörös győztese, aki Roger Federer mellett az egyetlen olyan játékos, aki a 2009-es keménypályáról salakra való borításcsere előtt is meg tudta nyerni a tornát, a beszámolók szerint szimpatizált az ötlettel, volt azonban egy kitétele. A városi közgyűlés keddi ülése előtt ugyanis Nadal azt mondta, hogy amennyiben zöld utat is kap a javaslat, az ő kérése az, hogy az átnevezés csak akkor történjen meg, ha ő már visszavonul, nem akarja ugyanis kellemetlen helyzetbe hozni a versenyre Madridba látogató játékostársait azzal, hogy Rafa Nadal ellen kell pályára lépniük a Rafa Nadalról elnevezett létesítményben. Ez a fajta emberség teljes összhangban van azzal a képpel, ami a fejünkben él vele kapcsolatban: aki Roger Federerrel ütöget jótékony mérkőzésen Fokvárosban, aki a helyi árvízeket látva elsőként ajánlja fel a teniszakadémiáját a rászorulóknak, vagy aki éppenséggel a saját akadémiájának leghátsó pályáján ütöget testőrök, kiszolgáló személyzet és mindenféle felhajtás nélkül, mint ahogyan arról személyes hangvételű útibeszámolónkban is megemlékeztünk. 

000_OE6WH.jpgFotó: Europress/AFP

Egyelőre tehát biztosan nem tesz rá a “Rod Laver-élményre” Nadal egy lapáttal, az azonban szinte borítékolható, hogy a barcelonai teniszcentrum egyik pályájának Nadal után való elnevezése mellett, a későbbiekben valami igazán nagy volumenű épület, verseny vagy épp szervezet viselje a nagy bajnok nevét. Már persze ha a bajnok maga úgy fogja gondolni, hogy ezzel nem hozza kellemetlen helyzetbe a többieket, mert nála ez valóban kulcsfontosságú körülmény. 

via Ubitennis

Hozzászólások