Salakblog - Lucas Pouille szerint több férfi teniszezőnek kellene női edzőt alkalmaznia
Lucas Pouille szerint több férfi teniszezőnek kellene női edzőt alkalmaznia
Fotó: Twitter

Lucas Pouille szerint több férfi teniszezőnek kellene női edzőt alkalmaznia

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/24 19:42

Azok után, hogy legyőzte Milos Raonicot az Ausztrál Open negyeddöntőjében, Lucas Pouille nem tudta nem méltatni edzőjét, Amelie Mauresmót, akivel december óta dolgoznak együtt.

"Rengeteg önbizalommal tölt fel engem. Ez érződik a teniszemen, a személyiségemen, a lelkiállapotomon. A cél nem az, hogy bejussak egy torna döntőjébe vagy elődöntőjébe, hanem, hogy javítsunk a játékomon. Hogy a pályán is meg tudjam mutatni azt, amit az edzéseken gyakorlunk. Ezáltal kisebb nyomás nehezedik rám. A játékomra próbálok összpontosítani, és nem az eredményekre."

Noha az első számú célkitűzések nem az eredmények, Pouille azért mégiscsak lejátszhatja holnap élete első Grand Slam-elődöntőjét. Nem kisebb ellenfél áll majd vele szemben, mint a világelső Novak Djokovic. Lucas 2010 óta az első francia, aki eljutott ebbe a magasságba az Ausztrál Openen, ráadásul életében most először sikerült legyőznie Raonicot.

Indokolt lehet tehát a kérdés, nem kellene-e több férfi játékosnak női edzőt alkalmaznia?

"Dehogynem kellene. Mindenképpen" - vágta rá Pouille. "Remek a hozzáállása és mindent tud a teniszről. Egyébként sem az edző neme számít. Nem az a fontos, hogy egy mester férfi-e vagy nő. Az a fontos, hogy az illető tudja-e, hogy mit csinál. És Amelie tudja."

Amikor Mauresmo annak idején elkezdett Andy Murray-vel dolgozni, az együttműködésük nagyon kemény kritikát kapott. Már pusztán a bejelentés hírére is, akkor, amikor az eredmények alapján még nem is lehetett volna ítéletet mondani. A megjegyzések között több durva szexista megjegyzés volt. A skót teljes mellszélességgel kiállt Amelie mellett.

"Hozza a tapasztalatát, a szakértelmét, a taktikai felkészültségét, melyekkel folyamatosa fejlődésre ösztönöz" - fogalmazott Murray. "Mindenki, aki csak ismerek rendkívül elismerően beszél róla, mint emberről, és mint edzőről is."

Noha nem nyertek együtt GS-t, döntőt azért játszottak, és hoztak azon kívül számos fontos eredményt is. Ekkoriban szerezte meg ugyanis Murray az első salakos tornagyőzelmeit. Egyébként pedig a skót szexizmussal szembeni megnyilvánulásai is azok között az érvek között lehettek, melyek meggyőzték Pouille-t, hogy leszerződtesse Amelie-t.

"Murray mindig is nyíltan az egyenlőség mellett tette le a voksát" - mondta Mauresmo. "Kiállt amellett, hogy a nők is lehessenek edzők, akár férfi játékosok edzői is. Ez egy olyan dolog, amire az emberek mindig emlékezni fognak vele kapcsolatban." 

"És talán Lucas fejében is pont Andy miatt fordult meg, hogy, 'oké, nézzük meg, lehet, hogy pont ő fog majd tudni segíteni nekem'." 

És Pouille meneteléséből kiindulva, úgy tűnik, valóban tudott. A francia tehetségéhez sosem fért kétség, ám eddig valami hiányzott ahhoz, hogy dobjon valami igazán nagyot.

"Mindenképpen az adott játékos teniszéből kell kiindulni. Az erősségeikből, és azokból a dolgokból, ahol esetleg problémák vannak. Mindkettőn dolgozni kell, és meg kell nézni alaposan a részleteket, hogy hol lehet változást elérni, vagy épp, hogy mi lehet a fejlődés gátja."

pouille.jpg Fotó: Twitter

Bár Denis Istominnak, Denis Shapovalovnak és Mikhail Kukushkinnak is női edzője van, ők valamennyien családtagok. Fontos adat, hogy még a női mezőnyben is kevés a női edzők aránya, mindössze 8 százalék. 

"Talán az van a dolgok hátterében, hogy gyerekeik vannak, akiket így sokszor magukra kell hagyni" - folytatta Mauresmo, aki magával vitte két gyermekét Melbourne-be. "Ez egy olyan hivatás, amelyhez sokat kell utazni ahhoz, hogy az ember jól tudja csinálni. Emiatt kétségtelenül nagyon nehéz."

A francia azt is hozzátette, hogy bár tanítványa fontos győzelmeket szerzett Raonic és Borna Coric ellen, ahhoz, hogy Djokovic ellen is legyen esélye, egy új szintre kellene emelnie a játékát.

Ám, ha Pouille valahogy megcsinálja, az vitán fölül karrierje legnagyobb győzelme lesz.

(részben via)
Hozzászólások