Salakblog - Berobbanásukat követően nagy év várhat a férfi tenisz legújabb ígéreteire
Berobbanásukat követően nagy év várhat a férfi tenisz legújabb ígéreteire
Fotó: Europress/AFP

Berobbanásukat követően nagy év várhat a férfi tenisz legújabb ígéreteire

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/25 13:25
Rendkívül izgalmas időszakot élünk át a férfi teniszben, hiszen az biztosan kijelenthető, hogy már nincs olyan nagyon sok hátra a Nagy Hármas fémjelezte korszakból. Az új generáció legjobb játékosai egyre több helyen és egyre többször veszik fel sikerrel a kesztyűt a legjobbakkal szemben, és ahogyan mondani szokták: az idő nekik dolgozik.

A férfi tenisz az elmúlt több mint egy évtized során gyakorlatilag egyet jelentett Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic rivalizálásával. Akadtak olyan játékosok, akik hosszabb-rövidebb ideig hasonló magasságokban jártak, Andy Murray egyértelműen ilyen volt, amíg a teste engedte, illetve Stan Wawrinka is csak megkaparintott három Grand Slamet ebben az érában. A fiatalabb generáció játékosai - az ATP által NextGenként brandelt tehetségek - egyelőre még mindig csak álmodozhatnak erről a teljesítményről.

Djokovicé a trófea, de már a Nagy Hármas torkán a kés | Eurosport

Wishful thinking - nem tudom, van-e rá jó magyar fordítás, a vágyálom vagy az álmodozás, aminek fordítani szokták, szerintem korántsem tökéletes. Hiszen wishful thinking-ről akkor beszélünk, amikor valakinek a döntéseit, ítéleteit sokkal inkább a vágyai határozzák meg, az, amit tapasztalni szeretne, mintsem a tények, a racionalitás, a realitás.

Teniszben már gyakran ott vannak a legmagasabb szinten, viszont a nagy győzelmekhez szükséges kiegyensúlyozottság hiányzik belőlük. Dominic Thiem idén - igaz a Nagy Hármas hiányában - megtörte a sormintát, ám beszédes adat, hogy 27 éves korára érte el ezt a célt: svájci öt, a szerb hét, a spanyol nyolc évvel volt fiatalabb az első GS-trófea megszerzésekor. Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev és Andrey Rublev teljesítménye pedig egyelőre GS-en nem az igazi: ebből a trióból egyedül Medvedev rendelkezik döntős tapasztalattal. 

Thiem példája is mutatja, időbe telhet, mire egy játékosban kialakul a nagy győzelmekhez szükséges mentalitás, és ahogyan korábban megfogalmaztuk, idejük alapvetően van. A végtelenségig azonban nem húzhatják a folyamatot a mostani NextGen-játékosok sem, hiszen már mögöttük is ott sorakoznak a következő nagy ígéretek, például Alcaraz és Musetti.

Carlos Alcaraz Garfia 17 éves korára gyakorlatilag a teljes Challenger Touron végigsöpört: legutóbb a Ferrero Challenger Open döntőjét nyerte meg, két szettben verte az első kiemelt Pedro Martinezt. Alcaraz, fiatal korából adódóan, zömmel hazai versenyeken indult eddig, és kifejezetten jól megy neki a tenisz a spanyol salakpályákon: januárban ITF-versenyt nyert, szeptemberben pedig Barcelonában húzott be egy Challengert. Ezen kívül döntős volt egy törökországi ITF-en, Triesztben pedig szintén övé lett a cím.

Idei harmadik tornagyőzelmével Djokovicék nyomában a spanyolok tehetsége | Eurosport

Nem rossz előjel, amikor valaki olyan játékosokkal kerül egy csoportba, mint Novak Djokovic, Juan Martín del Potro, Richard Gasquet és Felix Auger-Aliassime. Ez a bravúr most a spanyol tenisz következő nagy ígéretének, Carlos Alcaraznak sikerült, aki vasárnap megszerezte karrierje harmadik Challenger-tornagyőzelmét, csupán 17 évesen és öt hónaposan.

Ő a harmadik legfiatalabb teniszező, akinek sikerült négy Challenger-tornán is döntőbe jutnia - Rafael Nadal és Richard Gasquet előzi meg a sorban - és ő az egyike annak az öt játékosnak, akik három Challenger-győzelemmel büszkélkedhettek 18 éves korukat megelőzően. Gasquet mellett korábban olyan játékosok tartoztak ide, mint Djokovic, Juan Martín del Potro és Felix Auger-Aliassime. Nem egy rossz névsor, na. Alcaraznak jelenleg a korábbi világelső Juan Carlos Ferrero az edzője, aki már nagyon fiatalon meglátta a tehetséget honfitársában.

"Kicsit eltért a körülötte lévő játékosoktól, mert már 12 éves korában olyan dolgokra volt képes a pályán, amik egyáltalán nem megszokottak ebben az életkorban. Volt, hogy előhúzott egy chip-and-charge-ot, gyakran ment fel a hálóhoz, hogy befejezze a pontokat. Képes volt pörgetésekkel és lapos ütésekkel is válaszolni, a helyzettől függően" - nyilatkozta tanítványáról Ferrero.

Hasonlóan nagy várakozások övezik Olaszországban az egy évvel idősebb Lorenzo Musetti játékát. Múlt héten a szardíniai 250-es verseny elődöntőjében kénytelen volt visszalépni, de már ez is nagyon szép eredmény volt a fiatal játékostól, aki szép csendben gyűjtögette a pontokat a hazai versenyeken. A járványt megelőzően egyetlen Tour-szintű győzelme sem volt, az tenisz újraindítását követően azonban Stan Wawrinkát és Kei Nishikorit is legyőzte Rómában (ahol selejtezős volt), Forliban pedig nyert egy Challengert.

Simone Tartarini rendkívül büszke a tanítványára, akivel 11 éve dolgoznak együtt, így közös sikerüknek tekinthető Musetti 2019-es Ausztrál Open-címe a junioroknál. "2019 eleje óta teljes mértékben a profi versenyekre koncentrálunk, eleinte Future-tornákon indultunk, ezzel egy időben a szabadkártyákkal Challengereken is próbálkoztunk. Így jutottunk el a mostani eredményekhez és helyezéshez. Lorenzo mindig is nagy tehetség volt. Nagy dolgokat várok tőle, most azonban csak a napi munkával és a megfelelő versenynaptárral foglalkozunk."

Musettinek hatalmas önbizalmat adott, hogy ennyire eredményes volt 2020-ban a felnőttek között. "Teniszlabdával játszunk, és a háló túloldalán álló srác is csak ember, szóval a pályán bármi megtörténhet. Próbálom kihozni magamból a maximumot" - mondta az ATP honlapjának a fiatal olasz.

A két fiatal srác csak egyszer csapott össze Challenger-tornán: Triesztben, ahol Alcaraz selejtezős, Musetti szabadkártyás volt. A várakozásoknak megfelelően érdekes csatát hozott a küzdelmük, amelyből a fiatalabb játékos, Alcaraz jött ki győztesen. Nyilván ezzel most nagyon előre szaladunk, de nem lepődnénk meg, ha a jövőben egy nagy rivalizálás kezdeteként tekintenénk erre a meccsre. Az eddig begyűjtött skalpjaikat figyelembe véve 2021-ben érdemes lesz figyelni a fejlődésükre. Mert ki tudja: még az is lehet, hogy a férfi tenisz jövőjét ők jelentik.

via Tennis Majors

Hozzászólások