Salakblog - Li Na: "Fontos harcolni az álmainkért, mert közben biztosan jobb ember válik belőlünk"
Li Na: "Fontos harcolni az álmainkért, mert közben biztosan jobb ember válik belőlünk"
Fotó: Europress/AFP

Li Na: "Fontos harcolni az álmainkért, mert közben biztosan jobb ember válik belőlünk"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/20 17:02

Lin Na hazája egyik legnagyobb hatású sportolója, ám otthon ő is csak egy szülő a sok közül, akinek manapság elsősorban a gyermekei körül forog az élete. 

A kétszeres Grand slam-győztes teniszezőnő, aki öt évvel ezelőtt, egy makacs térdsérülés miatt döntött a visszavonulás mellett, ma elsősorban családanya, ezen kívül pedig üzletasszony. 

Ő és férje, Jiang 'Dennis' Shan, aki egyébként korábban az edzője is volt, boldog szülei a háromesztendős Alisának, valamint a kétéves Sapajounak. 

"Tavaly részt vettem a legendák páros versenyében, Wimbledonban" - meséli Li. "Ez volt az első alkalom, amikor tudatosult bennük, 'Jé, a mama egy teniszjátékos'. Korábban ezt nem tudták. Amikor a kislányom oviba ment és az óvónéni megkérdezte tőle, 'És a mamád mivel fogalkozik?', ő azt felelte, hogy 'A maimnak nincs munkája'. Aztán hazajött és kérdezte tőlem, hogy miért nem dolgozom sehol. Én meg azt mondtam neki, hogy nekem az a dolgom, róluk gondoskodjam."

A zsúfolt családi élet mellett Li egy évi 20 millió dolláros üzlet tulajdonosa, mindemellett tervezi egy saját teniszakadémia indítását is. Ráadásul egy hamarosan megjelenő, róla szóló film kapcsán mostanság elég sok médiamegjelenést is kell vállalnia. Nem csoda, ha ezek mellett a teniszre már nem igazán marad ideje.

"Elsősorban a családomra összpontosítok. Azt mondanám, hogy 70 százalék család, 30 százalék üzlet. Az idén nem is megyek Wimbledonba, a fiam ugyanis most kezdi az óvodát, ami egy fontos lépés a számára, és ezt nem szeretném elmulasztani."

Azzal, hogy 2011-ben megnyerte a Roland Garrost, majd 2014-ben az Ausztrál Opent egyrészt nemzetközi sztárrá vált, másrészt óriási forradalmat indított el Kínában, melynek során rengerteg pénz ömlött a sportágba. 

li2.jpg Fotó: Europress/AFP

Noha az edzője annak idején, nyolcévesen azt mondta neki, hogy váltson a tollasról a teniszre, ő nem akar a gyermekeire ilyen jellegű nyomást helyezni.

"Nem akarok ilyen terhet rakni rájuk" - mondta Li, aki az első ázsiai teniszező, aki helyet kapott a Hírességek Csarnokában. "Azt azért persze szeretném, hogy sportoljanak. Mindegy mit, csak mozogjanak. Amikor négyévesek lesznek, akkor kezdem el majd szép fokozatosan bevezetni őket a sport világába. Az én életem a tenisz változtatta meg, az övékét talán egy másik sportág fogja."

A készülő film központi témája Li szabadságvágya, a saját személyes függetlenségéért vívott küzdelme. Rendezője a neves honkongi filmes, Peter Chan, aki négy éven át forgatta a produkciót, mely 2019. végén, 2020. elején kerül a nagyközönség elé. 

"Chan nem volt elégedett az elkészült forgatókönyvvel, nem lett olyan jó, mint várta. Így aztán az elmúlt négy évben folyamatos kapcsolatban voltunk, nagyon sokat beszélgettünk, melyek nyomán az eredeti szkripten sokat változtatott."

Li szerepét majd egy kevéssé ismert színésznő játssza, aki a szerep kedvéért 15 kiló izmot szedett magára. A filmben szerepel majd Dominika Cibulkova, akivel szemben a kínai megnyerte a 2014-es Ausztrál Open döntőjét. 

"Li egészen lenyűgöző" - mondta Chan. "Ahogy kimutatta az érzelmeit, az indulatait, ahogy az edzőjéhez viszonyult, és az is, ahogy a sajtóval bánt. Számos nehézséggel is meg kellett küzdenie élete során, nevezetesen a súlyos adósságával, és azzal, hogyan irányítsa a saját csapatát. Egy rendkívül személyes és sajátos történet az övé a szabadság, a függetlenség kivívásáról."

A film Li 2013-as önéletrajzi könyvén alapul, melyben a bajnoknő részletesen ír a kérlelhetetlen, államilag irányított kínai sportvezetésről. Emellett természetesen szóba kerül benne édesapja halála is. 14 éves volt ekkor, és épp egy tornán vett részt, a halálhírt pedig nem közölték vele mindaddig, amíg haza nem ért a versenyről. Mindezeken kívül természetesen kitér a térdsérüléseire, valamint a Grand Slam-győzelmeire is. 

"A film üzenete az, hogy elmondjuk mindenkinek, hogy mi is hétköznapi emberek vagyunk, és, hogy mindannyiunknak megvannak a saját álmai. Fontos, hogy megtegyünk mindent értük, és még, ha nem is sikerül valóra váltanunk őket, a harcunk során akkor is jobb emberré válunk, mint előtte voltunk."

"Nagyszerű lenne, ha különösen inspirálóan hatna ez a film a lányokra és a fiatal nőkre."

via

Hozzászólások