Salakblog - Li Na: "A célom továbbra is az, hogy ösztönözzem a fiatalokat"
Li Na: "A célom továbbra is az, hogy ösztönözzem a fiatalokat"
Fotó: Europress/AFP

Li Na: "A célom továbbra is az, hogy ösztönözzem a fiatalokat"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/21 15:43

Grand Slam-bajnok, korábbi világranglista-második. Egy valódi ikon; a pályán és azon kívül is.

Li Na az első ázsiai születésű játékos, aki bekerült a tenisz Hírességek Csarnokába. Ezt az elismerést olyan játékosok kapják, akik sokat tettek és tesznek a sportág tekintélyének növeléséért. Az, hogy ő előbb-utóbb tag lesz itt, egy pillanatig nem lehetett kérdés, hisz, ha valaki folyamatosan népszerűsíti a teniszt, az ő.

Ő az első kínai játékos, aki bekerült a világranglistán a top 5-be, és aki Grand Slam-címet tudott nyerni. A 2011-es döntőben Francesca Schiavonét verve húzta be a Roland Garrost, három évvel később pedig, két korábban elbukott döntő után bajnok lett az Ausztrál Openen is. Pályafutása során összesen nyolc WTA-tornagyőzelmet szerzett.

"Mindannyian tudjuk, hogy ahhoz, hogy valaki bekerüljön a Hírességek Csarnokába, rendkívül jó teniszezőnek kell lenni" - mondta Li Na korábbi ügynöke, Max Eisenbud a díjátadó ünnepségen. "Ami a leginkább figyelemreméltó vele kapcsolatban, hogy nem csupán a teniszben volt egy igazi úttörő, és nem csak a nők sportjában, hanem ő egész Kína számára egy meghatározó személyiség mind a mai napig."

Rengeteget tett hazájában a sportág népszerűsítését. Annak idején a Garros-döntőt csak Kínában több, mint 116 millióan nézték a tévében. 

li na.jpg Fotó: Europress/AFP

"Jó, hogy ezt nem tudtam a pályára lépés előtt, mert csak még idegesebb lettem volna... Nyolc évesen kezdtem a teniszt, és akkor még eléggé utáltam. Ahhoz képest nem is rossz, hogy most itt állhatok."

Egyre több nagy presztízsű tornát rendeznek Ázsiában, többek közt a szezonzáró világbajnokságot is, melynek az idei évtől tíz éven át Sencsen ad majd otthont.

"Mindez nagyon jót tesz a kínai tenisznek" - mondta Li. "Úgy gondolom, öt-tíz éven belül újabb GS-bajnokunk is lehet."

Jelenleg négy kínai teniszezőnő van ott a világranglistán a top 100-ban, a legelőkelőbb helyen, a 14. pozícióban Qiang Wang áll. Férfi játékos azonban nincs az első 200-ban sem. Li mindez idáig az egyetlen kínai játékos, aki major-döntőt játszhatott. 

"Amit csak tudok, meg fogok tenni azért, hogy még inkább ösztönözzem a fiatalokat abban a reményben, hogy örömüket lelik majd ebben a csodálatos sportágban."

Rajta kívül Mary Pierce és Yevgeny Kafelnikov is beiktatásra került a Hírességek Csarnokába. 

"A cél az, hogy érjünk legalább annyit, mint amennyire tartanak bennünket" - kezdte közel félórás beszédét Pierce a könnyeivel küszködve. "Hatalmas dolog volt, hogy játszhattam a Garroson. Az pedig, hogy meg is tudtam nyerni, egy valóra vált álmom volt" - tette hozzá a francia, aki 1995-ben Melbourne-ben, öt évvel később pedig Párizsban tudott GS-t nyerni.

"Most már tudom, milyen érzés a Hírességek Csarnokának tagja lenni" - mondta Kafelnikov. "Életem hátralévő részében viselni fogom ennek felelősségét, és bízom abban, hogy nem fogok csalódást okozni. Az, hogy idáig eljuthattam, annak a kemény munkának köszönhető, melyet egész pályafutásom során elvégeztem."

ubitennisESPN 

Hozzászólások