Salakblog - Leüti-e vajon a pályáról Cilic Nishikorit?
Leüti-e vajon a pályáról Cilic Nishikorit?
Fotó: Europress/AFP

Leüti-e vajon a pályáról Cilic Nishikorit?

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/09/05 16:34

A negyeddöntők második napjához érkezett a US Open. A szerdai program második mérkőzését vívja majd Marin Cilic és Nishikori Kei az Arthur Ashe-en a legjobb négy közé jutásért, mely immáron kettejük 15. összecsapása lesz.

A japán a Philipp Kohlscheriber elleni sima, háromszettes győzelmét követően jutott a legjobb nyolc közé. Első adogatásai mögött 74, míg a második szervái mögött 54 százalékban hozta a pontokat. Összességében 68 százalékban nyerte az adogatópontjait, és mindössze 18 ki nem kényszerített hibát vétett. Ez volt a legsimább meccse a tornán, és a egyben a második alkalom, amikor 20 alatt tudta tartani a rontásai számát.

A megbízhatóságával persze sosem volt gond. Nem véletlenül stabil top 10-es játékos már hosszú ideje, kivéve, mikor hosszú kihagyások után kell visszatérnie. A probléma nála általában az, hogy csak ritkán képes nagy menetelésre Grand Slam-tornákon. Most esélye van arra, hogy lejátssza pályafutása harmadik GS-elődöntőjét, egyébként az előző kettőt is itt, New Yorkban érte el. Az eddigi negyeddöntős mérlege azonban nem túl acélos: 2-6. 

Cilic a belga David Goffint verte szintén viszonylag sima három szettben. Első szervája mögött 83, míg a második mögött 47 százalékban nyerte a pontokat. A horvát a kimerültség semmiféle jelét nem mutatta a nyolcaddöntőben, pedig a megelőző fordulóban egy kőkemény ötszettest tolt Alex De Minaurral. Összességében az adogatópontjai 63 százalékát hozta, és nyolc break-labdájából ötöt kihasznált. 

A korábbi US Open-bajnok remekül szervált az egész tornán, eddig összesen négy mérkőzésen 51 ászt ütött. Ha továbbra is képes lesz sok ingyen ponthoz jutni, és alacsonyan tartani a hibái számát, akkor bárki számára kőkemény ellenfél lehet a verseny hátralévő részében. Goffin ellen a sok nyerő mellé ütött 48 hibát is, ezt föltétlenül csökkentenie kellene ahhoz, hogy jó esélye legyen Nishikori ellen. Cilic valamivel jobban áll a GS-negyeddöntőit tekintve, mint a japán, az ő mutatója 5-7. 

Eddig tizennégyszer találkoztak egymással, a mérleg 8-6 Nishikori javára. Legutóbbi összecsapásukat is a japán nyerte idén Monte-Carlóban döntő szett 6:3-ra. Kemény borításon azonban a két utolsó találkozó a horvát javára dőlt el. A US Openen eddig háromszor meccseltek, az elsőt, még 2010-ben Nishikori nyerte, a 2012-es derbit, és a 2014-es finálét pedig Cilic. 

Nishikori szép, klasszikus, régi vágású teniszt játszik, és vezeti is kettejük mérlegét. Cilic azonban képes lehet arra, hogy leüsse őt a pályáról, vagy kifárassza őt egy hosszú mérkőzésen. A kemény pálya talán inkább a horvátnak kedvez, és a japánnak sokat kell majd futnia ahhoz, hogy egyáltalán pariban maradjon ellenfelével. 


(részben via)
Hozzászólások