Salakblog - Lendl és Zverev befejezték, jöhet Becker?
Lendl és Zverev befejezték, jöhet Becker?
Fotó: Europress/AFP

Lendl és Zverev befejezték, jöhet Becker?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/26 12:41

A hír, mely szerint Alexander Zverev és Ivan Lendl befejezték az együttműködésüket valószínűleg keveseket lepett meg. Részint azért, mert a közös munka várt eredményei elmaradtak, de még inkább a nyilatkozat miatt, melyet Sascha tett egy héttel ezelőtt Lendllel kapcsolatban. 

Az eredménytelenség persze nem teljesen igaz, hisz Zverev pályafutása eddigi legnagyobb sikerét Lendl irányítása mellett érte el, amikor tavaly ősszel megnyerte a szezonzáró ATP-vb-t. Azonban a Grand Slam-áttörés elmaradt, sőt az idén Sascha a kisebb tornákon sem szerepelt úgy, ahogy ezt megelőzően. Igaz, ebben magánéleti problémák is vastagon benne voltak, de nem könnyítette meg az életét a korábbi menedzsere és közte elmérgesedő jogi hercehurca sem. 

A fönt említett interjúban Zverev keményen kritizálta Lendl munkáját. Azt mondta, hogy szerinte komoly gondok vannak mestere munkamoráljával, akit az edzéseken nem ritkán jobban érdekelt a golf és a kiskutyája, mint az ő felkészítése. Mindezek fényében korántsem volt meglepő, hogy Lendl köszönte szépen, és lezárta az együttműködést a némettel.

"Én nagyon hiszek Saschában, aki még mindig nagyon fiatal. Egy nap nagy játékos lehet belőle, azonban most vannak olyan pályán kívüli ügyei, melyek lehetetlenné teszik, hogy az én szemléletemnek megfelelően tudjunk együtt dolgozni."

lendlzverev2.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez nem az első alkalom, hogy Zverevnek problémája akad az edzőjével. 2018 elején a korábbi világelső, Garros-bajnok Juan Carlos Ferreróval fejezték be a meglehetősen rövid együttműködésüket. A spanyol a német munkamorálját kérdőjelezte meg, aki viszont több szabadságra vágyott Ferrero mellett. A mester szerint Zverev nem tartotta tiszteletben edzője utasításait, és gyakran késve érkezett az edzésekre. 

Egyik elválás sem volt szép, aminek oka lehet az is, hogy Sascha, bár próbálkozik, nem tud igazán bízni más edzőben, csak az édesapjában. Ő azonban nem tudja már kísérni fiát a világ minden tájára. 

Egy edző viszont lehet, hogy mégis volna, akit Zverev is el tudna fogadni. Ő Boris Becker, akinek a neve már évekkel ezelőtt fölmerült Saschával kapcsolatban. Az elején arról volt szó, hogy bár Zverev nagyon szeretné őt, még nem tart ott, hogy meg tudná fizetni. Később Becker egyéb kötelezettségei állták útját az együttműködésnek, de ki tudja, talán most megérett a pillanat a közös munkára.

Mellettük szól, hogy egy nyelvet beszélnek, a szó konkrét és átvitt értelmében is. Becker mindig kiállt mellette, védte, támogatta őt, és gyakran föltűnt a meccsein is. Ráadásul Boris számára referenciaként ott van a rendkívül eredményes Djokovic-együttműködés.

zverevbecker.jpg Fotó: Europress/AFP

Úgy tűnik tehát, hogy minden adott ahhoz, hogy elinduljon a közös munka Zverev és Becker között. A német mester nyilatkozata azonban egy kicsit árnyalja a képet, és inkább egy mentori szerepet valószínűsít a maga számára, semmint egy főállású edzői feladatkört. 

"Én mindig mellette állok, és ha megkér, elmondom neki az őszinte véleményem. De nem tudom elképzelni, hogy edzőként újra évi 30 héten keresztül járjam a világot."

részben tennistonic

Hozzászólások