Salakblog - Leif Shiras: „Wimbledon ősszel? Miért is ne?"
Leif Shiras: „Wimbledon ősszel? Miért is ne?"
Fotó: Europress/AFP

Leif Shiras: „Wimbledon ősszel? Miért is ne?"

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/27 11:31
Egyetértésben a többi Grand Slam-torna, valamint az ATP és a WTA elöljáróival, válságértekezletet tart jövő héten a wimbledoni tenisztorna szervezőbizottsága, amelyen eldől: elhalasztják vagy törlik-e az idei füves pályás major tornát. A korábbi kiváló teniszező, manapság televíziós kommentátorként dolgozó Leif Shiras még az All England Lawn Tennis Club (AELTC) közleménye előtt vetette fel az őszi lebonyolítás gondolatát.

Amikor Novak Djokovic nyolcadik melbourne-i győzelmével február 2-án véget ért az Ausztrál Open, aligha gondolhatta bárki is, hogy a többi három Grand Slam-torna megrendezése komoly veszélybe kerülhet. A koronavírus aztán átírta a menetrendet, március eleje óta a teljes teniszélet szünetel, a Roland Garrost jelen állás szerint szeptember végén rendezik meg, a US Open pedig egyelőre kitart az augusztus végi rajt mellett. A sor most a wimbledoni szervezőkön van, akiknek záros határidőn belül el kell dönteniük, hogy elhalasztják vagy törlik a tornát, mivel annak az esélye, hogy az eredetileg tervezett időpontban meg tudják rendezni, egyenlő a nullával.

Wimbledon 2020: Döntés a jövő héten, valószínűbb a törlés, mint a halasztás | Hosszabbítás

Az eredetileg 2020. június 29. és július 12. között esedékes wimbledoni teniszbajnokság sorsáról a jövő héten döntenek az illetékesek. All England Club vezetése előtt két út mutatkozik: a halasztás vagy a törlés, a zártkapus megoldást már korábban elvetették. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt a teniszversenyeket június 7-ig törölték.

Az 1984-es Queen’s Clubi tornán döntőt játszó George Livingston "Leif" Shiras egyetért azzal, hogy az eredeti időpont tarthatatlan: „Nagyon remélem, hogy lesz idén Wimbledon, de jól meg kell gondolni. A nyári időpont tarthatatlan, hiszen egy kéthetes, közel háromszáz sportolót és félmillió nézőt vonzó versenyt nem lehet megrendezni közvetlenül egy ekkora járvány után.”

Leif Shiras (balszélen) munka közbenLeif Shiras (balszélen) munka közben Fotó: Europress/AFP

Shiras hozzáteszi, hogy a logikus lépés mindenképpen a halasztás lenne, de felmerül a kérdés, hogy az átrendezett versenynaptárban hol lehetne helyet találni a tornának? A tokiói olimpia elhalasztása kínál némi mozgásteret, mivel azonban az ott felszabaduló három hét is nyárra, tehát a vírus feltételezett elmúlásának közvetlen környékére esik, aligha húzza ki a csávából a szervezőket. Az Egyesült Államok Teniszszövetsége (USTA) egyelőre kitart a US Open tervezett időpontja mellett (augusztus 31─ szeptember 13), egy hétre rá pedig kezdődik a Roland Garros, amelyet a francia szervezők önhatalmúlag, a többi GS megkérdezése nélkül tettek át szeptemberre. A népszerű televíziós kommentátorban felmerült egy egészen extrém ötlet:

„Mi lenne, ha a három Grand Slam-tornát sorban egymás után rendeznék meg? Wimbledon így őszre (októberre) esne, így legalább a játékosok nem bajlódnának a hőséggel. A viccet félretéve az, hogy ilyen ínséges időkben van arra lehetőség, hogy valamennyi Grand Slam megrendezésre kerüljön, azt gondolom mindent felülíró cél kell, hogy legyen. Szerintem a játékosok és a közönség is partner lenne egy ilyen lebonyolításban.”

kerber.jpg Fotó: Europress/AFP

Leif Shiras ötlete hasonló lebonyolítást javasol, mint az országúti kerékpáros Thomas De Gendt javaslata, aki nemrég a Twitteren viccelődött azzal, hogy a nagy háromhetes körversenyeket egymás után kellene megrendezni lehetőleg úgy, hogy a pihenőnapokon pótolják az elmaradt egynapos klasszikusokat. Amíg De Gendt csak poénkodott, Shiras teljesen komolyan gondolja a javaslatát, és talán nem is annyira földtől elrugaszkodott az ötlet.

A korábbi teniszező igyekezett játékos szemszögből is megvilágítani a kérdést: „Biztos, hogy óriási kihívás elé állítaná a játékosokat, ha egymás után kellene Grand Slameken pályára lépni, ugyanakkor egy ilyen szezonban, mint a mostani, a játékosok szerintem kapnának az alkalmon, hogy GS-meccseket játszanak.” Shiras véleménye egybecseng Coco Gauff minap tett nyilatkozatával: „Inkább játszom két Grand Slamet egymás után, minthogy egyen se tudjak pályára lépni.”

gauff.jpg Fotó: Europress/AFP

Kreatív lebonyolítási ötletekből tehát nincs hiány, a döntésre pedig előreláthatólag alig egy hetet kell csak várni. A wimbledoni tenisztorna elmaradására a második világháború óta nem volt példa, a tradíciók, a népszerűség és az üzleti szempontok alighanem a végsőkig napirenden tartják majd a halasztást, ugyanakkor a torna törlése is abszolút benne van a pakliban. Döntés tehát a jövő hét folyamán.

via Sky Sports

Hozzászólások