Salakblog - Lehet, hogy csak ennyi volt Halepben?
Lehet, hogy csak ennyi volt Halepben?
Fotó: Europress/Getty

Lehet, hogy csak ennyi volt Halepben?

Kálmán LaciKálmán Laci
2015/07/02 07:42

Néhány hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy Simona Halep lehet Serena Williams új kihívója. Ma már sokkal kevésbé egyértelmű, hogy hogyan is alakul majd a pályafutása. Az is lehet, hogy most csak egy nehéz időszakon megy keresztül, és majd szép lassan kilábal belőle, de az is előfordulhat, hogy már elérte a maximumát, hogy már láttuk a legjobb Halepet.

Pár hónapja még arról beszélt önbizalommal telve, hogy szeretne Serena kihívója lenni és célja a világelsőség. Amikor Williams visszalépett az Indian Wells-i elődöntős meccsüktől, akkor Halep azt nyilatkozta, hogy sajnálja, mert le akarta tesztelni magát az amerikai ellen. „Amikor idejöttem, azt mondtam az első meccsem után, hogy elődöntőzni akarok Serenával, mert tudni akarom, hol tartok” – mondta Halep még Indian Wellsben.

Miamiban aztán megkapta ezt a lehetőséget Simona, és bár kikapott, három játszmára kényszerítette Serenát és az év egyik legjobb női meccsét játszották. Ez volt az első alkalom, hogy találkoztak a 2014-es vb óta, amikor is Halep a csoportmeccsen még 6-0, 6-2 arányban megverte Williamst, hogy aztán a döntőben az amerikai visszavágjon egy 6-3, 6-0-ával.

Halep a Shenzen Open megnyerésével indította a 2015-ös szezonját. Ezt követően játszmaveszteség nélkül jutott el az Ausztrál Open negyeddöntőjébe, ahol azonban Ekaterina Makarova mindössze 69 perc alatt simán megverte 6-4, 6-0 arányban.

Mi történt?

Kissé zavartan nyilatkozott a meccs után. Arra gondolt, hogy talán túlgondolkodta a meccset és görcsössé vált az elveszített első szett után. „Nem hiszem, hogy a nyomás miatt volt, de valamiért feszült voltam. Nem tudom, mi történt. Játszottam már Grand Slam negyeddöntőt, szóval biztos nem arról van szó, hogy ne tudtam volna kezelni a nyomást” – mondta Halep.

Ezután úgy tűnt, minden rendben van; Indian Wellsben megnyerte élete első kiemelt premier tornáját és Miamiban is csak Serena állította meg. Úgy látszott, összeállt a játéka.

Ezt követően azonban kikapott a madridi torna első, majd a Roland Garros második körében, azon a tornán, ahol egy évvel korábban egy emlékezetes döntőt vívott Maria Sharapovával. Következett Birmingham, ahol első kiemeltként a negyeddöntő jelentette számára a végállomást. Ezután jött Wimbledon és egy vereség az első körben. „Nem tudok mit mondani. Nem voltak különösebb elvárásaim a tornával kapcsolatban, de azt nem gondoltam, hogy ilyen hamar kiesek” – mondta Halep a meccs utáni sajtótájékoztatón.

A karrierje hirtelen elkezdett eléggé hasonlítani egy bizonyos Sara Errani karrierjéhez, akinek szintén egy Grand Slam döntője van, és ugyanúgy, mint neki, a Garroson.

Halep, Erranihoz hasonlóan magasabb, mint egy átlagos nő, de alacsonyabb, mint a legtöbb lány a WTA élmezőnyében. További párhuzam, hogy mindketten egy Sharapovával szemben elbukott Garros döntő után kerültek be a Top 5-be.

Halep tehetséges, kitartó, gyors és kiemelkedő játékintelligenciával rendelkezik. Odaér a nyerőnek szánt ütésekre, és úgy teszi azokat pályára, hogy az ellenfeleknek sokszor már nem lehet válaszuk. Van olyan, amikor annyira csodásan játszik, hogy meg mernél rá esküdni, hogy egy jövőbeni Grand Slam bajnokot látsz. De aztán ott vannak azok a meccsek, mint például az idei Ausztrál Open negyeddöntője, amikor meg úgy érzed, tévedtél és túlbecsülted őt.

Az igazi kétségek a rosszul sikerült salakszezon után merültek fel benne. A korai Garros vereséget követően, teljesen érthető módon meglehetősen lehangoltan nyilatkozott. „Talán egy kicsit megváltoztam, úgy értem, hogy az edzésstratégiám szempontjából. Talán túl erősen akartam ütni a labdát az eddigiekhez képest, de nem mindig jó, ha az ember megváltoztatja a játékát. Úgy kell játszanom, amitől komfortosan érzem magam a pályán. Túl keményen akartam játszani, ami nem az én stílusom és nem is tudom jól kezelni. Vissza kell térnem a korábbi játékomhoz, ami az én sajátom.”

halep4

Akkor tehát úgy érezte, válaszút elé érkezett. Most, a korai wimbledoni búcsú után a kétségek minden bizonnyal csak tovább növekedtek benne.

Az ő tehetségével, komplett játékával kevéssé valószínű, hogy úgy jár majd, mint Dominika Cibulkova, aki miután elődöntőzött 2014-ben az Ausztrál Openen és ezzel bekerült a legjobb tíz közé, hátracsúszott az 50. hely környékére.

Esetleg lehet belőle egy Errani, aki kiegyensúlyozott és mindig veszélyt jelent a legnagyobbakra. Halep 1-5-re áll Williams, és 0-5-re Sharapova ellen. A drukkerei nyilván úgy vélik, még messze nem hozta ki magából a benne lévő potenciált. De mi van, ha igazából már túl vagyunk a legjobbján, ha már láttuk tehetsége legjavát és nincs is benne ennél több?

Wimbledon előtt azt nyilatkozta, hogy jelen állapotában nincsenek különösebb elvárásai önmagával szemben. Nincsenek elvárások? Simona, aki egyszer azt mondta, hogy világelső akar lenni, attól a rajongók előbb-utóbb Grand Slam győzelmet várnak.

Ez most már leghamarabb a US Openen jöhet össze, persze ahhoz előbb újra meg kell, hogy találja a játékát, amivel önbizalommal telve tud pályára lépni és a tavalyihoz hasonló győzelmeket tud aratni.

(Forrás: bleacherreport, fotók: Europress/Getty)

Hozzászólások