Salakblog - Legyőzi-e Djokovic azt az embert, aki ellen eddig még szettet sem tudott fogni?
Legyőzi-e Djokovic azt az embert, aki ellen eddig még szettet sem tudott fogni?
Fotó: Europress/AFP

Legyőzi-e Djokovic azt az embert, aki ellen eddig még szettet sem tudott fogni?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/03/06 15:12

A Salakblog olvasóinak egyik kedvenc szakírója, Peter Bodo a napokban publikált egy írást az ESPN-en arról, hogy vajon Roger Federernek vagy Rafael Nadalnak van inkább sansza arra, hogy megállítsa Novak Djokovicot Indian Wellsben. Már, ha egyáltalán van esélye bármelyiküknek.

Bodo végigveszi, mi szólhat a svájci, illetve a spanyol mellett, mit nyilatkoztak ők ketten mostanság, és bár végül nem teszi le a voksát egyikük mellett sem, azzal zárja az írását, hogy mindketten rendkívül sokat profitálnának, abból, ha ők nyernék a tornát.

Ezzel nehéz is volna vitatkozni, hisz Indian Wells fontos verseny, és ugye Djokovic most a három megnyert Grand Slammel a zsákban, iszonyatos önbizalommal vághat neki a tornának. Ráadásul Federer utoljára 2015-ben verte Nolét a szezonzáró vb-n, és bár Nadal tavaly Rómában legyőzte a szerbet salakon, az utolsó kemény pályás Rafa-sikert keresve a 2013-as US Open-fináléig kellene visszamennünk.

Persze, ha nem csupán a Nagy Hármasban gondolkodunk, és vetünk egy pillantást az IW-táblára, akkor Bodo fejtegetése egy picit talán értelmet veszti. Legalábbis most, a torna elején, ugyanis mind Federerrel, mind Nadallal csak a döntőben találkozhat, míg a harmadik körben jó eséllyel Nick Kyrgios áll majd vele szemben. Föltéve, ha mindketten hozni tudják az első körös meccsüket.

Kyrgios legyőzése nem csak azért jelenthet kihívást Djokovic számára, mert az ausztrál a múlt héten három jelenlegi top 10-est, valamint Stan Wawrinkát is verve húzta be az acapulcói tornát, azaz fölöttébb jó formában van, hanem azért is, mert pocsék a mérlege vele szemben. Konkrétan:

Kyrgios vezet 2-0-ra, és Djokovic eddig még szettet sem tudott fogni ellene.

Jó, tegyük hozzá, hogy azért szoros játszmákat vívtak, és a négy szett közül kettőről végül tie-break döntött. Illetve, ami ennél sokkal fontosabb, mindkét meccset 2017-ben játszották, mely év finoman szólva sem sorolható a szerb legjobb szezonjai közé. 

djokokyrgi.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ausztrál azonban akkor is kemény ellenfél volna, ha történetesen még soha nem játszottak volna egymás ellen. Iszonyatosan élvezi ugyanis a nagy stadionokat, a topjátékosok elleni meccseket, és azt sem nagyon bánja, ha a közönség ellene van. Akkor a legmotiváltabb, így aztán akkor a legveszélyesebb, amikor esélye nyílik a legjobbak ellen bizonyítani. 

Kyrgios mérlege 6-4 azokon a meccseken, amikor a ranglista aktuális első vagy második helyezettje volt az ellenfele.

A föntieket figyelembe véve, Djokovic legyen csak túl sikerrel az ausztrál elleni derbin, és akkor majd elkezdhetünk beszélni Federerről meg Nadalról.

Hozzászólások