Salakblog - Legyen az fagyi, csoki vagy pizza, Federer mindent megeszik, amit megkíván
Legyen az fagyi, csoki vagy pizza, Federer mindent megeszik, amit megkíván
Fotó: Europress/AFP

Legyen az fagyi, csoki vagy pizza, Federer mindent megeszik, amit megkíván

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/10 09:21
Roger Federer csütörtökön töltötte be 38 életévét. Ahhoz, hogy ennyi idősen is a világ egyik legjobbja legyen, nyilván nem elég edzegetni egy kicsit, meg versenyről versenyre utazgatni a világban. 

Egy sportoló sikereiben, kiváltképp a pályafutása vége felé közeledve, nagyon sok tényező játszik szerepet. Ezek közül az egyik, hogy hogyan táplálkozik.

BusinessInsider utánajárt, mit eszik és iszik reggelire, ebédre és vacsorára a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci. Íme.

Ami a reggeleket illeti, Federer jobban szereti valami édes dologgal indítani a napot, semmint sóssal. Állítólag nagyon bejön neki a házi készítésű waffle, vagy más néven gofri (amerikai palacsinta), valamilyen gyümölcskompóttal. Főleg akkor, amikor aznap meccse van. 

Mindezt friss gyümölcslével, kávéval és, talán meglepő, de egy nagy korty ecettel öblíti le. 

Meccsek előtt betol egy tányér tésztát. "Két órával minden mérkőzés előtt megeszek egy adag tésztát, valamilyen könnyű szósszal. Ezt csinálom már 20 éve."

Az edzések és a meccsek között Federer fel-feltűnik a büfében is, úgyhogy nem idegen tőle a nassolás sem, persze ésszerű keretek között. 

fed.jpg Fotó: BusinessInsider

Elég sok banánt is eszik, ami kiváló szénhidrát- és káliumforrás. Fontos a pótlás, mert a teniszezők energiaszintje gyakran lezuhan egy hosszú meccs során. A káliumhiány pedig görcsöket okozhat, így aztán sok játékos, köztük Roger egyebek mellett banánnal is frissít térfélcserénél. 

fed2.jpg Fotó: BusinessInsider

A kutatások azonban azt mutatják, hogy az energiapótló italok gyorsabban és hatékonyabban töltik vissza az elvesztett energiát, ásványi anyagokat, mint a szilárd ételek. Ennek pedig komoly jelentősége van versenyek, mérkőzések közben, így aztán érthető, hogy nincs tétmeccs valamilyen izotóniás ital nélkül.

fed3.jpg Fotó: BusinessInsider

Federer szeret eljárni vacsorázni, és ami az asztalra kerül, az minden, csak nem egyhangú. "Imádom az olasz, a japán, és az indiai éttermeket" - mondta nemrég egy interjúban.

Az indiai lepénykenyérrel még szívesen fotózkodik is, íme.

Federer nem tartozik azok közé, akik szigorú keretek között tartják a táplálkozásukat, így aztán neki belefér némi kilengés is. A svájci kifejezetten édes szájú, és néha nem tud ellenállni például a fagylaltnak. 

"Szeretem a fagyit, szeretem a csokit" - mondta még 2017-ben. "Szeretem az étel nyújtotta élvezeteket. Ezek részei az étrendemnek, és egyáltalán nem érzem rosszul magam ettől. Nincs bűntudatom, vagy ilyesmi. Össze tudom egyeztetni a tenisszel."

Svájci lévén szereti a sajtokat, és szereti a fondüt is, mely tejből, tejszínből, sajtból és tojássárgájából készül. Ezen kívül szívesen fogyaszt raclette-et, azaz sült sajtot is.

Gyakran ellátogat helyi csemegeboltokba, így tett például Skóciában is. Egyszer kapott Irn-Bru-t (szénsavas üdítőital, a helyiek második számú nemzeti itala a whisky után) és omlós teasüteményt, melyet Andy Murray nagymamája kifejezetten neki készített.

Szeret tehát kísérletezni, és sok mindent megkóstol, de azért van olyan is, amire biztos, hogy nem vetemedne. Ilyen például a vombat, azaz az erszényes medve húsa. Ez abból az interjúból derül ki egyértelműen, melyet Will Ferrell, készített vele a 2018-as Ausztrál Openen (a vonatkozó rész 1:25-nél kezdődik).

Ha ünneplésről van szó, Roger természetesen alkoholt is fogyaszt. Az alábbi elegáns képből úgy tűnhet, hogy mindig mértékkel. Ám saját bevallása szerint, miután 2017-ben nyolcadszor is győzött Wimbledonban, hajnal ötig keverte a piákat, aminek eredménye egy jó kis fejfájós másnap lett. 

Ilyen is van. Sőt, legyen is még. Az ugyanis azt jelentené, hogy megint akadt valami nyomós ok az ünneplésre.

Hozzászólások