Salakblog - Le kell-e mondania a szaúdi meccset Nadalnak és Djokovicnak?
Le kell-e mondania a szaúdi meccset Nadalnak és Djokovicnak?
Fotó: Europress/AFP

Le kell-e mondania a szaúdi meccset Nadalnak és Djokovicnak?

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/10/31 09:06

Egy kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót, Dzsamál Hasogdzsit október elején iszonyatos kegyetlenséggel kivégeztek az ország isztambuli nagykövetségén. Rafael Nadal és Novak Djokovic azonban mindettől függetlenül Szaúd-Arábiában, egészen pontosan Dzsiddában készül bemutatómeccset játszani december 22-én.

Mindkét játékos nyilatkozott nemrégiben arról, hogy hát szörnyű, ami történt, de szeretnének tisztábban látni a kérdésben, meg hát ugye lekötött szerződésük van, melyet nem jó szívvel mondanának föl. Meg nyilván ott van az a fejenkénti nagyságrendileg egymillió dollár is, melyről valószínűleg szintén nem szívesen mondanának le.

A szurkolóik megosztottak a kérdésben. Vannak, akik szerint ők sportolók, így aztán semmi közük a politikához, menjenek csak játszani, tegyék a dolgukat. Mások szerint azonban, és ezen a véleményen van az Amnesty International is, a szaúdi kormányzat csak föl akarja használni őket, hogy kedvezőbb megítélés alá helyezze a rendszerét, és elfedje azt a sok a mocskot, amely ahhoz tapad. 

Az Amnesty, valamint a drukkerek másik része arra kéri a két sztárt, hogy mondják le a tervezett meccset, illetve, ha mégis elmennek, emeljék föl szavukat és vessék be tekintélyüket emberi jogi kérdésekkel, valamint a meggyilkolt újságíró ügyével kapcsolatban.

A Nadal és Djokovic előtt álló döntés nehéznek tűnhet, ám nem biztos, hogy az. Majd' negyven évvel ezelőtt, 1980-ban, népszerűsége csúcsán John McEnroe egy meglehetősen hasonló helyzetben volt, mint most ők ketten. Dél-Afrikában kellett volna bemutatómeccset játszania Björn Borggal. Abban az országban, ahol akkor még javában folyt a fajüldözés. Az akkori rezsim a faji elkülönítés politikáját alkalmazta a feketékkel szemben. 

jeddah.jpg Fotó: Twitter

McEnroe azonban hozott egy döntést. Az akkor 21 éves amerikai, aki épp lejátszotta az évszázad meccsét a wimbledoni döntőben svéd riválisával szemben, egy rövid mondatban megüzente a világnak, amit gondolt. Azt, amit egy élsportolónak gondolnia és képviselnie kellett abban a helyzetben.

"Sokkal jobb úton is kereshetek több millió dollárt."

"Az a pénz, amit kaptam volna, ma legalább 10 milliót érne, vagy többet. De büszke vagyok arra, hogy úgy döntöttem, ahogy. Azt gondoltam magamban: 'Igen, ez elképesztő mennyiségű pénz, de jó okuk van arra, hogy fölajánlják nekem. Előnyt akarnak belőlem kovácsolni maguknak. És a meccs körüli egész hírverést a saját maguk javára akarják fordítani.' "

"Még csak 21 voltam, de tudtam, mit kell tennem. Nem akartam a nevemet adni ahhoz az egészhez, nagyon rossz érzés lett volna. Úgyhogy egyáltalán nem volt nehéz döntés. 21 voltam, de ennyire azért nem kellett a pénz. Ez volt karrierem egyik legjobb döntése."

Johnny Mac tehát elől járt a jó példával. Nole, Rafa, nincs más dolgotok, mint követni őt ebben!

Hozzászólások