Salakblog - Le akarták beszélni a teniszről az ATP-mérkőzést nyerő siket játékost
Le akarták beszélni a teniszről az ATP-mérkőzést nyerő siket játékost
Fotó: Europress/AFP

Le akarták beszélni a teniszről az ATP-mérkőzést nyerő siket játékost

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/22 16:36
Duckhee Lee történelmi győzelmet aratott a Winston-Salemben zajló ATP 250-es tenisztorna első fordulójában. A 21 éves dél-koreai az első siket teniszező, aki ATP-mérkőzést tudott nyerni. Inspiráló történet, hogyan valósította meg álmát egy gyermekkora óta hallássérült fiatalember. 

A Winston-Salemben zajló tenisztorna második fordulója. Duckhee Lee a torna 3. kiemeltjével, a lengyel Hubert Hurkacz-al játszik. A közönség tapsol, a bíró csendre inti a nézőket. Hurkacz szervál, a hálóba üti a labdát. Adogatás közben megzavarták, a bíró megengedi, hogy újra első szervát üssön. A háló túloldalán Lee az egész jelenetből semmit sem hall. Hurkacz végtelenül sportszerűen ujjával mutatja a dél-koreainak, hogy ismételten első adogatást üthet. Lee kizárólag ebből tudja meg, épp mi zajlik a pályán, ellenfele és a bíró jóindulatára van utalva. Lee ezúttal szerencsés, Hurkacz sportszerűen viselkedett, a dél-koreai nem teljes bizonytalanságban áll oda fogadni. Előfordult már, hogy az ellenfél nem tett hasonlóképp, ahogyan Lee-nek a bírókkal sem mindig sikerül megértetnie magát.

Duckhee Lee 21 éves, tehetséges játékos, a "Next Gen" képviselője. A dél-koreai siket teniszezőként próbál utat törni magának az ATP-Touron. Azzal, hogy Winston-Salemben az első fordulóban legyőzte a svájci Henri Laaksonent, Lee az első siket teniszező, aki főtáblás ATP-mérkőzést tudott nyerni. Hurkacz végül jobbnak bizonyult nála, így a dél-koreai számára a második forduló jelentette a végállomást. Lee azonban felhívta magára a világ figyelmét, és jelezte, a tenisz mindenki előtt nyitva áll.

000_DV1750232.jpg Fotó: Europress/AFP

A 21 éves dél-koreai unokatestvérét követve kezdett el teniszezni, tehetsége hamar megnyilvánult, ám csodás adottság szükséges ahhoz, hogy a labdát nem hallva is képes legyen valaki magas szinten játszani. Lee-nek gyermekként sokszor mondták, siketsége miatt esélytelen, hogy teniszező váljon belőle, többen nem hittek benne, mások egyenesen gúnyolták ambícióit.

„Az emberek viccet csináltak a fogyatékosságomból. Az mondták, nem kellene játszanom.” 

A nehéz pillanatokon a család és a barátok segítették át, és ugyan voltak periódusok, amikor abba akarta hagyni a teniszt, végül mindig kitartott, és tovább küzdött céljaiért. Lee meg akarja mutatni, hogy siketsége ellenére is képes éljátékossá válni, mottója: „ha keményen próbálkozol, bármire képes vagy”.

Lee nem ismeri a jelnyelvet, szájról olvasással kommunikál. A teniszező édesanyja szerint fia könnyebben meg tudja értetni magát, hogy nincs kézmozdulatokra, jelnyelvre utalva. Dél-Koreában nem okoz számára gondot a kommunikáció, angolul azonban nem tud, így a nemzetközi versenyeken nehezebben boldogul.

Duckhee Lee még csak 21 éves, így nagy jövő állhat előtte. Jelenleg a 212. a világranglistán, legjobb helyezését 2017-ben foglalta el, amikor is a 130. pozícióban jegyezték. Eddig leginkább ázsiai és észak-amerikai Challenger-tornákon szerepelt, nem sietteti ranglistás előretörését, lépésről lépésre halad.

A dél-koreai óriási hátrányt szenved riválisaival szemben, amiért nem hallja a labdát. A játékosok többek között a labda hangja alapján tudják felmérni az ellenfél ütéseit, a labda sebességét kiszámolni. Lee teljesen látására van utalva, nagy koncentrációt igényel hangok nélkül kiszámítani a labda pattanását. Lee látása a pályán azonban kiemelkedő, ezzel valamennyire kompenzálni tudja hallássérültségét. Ha az egyik érzékszerv nem működik rendesen, a többi általában élesebb az átlagosnál, ez a dél-koreai esetében is megfigyelhető. Lee játékában a leghangsúlyosabb elem az ellenfél mozgásának alapos megfigyelése, így általában előre kitalálja, mi lesz a rivális következő lépése, remekül olvassa a háló túloldalán lévő teniszező játékát. Ehhez azonban intenzív koncentráció és gyors döntéshozatal szükséges.

Lee számára a legnagyobb nehézséget a bírókkal történő kommunikáció jelenti. Ellenfeleivel egyszerűsített angollal, illetve szájról olvasással úgy ahogy, de megérteti magát, a bírókkal azonban nem képes hosszabb párbeszédet kialakítani. Ráadásul sem a vezetőbíró, sem a vonalbírók kiáltásait nem hallja, a mérkőzésvezető és saját csapata jelzéseire van utalva. Sokszor egy necces első adogatás után bizonytalanul áll oda következő szervájára, nem tudja, hogy első vagy második adogatás következik-e. A legnehezebb azonban kiállni önmagáért, ha úgy érzi, a bíró téves ítéletet hozott. Ilyenkor testbeszéddel és arckifejezésekkel igyekszik kifejezni problémáját, a bírók kézjelzései azonban országról országra változnak, így nem mindig egyértelmű, mit akar mondani a mérkőzésvezető. Lee eddig főleg kisebb tornákon gyűjtögetett pontokat, ahol gyakran nincs eredményjelző, ilyenkor még nehezebb a dolga, hiszen nem tudja leolvasni, mennyi az állás.

063_454472764.jpg Fotó: Europress/AFP

Lee szerint hallássérültsége bizonyos szempontok szerint még előnyt is jelent számára a teniszben. Segít neki csak a mérkőzésre és saját játékára koncentrálni, nehezebb elterelni a figyelmét. Gyakran láthatjuk, hogy az olyan külső hatások, mint a közönség, egy a pálya felett elszálló repülőgép, az ellenfél sikongatása mennyire meg tudják zavarni a játékost. Lee mérkőzéseiből ezen elemek kimaradnak, a dél-koreai végig csak önmagára fókuszál, egyedül a bíróval előforduló kommunikációs nehézségek szokták kizökkenteni a koncentrációból.

Jelenleg Duckhee Lee az egyetlen siket profi teniszező, a koreai pedig ezt nagy felelősségnek tarja. Érzi, hogy minden lépése befolyásolja a többi hallássérült embert, és reméli, hogy sikereivel reményt ad nekik, és bizonyítja, hogy fogyatékukon túllépve meg tudják valósítani álmaikat. Azt üzeni minden hallássérültnek, hogy ne hagyják magukat elkedvetleníteni, kemény próbálkozással bármire képesek lehetnek.

A fiatal dél-koreai története példaértékű és ösztönző, ennek ellenére Lee nem akarja, hogy másképp kezeljék. Célja, hogy folyamatosan fejlődjön, és lépésről lépésre haladva egyre előrébb jusson teniszkarrierjében.

Szöveg: Wojciechowski Patrícia  

részben: via és via  

Hozzászólások