Salakblog - Latin-amerikai bemutatómeccsei miatt támadják Roger Federert
Latin-amerikai bemutatómeccsei miatt támadják Roger Federert
Fotó: Europress/AFP

Latin-amerikai bemutatómeccsei miatt támadják Roger Federert

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/24 13:30
Ritkán fordul elő, hogy Roger Federert kemény kérdésekkel bombázzák az újságírók, latin-amerikai túrája kapcsán azonban többször sarokba szorították az elmúlt napokban. Több helyszínen meglehetősen kényes mostanság a politikai helyzet, ami ismét felveti a kérdést, különválaszthatóak-e a látványos sportesemények egy adott politikai rezsim céljaitól.

Bár ezen a héten a teniszvilág figyelmének nagyobb része az átalakított Davis-kupára irányult, azért Roger Federer latin-amerikai turnéja sem merült feledésbe. Mindegyik állomáson nagy érdeklődés mutatkozik az esemény iránt, csak Mexikóban közel 43 ezer néző volt kíváncsi Federer és Sascha Zverev párharcára. Ezzel egyébként sikerült tenisztörténelmet írni: egészen mostanáig Serena Williams és Kim Clijsters 2010-es bemutatómeccse tartotta a nézőcsúcsot 35 681 fővel, amit alaposan túlszárnyaltak a szombat esti találkozón.

Rendszerellenes tüntetések a régióban

Eredetileg úgy tervezték, a show öt állomásból fog állni (Santiago de Chile, Buenos Aires, Bogotá, Mexico City és Quito), azonban a harmadik találkozót a kolumbiai kormányellenes tüntetések miatt elhalasztották, miután kijárási tilalmat rendeltek el a fővárosban. Dél-Amerikai források szerint így is elég jól fizet ez a hét Federernek: meccsenként kétmillió dollárt kap a turné során. Ez azt jelenti, hogy ezen a héten többet kereshet, mint a teljes 2019-es szezon során (7,6 millió dollár).

Fontos azonban leszögezni, hogy a svájcit nem a madridi DK-hétvége kihagyása vagy a pénzes mérkőzések miatt kritizálják. Sokkal inkább azért, mert a bemutatókra zömmel olyan országokban kerül sor, ahol jelenleg igen feszült a politikai helyzet. Chilében különösen hevesek a tiltakozások a Sebastián Piñera vezette neoliberális kormány ellen, a tüntetők elsősorban az egészségügyi ellátórendszer és az oktatás színvonalának emelése érdekében vonultak utcára, becslések szerint százezres tömegről beszélhetünk.

Federer egy 2015-ös bogotai bemutatómeccsen.Federer egy 2015-ös bogotai bemutatómeccsen. Fotó: Europress/AFP

Kolumbiában, ahol Federer és Zverev pénteken játszott volna, nagyjából 200 ezren tüntettek hasonló okokból kifolyólag.

Ezt követően ismét fellángolt a vita, hogy lehet-e önmagában, az adott politikai kontextustól függetlenül megrendezni egy jelentős horderejű sporteseményt. Ez a kérdés azért is hihetetlenül bonyolult, mert akár a résztvevők szándékai ellenére is teljesíthetnek politikai célokat. "Sportolóként megyek azzal a szándékkal, hogy örömöt szerezzek az embereknek, miközben én is jól érzem magam. Próbálom a problémáktól leválasztani magam. Azonban tisztában vagyok azzal, hogy ezeket az eseményeket politikailag is kihasználják" - ismerte el Federer.

Árthat a peRFekt imidzsének?

Nyilvánvaló, hogy a hónapok óta szervezett latin-amerikai turnét tisztán üzleti megfontolásból vállalta el Federer, kínosan ügyelt rá, hogy ne mutatkozzon politikai szereplőkkel és ne foglaljon állást valamelyik csoport mellett. Ennek ellenére a zürichi székhelyű Neue Zürcher Zeitung arról ír, a túra nehezen illeszthető be a róla kialakult filantróp-imidzshez. Köztudott, hogy az alapítványán keresztül körülbelül 50 millió dollárt gyűjtött össze, amiből egyebek mellett dél-afrikai gyerekeken segített vagy Svájcban fáradozott az oktatáshoz való hozzáférés javításán.

Ha minden a tervek szerint alakul, február 7-én Rafa Nadallal vívja a "Match for Africa"-sorozat legújabb mérkőzését, amely különleges alkalom lesz a számára: először lép pályára Dél-Afrikában, ahonnan édesanyja származik.

Rajongók, újságírók és az Amnesty is kérdőre vonja Nadalt és Djokovicot a tervezett szaúdi bemutatómeccsük miatt | Hosszabbítás

Az Amnesty International figyelmeztetést intézett Rafael Nadalhoz és Novak Djokovichoz a december 22-re tervezett Szaúd-arábiai bemutatómérkőzésükkel kapcsolatban. A két klasszis ezen a napon Dzsiddában lép majd pályára, legalábbis az eredeti elképzelések ezek, és a fellépésükért várhatóan mindketten 1 millió dollár környékén kasszíroznak.

Az utóbbi időben a pénzes bemutatómeccsek egyre inkább a tenisz szerves részévé váltak, és az is előfordult, hogy autoriter rezsimek szerveztek le találkozót sztároknak. Októberben Rafa Nadal és Novak Djokovic Kazahsztánban vállalt meccset, tavaly decemberben pedig Szaúd-Arábiában lett volna bemutatójuk, ám ez utóbbit a heves kritikákat követően (hivatalosan Nadal sérülése miatt) lefújták. Idén decemberben Stan Wawrinka, Daniil Medvedev, Fabio Fognini, Lucas Pouille, John Isner és David Goffin részvételével terveznek bemutatókat az országban.

Federer üzleti turnéja valószínűleg azért váltott ki ekkora visszhangot, mert a világ leghitelesebb sportolói közé tartozik. Sőt, egy 2011-es nemzetközi felmérés során a világ második leghitelesebb emberének választották, többek között Barack Obamát, az angol királynőt, Bill Gatest és Bonót megelőzve, csak Nelson Mandela kapott több voksot Federernél. Konklúzióként a Neue Zürcher Zeitung azt írja, talán nem is baj, ha lehullik a tökéletesség mítosza a svájciról, elvégre ő elsősorban egy klasszis teniszező, ami azért már önmagában sem kis dolog.

Hozzászólások