Salakblog - Lajovic akár a lábujját is adná, csakhogy biztosan pályára tudjon lépni Fognini ellen
Lajovic akár a lábujját is adná, csakhogy biztosan pályára tudjon lépni Fognini ellen
Fotó: Europress/AFP

Lajovic akár a lábujját is adná, csakhogy biztosan pályára tudjon lépni Fognini ellen

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/04/21 09:27

Élete legnagyobb hetét futja Monte-Carlóban. Azzal, hogy legyőzte mások mellett David Goffint, Dominic Thiemet és Daniil Medvedevet is, Dusan Lajovic döntőt játszhat a szezon első salakos ezresén. 

És mivel nem Rafael Nadal lesz az ellenfele, még csak azt sem lehet mondani, hogy esélytelenként lép majd pályára.

De mit tudunk róla tulajdonképpen? Tudjuk, hogy nem ma kezdte, már 28 éves, igaz, nem ő lenne az első, akinek viszonylag későn sikerül komoly pénzre váltania a tehetségét. Van már egy Davis-kupa-döntője, ATP-tornán egyesben azonban most először játszhat majd a trófeáért. 

Az ATP oldala összegyűjtött öt érdekességet, melyeket jó tudni egy monacói döntősről (győztesről?).

1. Az, hogy teniszező lett, csupán a véletlen műve

Az, hogy végül a tenisz lett az élete, tulajdonképpen a szerencsének köszönhető. Ez volt ugyanis az egyetlen választható sportág a korcsoportja számára hétéves korában, amikor elkezdte a sulit. 

Ha nem teniszező lett volna, akkor tutira megpróbálkozott volna a focival. Egyébként lelkes Barca-fan.

2. Hozott egy kulcsfontosságú döntést

Két és fél évvel ezelőtt Lajovic úgy döntött, felkéri edzőnek Jose Perlast. A spanyol szakember korábban Carlos Moya, Albert Costa, Guillermo Coria, Juan Carlos Ferrero, Fabio Fognini és honfitársa, Janko Tipsarevic felkészülését is segítette. 

A szerb szerint Perlas az egyik legjobb edző a touron, és úgy érzi, döntése óriási lökést adott a pályafutásának.

"Kulcsfontosságú dolog volt, hogy végre azon kezdtünk el dolgozni, ami valóban fontos, és, hogy végre igazán hinni kezdtem magamban. Éreztem, hogy ő hisz bennem, és ez komoly önbizalmat adott nekem."

3. Van egy kávézója

Lajovic tulajdonosa egy kávézónak Belgrádban, melynek Laboratorije Kafe a neve. Bár nincs egy egész kávézólánca, mint Rohan Bopannának, ő azért nagyon örül annak az egynek, ami van.

"Abban az épületben van, ahol élek. Nagyon kis takaros, és épp kézre esik. Fölkelek, és leugrom egy kávéra. Minden felszerelésünk megvan, hogy jó smoothie-kat csináljunk. Elég idétlen hely, de remek hobbi a számomra, sokkal inkább az, mint komoly üzleti vállalkozás. Jó, hogy van valami a teniszen kívül is. Egy csomó minden más is érdekel persze, de ezt nagyon élvezem."

lajovic2.jpg Fotó: Europress/AFP

4. Lajovic tizenhat hónappal ezelőtt sérvműtéten esett át

2017. november 1-jén került sor a műtétre. A megelőző időszakban tizenegy meccséből tízet elvesztett, de 2018 elején is alig-alig tudott mérkőzést nyerni. Mindezek eredményeként egy rövid időre még a top 100-ból is kicsúszott.

Ezt követően azonban megindult fölfelé a ranglistán; jelenleg a 48. helyen áll. E heti bravúros menetelésének köszönhetően pedig hétfőtől bizonyosan ott lesz majd a ranglista első 25 helyezettje között. Talán nem kell mondani, ez lesz pályafutása legelőkelőbb pozíciója.

5. Vízhólyaggal küzdött egész héten

A teljesítményét elnézve valószínűleg nem is gondolnánk, hogy az egyik lábujján vízhólyag keserítette az életét a hét folyamán. Őt azonban ez olyannyira nem zavarta, hogy szettveszteség nélkül jutott be a fináléba.

"Ez mindennapos fájdalom. Ráadásul plusz idő, mire elkészülök, hogy végre pályára tudjak lépni. Ha azon múlik, hogy játszani tudjak a döntőben, akár le is vágom azt a lábujjam."

A finálé, melyet Fabio Fognini ellen vív majd nem előbb, mint fél 3-kor kezdődik majd.

via

Hozzászólások