Salakblog - Kyrgios: valóban Nadalt akartam eltalálni, és nem fogok érte elnézést kérni
Kyrgios: valóban Nadalt akartam eltalálni, és nem fogok érte elnézést kérni
Fotó: Europress/AFP

Kyrgios: valóban Nadalt akartam eltalálni, és nem fogok érte elnézést kérni

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/05 12:47
Rafael Nadal legyőzte a zseniális és kőbunkó (nem az alulról ütött szervára gondolunk) formáját egyaránt megvillantó Nick Kyrgiost. Fucsovics Márton óriási csatában búcsúzott a tornától és ezzel a füves pályás szezontól. Nehéz pillanatokat élt át a két tavalyi női döntős: Serena Williams végül kiharcolta a folytatást, a címvédő Angelique Kerber azonban kiesett. A negyedik játéknap nyilatkozatai közül válogattunk.  

Azok után, hogy eldőlt, Nick Kyrgios nem lesz kiemelt Wimbledonban, a legtöbb játékos alighanem azért fohászkodott, hogy elkerülje az ausztrált teniszezőt a torna legelején. Rafael Nadalnak nem volt szerencséje, hiszen már a második fordulóban megkapta a füvön általában életveszélyes Kyrgiost, aki ráadásul hozta a nagy meccseken, neves ellenfelek ellen megszokott formáját. Meg nagyon sok minden mást: ha kellett üvöltözött, máskor mutogatott, vagy akkorát köpött, amit a wimbledoni centeren kevesen és előkerült az alulról ütött szerva is.


Utóbbival korábban többször kiverte a biztosítékot, és a füttykoncert ezúttal sem maradt el (ami furcsa módon időnként inkább ösztönzőleg hat az ausztrálra.) Valahol érthető, hogy bizonyos körökben tiszteletlennek tartják a trükkös adogatást, másfelől viszont teljesen legális ütésről van szó, ráadásul egészen jól működött a szervákat rendszerint mélyről fogadó Nadal ellen. Voltak azonban kevésbé tolerálható jelenetek a pályán, például amikor Kyrgios teljes erővel (ami nála 170-180 km/h-t is jelenthet) célozta meg Nadal testét az elütés helyett.

"Mégis miért kellene elnézést kérnem? Nem is találtam el. Az ütőjén csattant a labda, nem igaz? Megnyertem a labdamenetet" - avatta be a meccs után sajátos gondolkodásmódjába az újságírókat Kyrgios. "Nyert már egy csomó Slamet, és ki tudja, mennyi pénze van a bankban. Azt hiszem, kibírja, ha mellkason találja egy labda. Én egyáltalán nem fogok elnézést kérni emiatt. Rá céloztam, szerettem volna mellkason találni. Elég jó kezei vannak" - utalt arra, hogy Nadal végül kivédte a tahó próbálkozást.


"Ez a sport a tiszteletről és a fair playről szól. Nem azt mondom, hogy Nick azért viselkedik így, hogy megzavarja az ellenfelét, de néha veszélyes tud lenni. Például, ha így üti a labdát. Nem rám nézve, de eltalálhatja az egyik vonalbírót, vagy valakit a közönségből. Kiszámíthatatlan, hova megy a labda. Tudom, hogy nagyon tehetséges játékos, de én is profi vagyok, ezért tudom, hogy ilyen ütésnél bárhova mehet a labda. Ezúttal a pályára ment, majdnem eltalált engem. Nem probléma, profi vagyok, tudom, hogyan védjem ki" - reagált higgadtan Nadal.

Fucsovics Márton a páros után egyesben is búcsúzott Wimbledontól, és miután ezúttal Babos Tímeával nem vállalták a szereplést vegyes párosban, ezzel véget ért számára a füves pályás szezon. Fucsovics nagy csatára kényszerítette a 12. helyen kiemelt, de egyébként top 10-es Fabio Fogninit; az olasz teniszező öt játszmában jutott a harmadik fordulóba. A két játékos között valóban csak nüanszok döntöttek (ezt mutatja, hogy szinte ugyanannyi pontot nyertek), a döntő szettben végül Fognini használta ki jobban a lehetőségeit.

"Nagyon jó, szoros meccset játszottunk, volt esélyem a győzelemre. Küzdöttem végig. Büszke vagyok a teljesítményemre, magamra. Kikaptam, de nagyon örülök, hogy ezen a szinten játszhatok, Grand Slameken top tízes teniszezőket szorongathatok. Esélyem is van ellenük. Most egy kicsit szomorú vagyok, de egyébként pozitívan élem meg. Fognini a végén rutinosabb volt" - értékelt a találkozót követően saját Facebook-oldalán a világranglista-51. teniszező.

Nehéz pillanatokat élt meg a tavalyi döntős, egyébként pedig hétszeres wimbledoni bajnok Serena Williams, aki a selejtezőből érkező Kaja Juvannal találkozott a második fordulóban. Sokáig úgy tűnt, a 18 éves szlovén meglepetést okozhat, az első játszmát 6:2-re nyerte az amerikai klasszis ellen. Serenának viszont - mondhatni szokás szerint - megvolt a válasza a döcögős kezdésre, és a második szett elejétől teljesen más arcát mutatta. A meccshiányra való tekintettel talán még jól is jöhetett neki egy (újabb) küzdelmes mérkőzés.

"Minél jobban benne voltunk a meccsbe, annál inkább kezdett összeállni a játékom. Laposan kezdtem a meccseket, ezt éreztem, de szép lassan megérkezem, ahova kell. Ahogyan azt korábban említettem, minden meccset legalább ötnek tekintek, próbálok minden labdamenetből tanulni. Szeretem a nyomást. Szívesebben vagyok ebben a helyzetben, mint bármi másban, néha hátrányból veszem elő a legjobb teniszem. Harcos vagyok, soha nem adom fel" - magyarázta Williams, aki hozzátette, a meccsek kiszerválásánál még keresi korábbi önmagát.

Nem csak a tavalyi döntős, de a tavalyi bajnok is bajba került a második fordulóban, sőt, Angelique Kerber végül képtelen volt kihúzni magát a gödörből. Érdekesség, hogy ellenfele, Lauren Davis a selejtezőből, szerencsés vesztesként került a főtáblára. Kerbernek nincs túl jó éve, azonban a füves pályás szezonban biztató formát mutatott, Mallorcán elődöntős, Eastbourne-ban döntős volt. A világranglista-95. Davis pályafutása során harmadik alkalommal nyert top 10-es játékos ellen, Kerbert pedig először tudta legyőzni.

"Nagyon csalódott voltam, miután kikaptam a kvali utolsó körében. Körülbelül két órával később derült ki, hogy felkerültem a főtáblára. Egy álom vált valóra azzal, hogy itt lehetek, tavaly ez nem sikerült a selejtezőből. Angie ellen nagyon nehéz játszani. Rengeteg labdát képes megjátszani, olyan, akár egy emberi fal. Tudtam, hogy meg kell változtatnom a játék sebességét, de nehezemre esett megtalálni az agresszív és a türelmes játék közötti középutat. Végül mégis sikerült" - nyilatkozta a boldog győztes. 
Hozzászólások