Salakblog - Kyrgios szemtelen ütéssel próbálta meglepni Nadalt Acapulcóban
Kyrgios szemtelen ütéssel próbálta meglepni Nadalt Acapulcóban
Fotó: Europress/AFP

Kyrgios szemtelen ütéssel próbálta meglepni Nadalt Acapulcóban

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/28 12:30
Nick Kyrgios hatalmas csatában, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (6) arányban legyőzte Rafa Nadalt az acapulcói tenisztorna második fordulójában. Az ausztrál teniszező - aki pocsék formája miatt egészen a 72. helyig csúszott vissza a világranglistán - három mérkőzéslabdát hárított a 17-szeres Grand Slam-győztes spanyol ellen, és a következő fordulóban ismét egy blockbuster meccsen léphet pályára, ugyanis a Steve Johnsont két játszmában búcsúztató Stan Wawrinka vár rá. 

"Ez hatalmas. Egész évben sokat szenvedtem, ezért elég különleges dolognak érzem, hogy ilyen teljesítményt nyújtottam az első kiemelt ellen. Mindent kiadtam magamból, így ez a szintű tenisz a testemnek is jó teszt volt. Hatalmas önbizalomlöketet adott nekem ez a találkozó"  - magyarázta Kyrgios, majd azt is hozzátette, nagy meccsre számít Wawrinka ellen is. "Úgy tűnik, egyre inkább formába lendül. Övé az egyik legjobb egykezes fonák és hatalmas küzdő."

Kyrgios a mostani győzelmével ismét bizonyította, hogy a legnagyobb játékosok ellen képes megvillantani tehetségét, amivel egyébként akár Grand Slam-győzelmekért is harcolhatna. Nadal ellen 3-3-ra javította a mérlegét (a nem-salakos meccseken egyébként 3-1-re áll a spanyollal szemben), pedig az első szett után fontolgatta, hogy inkább feladja a mérkőzést. Rosszullétre panaszkodott, de meccs közben ápolták hátsérülés miatt, a térdein pedig jókora tapaszok éktelenkedtek.

A második szettre feljavult az ausztrál játéka, többek között a nap ütését is elkövette egy fantasztikus fonák nyeséssel. Kyrgios végül kiharcolta a tie-breaket (a kilencedik gémben négy bréklabdát hárítva védte meg adogatójátékát), ahol kihasználta a korai előnyét, így kiegyenlített. Hasonlóan alakult a harmadik szett is: Nadal sokkal több pontot nyert fogadóként, azonban nem tudta elvenni az ausztrál adogatását. Ennél meglepőbb, hogy a rövidítésben jókora előnyt engedett ki a kezéből.

6-3-as állásnál három meccslabdához jutott Nadal, ám Kyrgios mindhármat hárította, majd 6-6-nál a korábbi világelső kettős hibáját követően már az ausztrál örülhetett meccslabdának, nem sokkal később a továbbjutásnak. Ezután picit még hergelte az eredmény miatt csalódott (és ennek hangot is adó) publikumot. Utóbbit még az egyébként visszafogott Nadal sem hagyta szó nélkül. "Nincs benne tisztelet a közönség, az ellenfél, de még saját magával szemben sem" - fogalmazott.

Mint az a videóból is látszik, Nadal meglehetősen rövidre zárta a kézfogást, ami simán lehet, hogy inkább az eredménynek szólt, nem Kyrgios viselkedésének. Mindenesetre az ausztrál már korábban kiverte a biztosítékot a mexikói közönségnél azzal, hogy a harmadik szettben bevetett egy alulról megütött szervát a 17-szeres Grand Slam-győztessel szemben. Sok olyan megmozdulása van Kyrgiosnak, amit nehéz megmagyarázni, ez azonban nem tartozik közéjük, sőt, taktikailag érdekes fegyver lehet Nadal ellen.

Korábban több szakíró felhívta arra a figyelmet, hogy salakon (vagy kemény pályán nagy adogatók ellen) a spanyol méterekkel az alapvonal mögül, szinte a vonalbírók mellől fogadja az adogatásokat. Ezzel a taktikával Nadal a szervák nagy részét meg tudja játszani, ezért az ellenfelei alig kapnak könnyű, ha úgy tetszik olcsó pontokat a saját szerváik mögött. Ez vezet olyan eredményekhez, mint a tavalyi monte-carlói negyeddöntő, amit Dominic Thiem 6:0, 6:2-re bukott el a salakkirály ellen.

Craig O'Shanessy öt pontban foglalta össze, miért előnyös Nadal felfogása:

  • Mire eljut hozzá a labda adogatás után, az sokat veszít az eredeti sebességéből.
  • A labdát gyakorlatilag a számára ideális zónából üti meg.
  • Ezután teljes erőből küldi vissza a labdát.
  • Az ütés után gyorsan visszalép az alapvonalhoz.
  • Van ideje arra, hogy az élesebb szögben érkező szervákat befussa.

Nadal extrém salakos taktikája csak extrém taktikával győzhető le | Hosszabbítás

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Rafa Nadal 6:0, 6:2-vel parancsolta le a pályáról Dominic Thiemet a monte-carlói negyeddöntőben. Az egyik szakértő szerint az osztrák teniszező unortodox stratégiával akár szorosabbá is tehette volna a meccset. Ezt foglaljuk össze röviden. Nadal salakpályás játékának talán az adogatásfogadás a legkülönlegesebb része.

Az elemző szerint ezt az unortodox taktikát csak unortodox módszerekkel lehet semlegesíteni, például alulról megütött szervával. "Ezek a szervák nem véletlenül elképesztően ritkák a profik között: az így megütött adogatás sokkal lassabb, emellett nehéz jól kivitelezni. O'Shanessey nem azt állítja, hogy minden adogatást alulról kell megütni a spanyol ellen, ellenben néhányszor érdemes bevetni, hogy Nadalnak legalább egy kicsivel nehezebb dolga legyen a játék olvasásánál" - írtuk tavaly áprilisban.

  

Korábban egyébként Jared Donaldsont is kifütyülte a Roland Garros közönsége, amikor hasonló módszerrel próbálta meglepni a döntő szettben Grigor Dimitrovot. Ez az ütés a nézők, de sokszor a szakértők és a játékosok szemében egyaránt tabunak, egy a játék szellemiségével ellenkező taktikának számít, pedig a szabályok nem tiltják. Arra is volt példa a tenisz történetében, hogy épp egy ilyen ravasz megoldás segített egy játékosnak a továbbjutásban, és ezzel közvetve a GS-győzelemben.

1989-ben Michael Chang vetette be Ivan Lendl ellen a Roland Garros negyedik fordulójában. Chang igen nehéz helyzetben volt a döntő játszmában: 3:4-nél 30 mind volt az állás, majd meghúzta a váratlan szervát és megnyerte a pontot. "Úgy döntöttem, eljött az idő a változtatásra, kipróbálok valami újat. Ütöttem egy alsó szervát, a labdát megpörgettem kicsit, hogy kifelé pattanjon, ami meglepetésként érte Ivant." Chang továbbjutott, pár nappal később pedig ő lett a legfiatalabb Grand Slam-győztes 17 évesen és 110 naposan.

Hozzászólások