Salakblog - Kyrgios szembemegy Nadallal és Djokoviccsal, szerinte a csapatversenyek mentik meg a teniszt
Kyrgios szembemegy Nadallal és Djokoviccsal, szerinte a csapatversenyek mentik meg a teniszt
Fotó: Europress/AFP

Kyrgios szembemegy Nadallal és Djokoviccsal, szerinte a csapatversenyek mentik meg a teniszt

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/23 11:52
Az elmúlt napokban, hetekben sokan föltették a kérdést, vajon szükség van-e három csapatversenyre a teniszben, ráadásul egy négy hónapos időszakon belül. Nick Kyrgios, mint annyiszor, most is szembemegy a fősodorral, szerinte ugyanis pont a Laver-kupa, a Davis-kupa és az ATP-kupa azok, melyek biztosítják a sportág túlélését. 

Idén szeptemberben már harmadik alkalommal rendezték meg a Laver-kupát. Az esemény, mely elképesztő sikerrel fut, Roger Federer kezdeményezésére jött létre. A tornán Európa legjobbjai csapnak össze a világ legjobbjaival, és miközben a pályán óriási presztízscsaták zajlanak, egészen kivételes hangulatnak lehetünk szemtanúi. Komoly taktikai megbeszélések, viccelődés és bajtársiasság jellemzi a versenyt.

A Davis-kupa egy nagy hagyományokkal rendelkező torna, melyet korábban a nem hivatalos csapatversenynek is neveztek. Évek óta problémát jelentett, hogy a legnagyobb játékosok nem mindig vettek benne részt, nem volt eléggé médiabarát, és a selejtezők túl sok hetet foglaltak el a versenynaptárból. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) a dolgot átszervezéssel és egy elég jelentős tőkeinjekcióval kívánta orvosolni. Gerard Piqué cége, a Kosmos 25 évre kötelezte el magát a torna mellett, mely időszakban összesen csekély 3 milliárd dollárral járul majd hozzá a költségekhez. 

A DK körüli viták Piqué és a Kosmos megjelenésével ahelyett, hogy csillapodtak volna, még inkább felerősödtek. Közben az ATP és az Ausztrál Teniszszövetség elkezdte szervezni az ATP-kupát, melynek első felvonására nem egész másfél hónap múlva, januárban kerül sor. Három ausztrál városban, Brisbane-ben, Sydney-ben és Perth-ben rendezik majd a tornát 24 csapat részvételével. Az összdíjazás közel 15 millió dollár, és a versenyen ATP-pontokat is lehet majd szerezni. 

kyrgios2.jpg Fotó: Europress/AFP

Novak Djokovic és Rafael Nadal kijelentették, hogy szerintük a Davis-kupát és az ATP-kupát valamilyen módon egyesíteni kellene, és sok más játékos is jelezte, hogy elég lesz már a csapatversenyekből. Nick Kyrgios azonban úgy véli, hogy nem csupán szükség van rájuk, hanem egyenesen a túlélést jelentik a sportág számára.

"Úgy gondolom, a fejlődés minden sportág számára kulcskérdés" - mondta Kyrgios. "Látni kell, hogy bizonyos sportágak, ha csak a szórakoztatás szempontjából nézzük őket, lenyomják a teniszt. Ezért próbál az ATP és az ITF is lépni és több csapatversenyt létrehozni. Ha ugyanis csak a régi, bejáratott utat követjük, a tenisznek annyi."

"Nézzük csak meg a Laver-kupát. Minden este 17 ezer ember tapsolt és ünnepelt Genfben, és itt Madridban, a Davis-kupán is jó a hangulat. Imádom, hogy tagja lehetek az ausztrál csapatnak, a tévénézők is odavannak érte és szerintem még többet szeretnének látni belőle."

Rafael Nadal és Novak Djokovic is egyesítené a Davis-kupát és az ATP-kupát | Hosszabbítás

Rafael Nadal egyértelműen kiáll Novak Djokovic mellett abban, hogy a két nagy férfi csapatversenyt egyesíteni kellene. Vajon a két nagy bajnok szavának lesz bármilyen hatása a szervezők döntésére? Rafael Nadal arról beszélt, hogy nem igazán látja értelmét annak, hogy a jövőben a Davis-kupa és az ATP-kupa egymással párhuzamosan fussanak.

Kyrgios elismerte, hogy a tenisz csúcsa mindig is a négy Grand Slam-torna lesz. Szerinte azonban azért csökken a sportág iránti érdeklődés, mert tele van a versenynaptár egy csomó kis tornával.

"Ha a szórakoztatás szempontjából nézzük a dolgokat, szerintem kevés ember kapcsol oda egy antwerpeni 250-es tornára. Több olyan verseny kellene, mint a Laver-kupa, ahol végig telt ház van, és amelyet többen követnek a tévében, mint a Grand Slameket."

"A sport végső soron a szórakoztatásról szól. És, ha senki nem nézi a teniszt, az a sportág halálát jelenti majd."

részben Herald Sun

Hozzászólások