Salakblog - Kyrgios komolyabban veszi a munkát, aminek már az eredménye is érződik
Kyrgios komolyabban veszi a munkát, aminek már az eredménye is érződik
Fotó: Europress/AFP

Kyrgios komolyabban veszi a munkát, aminek már az eredménye is érződik

Németh DánielNémeth Dániel
2018/06/29 18:39

Nick Kyrgios évek óta a férfi tenisz legnagyobb ígéretének számít. A 23 éves ausztrál számára a nagy áttörés még várat magára, de most megint úgy tűnik, jó úton jár. Saját bevallása szerint belátta, hogy nem várhat a végtelenségig, komolyabban kell vennie a munkát. És hisz abban, hogy még csak most jönnek a legjobb évei.

Négy évvel ezelőtt, épp Wimbledonban hívta fel magára először a figyelmet, amikor a torna negyedik fordulójában legyőzte Rafa Nadalt. Az akkor 19 éves Kyrgios elképesztő teniszt rakott a pályára, többek között akkor debütált először igazán nagy közönség előtt az azóta már védjegyévé vált láb közötti ütése is.

Azóta viszont elmaradtak a várt sikerek. Pályafutása során 19 Grand Slamen vett részt, ezeken csak kétszer jutott a legjobb nyolc közé. Egy átlagos teniszező számára ez persze nem számít rossz teljesítménynek, na de a sportág talán legnagyobb tehetségének nem is ez a szintje. A tehetséghez nem társult kellő szorgalom, elkötelezettség, és mostanság ezt mintha Kyrgios is kezdené belátni.

Szükség is volt rá, mert a pályán kívül el nem végzett munka a fizikális problémák formájában csúnyán visszaütött. Az utóbbi években sok gondja volt a csípőjével, de a salakos szezonban a könyökével is bajlódott. Nemrég elkezdett együtt dolgozni Ashcon Rezazadehhel, aki korábban Victoria Azarenka, és a bokszoló Anthony Joshua felkészülését is segítette.

"Nem vettem eléggé komolyan a dolgok professzionális részét. A sérüléseim például abból fakadnak, hogy vannak gyakorlatok, amiket néhány évvel ezelőtt még nem végeztem el, és amelyek most fejtették ki a hatásukat. Most mindent megteszek annak érdekében, hogy előrelépjek. Az erőnléti edző nagy segítséget jelent. Úgy gondolom, részben ez az oka annak, hogy tudok játszani, és ennyire jól szerválok."

A nehézségek ellenére nem gondolja, hogy a sérülései miatt nem fog tudni fejlődni. "A korábbi eredményeim szerintem elsősorban nem a fizikális problémákból adódtak. Számomra mindez inkább mentális kérdés. Mindenkinek vannak kisebb fájdalmai itt-ott. Senki sem úgy kel fel az ágyból, hogy 100%-os állapotban érzi magát. Szóval ez inkább mentális."

Kyrgios munkáját az utóbbi időben több edző is segítette, főállású trénert azonban nem alkalmazott. Egy rövidebb ideig ott volt a stábjában Sebastian Grosjean, dolgozott együtt Matt Reiddel, de gyakran feltűnik mellette Lleyton Hewitt is. Egyelőre azonban nem érzi szükségességét annak, hogy folyamatosan ott legyen mellette egy edző.

"Úgy érzem, taktikailag a világ egyik legjobb játékosa vagyok. Bármelyik ellenfél ellen tudom, mit kell játszanom. Ismerem a gyengeségeiket az elejétől fogva. Az ellenfeleimet az első 5-10 percben fel tudom mérni. A játék taktikai részét leszámítva nem gondolom, hogy van értelme edzőt szerződtetni" - magyarázta az ausztrál, aki további részleteket is elárult a felkészültségéről.

000_SI4XO.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagyokat szerválok, és ütök" - felelte arra a kérdésre, mit tesz akkor, ha ismeretlen játékossal teniszezik. "Ez az én stílusom. A pályán mindig ugyanazt csinálom. Az én feltételeim fogok játszani. Ha az intenzitásom megfelelő, jól és keményen teniszezek, általában meg is nyerem a mérkőzéseimet."

A sorsolása nem lesz könnyű Wimbledonban. Az első körben Denis Istominnal játszik, majd a Robin Haase-Marius Copil mérkőzés győztesével találkozhat. Utána viszont papíron megkaphatja Nishikorit, majd Zverevet a negyedikben. A negyeddöntőben Thiem, az elődöntőben Nadal lehetne a potenciális ellenfele. Füvön azonban neki bárki ellen lehet esélye, ha épp olyan napja van.

via independent

Hozzászólások