Salakblog - Kyrgios egyszerre szállt bele Nadalba és Djokovicba
Kyrgios egyszerre szállt bele Nadalba és Djokovicba
Fotó: Europress/AFP

Kyrgios egyszerre szállt bele Nadalba és Djokovicba

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/16 15:10
Nick Kyrgiosnak meglenne a tehetsége, hogy - a szó legpozitívabb értelmében - róla szóljon a tenisz. Régóta egyértelmű azonban, hogy a világranglista 36. helyén álló ausztrálból rengeteg minden hiányzik, ami nagy bajnokká tehet egy ilyen kivételes tehetséget, így az eredményei helyett rendszerint alternatív módon kerül a középpontba. Most is ez történt.

Az ausztrál fenegyerek a New York Times riporterével, Ben Rothenberggel ült le beszélgetni, és az interjú - mondhatni jó szokásához híven - meglehetősen megosztóra sikeredett. Véleményét kezdőzetlen őszinteséggel osztotta meg Rafa Nadalról, Novak Djokovicról, Andy Murray-ről, Fernando Verdascóról, illetve magyarázatot adott arra is, miért nem foglalkozik a szurkolókkal. Kezdjük a sort a világelsővel, akit a valaha volt egyik legnagyobb játékosnak tart Kyrgios, a viselkedése azonban bosszantja.

"Az az érzésem, beteges megszállottsággal küzd azért, hogy kedveljék őt. Olyan akar lenni, mint Federer. Olyan szinten szeretné, hogy szeressék, hogy azt már ki nem állhatom. A meccsek utáni ünneplése egyszerűen kínos. Elképesztő bajnok ebben a sportágban, minden idők egyik legjobbja. Azt gondolom, meg fogja előzni Federert a Grand Slam-győzelmek számát tekintve. Viszont egy olyan emberről beszélünk, aki egyszer azért lépett vissza az Ausztrál Opentől, mert túl meleg volt.

Mindegy, mennyit nyer, számomra sosem lesz minden idők legjobbja. Kétszer játszottam ellene, és bocsánat, hogy ezt mondom, de ha nem tudsz legyőzni, nem lehetsz minden idők legjobbja. Nézzük meg, mennyi melót tolok bele. Hozzá képest semennyit."

068_AA_23092018_819100.jpg Fotó: Europress/AFP

"Számomra mindig Federer marad minden idők legjobbja és Rafa eredményei is elég ijesztőek. Novak azonban bosszant engem. A valós véleménye helyett mindig azt mondja, amiről úgy gondolja, hogy mondania kell. Az ünneplése egyszerűen kicsinál engem. Minden egyes alkalommal. Ha egymás ellen játszunk és ismét le tudom győzni, az orra előtt fogok így ünnepelni. Az valami óriási lenne!" - fogalmazott az ausztrál, aki ezt követően Andy Murray-ről osztotta meg, sokkal pozitívabb gondolatait.

"Rendkívüli módon elszomorít [Murray sérülése]. Úgy gondolom, kínos, hogy ilyen mérlege van Djokovic ellen. Mindkettejük ellen játszottam, és úgy érzem, sokkal jobb Novaknál. Andynek jobbak a ritörnjei és a szervái is. Jóval több Grand Slamet kellett volna nyernie. Murray ellen nem szabad nyesni, mert tudja, hogy semmit sem ér, Djokovic azonban érzésem szerint nem tudja, mit csináljon. Ha én lettem volna Murray edzője, egészen biztosan több Grand Slamet nyer" - vázolta fel minden idők legfurcsább edző-tanítvány kapcsolatát.

Korábban részletesen beszámoltunk arról a kisebb nyilatkozatháborúról, ami Nadal és Kyrgios között zajlott. Dióhéjban annyi a történet, hogy a két játékos acapulcói összecsapását követően - ami egyébként az ausztrál sikerével ért véget -, Nadal tőle szokatlan keménységgel kritizálta ellenfelét. "Nincs benne tisztelet a közönség, az ellenfél, de még saját magával szemben sem" - fogalmazott. Kyrgios ezt persze képtelen volt megállni szó nélkül, és az interjúban is hosszasan ecsetelte a történteket.

Kyrgios: "Pont nem érdekel, hogy Rafa mit mond rólam." | Hosszabbítás

Ahogy arról beszámoltunk, Nick Kyrgios egy drámai meccsen, három mérkőzéslabdát is hárítva legyőzte Rafael Nadalt az acapulcói torna második fordulójában. Elég parázs hangulatú volt az összecsapás, melynek során az ausztrálnak nem sikerült elnyernie a közönség szimpátiáját. Persze nem is feltétlenül ez volt a célja.

 

"Amikor ő nyer, akkor minden rendben van. Semmi rosszat nem mond, dicséri az ellenfelét, remek játékosnak nevezi. Amikor viszont megvertem, már arról beszélt, hogy nem tisztelem őt és a szurkolóit, illetve a játékot. Én meg úgy voltam vele: 'miről beszélsz? Pontosan így játszottam a korábbi alkalmakkor, amikor nyertem ellened, semmi sem változott. Amikor pár éve Rómában nyertél, szintén. Ugyanaz az ember vagyok.' Nem mutat jól, ezt átérzem. És akkor jön Toni Nadal, aki azt mondja, tanulatlan vagyok.

12 évig jártam iskolába, te idióta! Nagyon is tanult vagyok. Megértem, dühít, hogy megint legyőztem a családod" - szúrt oda Nadal bácsikájának is.

Kyrgios a meccs kapcsán a szurkolókkal kialakított, meglehetősen bonyolult kapcsolatára is kitért. "Amikor én nyilatkozok valamit a meccsünk után, alig figyelnek fel rá. Azután ő is megszólal, és hirtelen az az egy dolog számít. Azt mondják: 'Igen, igaza lehet. Ez a srác tanulatlan és hiányzik belőle a tisztelet.' És most azt kérdezed, miért fordítok hátat a közönségnek. Hát ezért. Ha ők nem tisztelnek, akkor nekem miért kellene őket? Nem érdekel, hogy fizettetek a jegyekért, miközben úgy kezeltek, mintha szar lennék."

Verdasco és Kokkinakis összevesztek a pályán, majd Kyrgios üzenetén is kiakadt a spanyol | Hosszabbítás

Thanasi Kokkinakis és Fernando Verdasco remek meccset vívott egymással a Miami Open nyolcaddöntőjében. A mérkőzés azonban nem csak a szoros végjátékról, de a két teniszező vitájáról is emlékezetes marad. A közel három órán át tartó mérkőzésen mindkét játékos idegei a pattanásig feszültek, a harmadik szettben pedig az egyik térfélcserénél Kokkinakis jelezte a székbírónál, hogy ellenfele többször is átszólt hozzá labdamenetek között, ami zavarta a koncentrációban.

Akad még egy játékos az ATP Touron, akivel feszültnek mondható Kyrgios viszonya: ő Fernando Verdasco. Természetesen ennek is van előzménye, méghozzá a tavalyi Miami Openről. A spanyol játékos Thanasi Kokkinakisszal szólalkozott össze a torna harmadik fordulójában, Kyrgios pedig a Twitteren honfitársa védelmére kelt. Üzenetét később törölte, amire Verdasco annyit írt: "Ha van bátorságod ahhoz, hogy beszólj egy másik játékosnak, ahhoz is legyen, hogy nem törlöd azt" - majd letiltotta közösségi oldalán Kyrgiost.

"Verdasco megőrjít. Beszélni sem akarok arról az emberről. Annyira idegesít, hogy már a neve hallatán felhúztam magam. Ő minden idők legarrogánsabb embere. Nem köszön, azt gondolja magáról, hogy nagyon jó, közben úgy viselkedik, mintha ő lenne Isten ajándéka. Ember, a fonákod kifejezetten átlagos, és legyünk őszinték, a háló fölött ütöd a labdákat. Kikészítenek a hozzá hasonló emberek. Semmi alázat, semmi perspektíva" - magyarázta Kyrgios az interjúban. 

Egy dolog biztos, az interjú nagy vihart fog kavarni, és innentől kezdve még érdekesebb lehet, ha Kyrgios Djokovic vagy épp Nadal ellen lép pályára. Előbbi egészen hamar összejöhet, ugyanis a negyeddöntőben a világelső lehetne az ausztrál ellenfele a római tenisztornán.

via ubitennis

Hozzászólások