Salakblog - Kyrgios bírálta az ausztrál miniszterelnököt, aki szerinte túl későn reagált az erdőtüzekre
Kyrgios bírálta az ausztrál miniszterelnököt, aki szerinte túl későn reagált az erdőtüzekre
Fotó: Europress/AFP

Kyrgios bírálta az ausztrál miniszterelnököt, aki szerinte túl későn reagált az erdőtüzekre

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/11 10:25
Nick Kyrgios egy interjúban bírálta Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt, aki szerinte túl lassan reagált az országban pusztító bozóttüzekre. A világranglista 29. helyén álló ausztrál játékos egyébként úgy véli, a klímaválság egy olyan probléma, melynek megoldása egyáltalán nem tűr halasztást.

Kyrgios a sportolók közül elsőként fogott adománygyűjtő akcióba a károsultak megsegítésére. Fölajánlotta, hogy 200 ausztrál dollárt utal át az érintetteknek minden egyes ász után, amit az ausztráliai tornákon üt. Követői szerencsére akadtak szép számmal, ráadásul nemcsak teniszezők, sőt nemcsak sportolók, hanem tornaigazgatók és előadóművészek is. 

Nick az AthletesVoice nevű oldalon az alábbiakat írta:

"Úgy gondolom, őszintén szólva, hogy Scott Morrison, az ország vezetőjeként nem tett meg mindent, amit megtehetett volna. Az a legkevesebb, hogy azt mondom, túl későn reagált a történésekre. Túl későn kezdett el cselekedni, miközben emberek vesztették életüket és családok voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. Ennél rosszabb nem történhet senkivel."

"Most nincs annál fontosabb, mint hogy segítsünk ezeknek az embereknek és eloltsuk a tüzeket. A politikusainknak csak azt tudom mondani, képzeljék el, hogy ők vannak a károsultak helyzetében, hogy mindez velük történik."

Legkevesebb 27 ember vesztette életét a tűzvészben, és körülbelül 18 millió hektárnyi terület égett le, javarészt erdők, bozótosok és nemzeti parkok, melyek természetes élőhelyül szolgáltak az ország vadvilága számára. 

Kyrgios az ország fővárosából, Canberrából származik, ahol a levegő minősége a hét elején a legrosszabb volt az egész világon. Miközben Ausztrália minden állama érintett a tűzben, a legkomolyabb csapást Új-Dél-Wales és Victoria államok szenvedték el.

nick.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ebben a helyzetben a politikának egyáltalán nem kellene számítania" - folytatta Kyrgios. "Ott tartunk, ahol tartunk, a lényeg, hogy álljunk bele és segítsünk. Ami pedig a jövőt illeti, amikor majd enyhül itt a krízishelyzet, egyértelmű változtatásokra lesz szükség." 

"A klímaváltozás komoly dolog, mely rendkívül nagy hatással van a környezetünkre. Hamarosan elérkezik az idő, amikor a vezetőinknek le kell ülniük, és ki kell találniuk, hogyan óvjuk meg a környezetünket. Nincs sok időnk, sürgősen megoldást kell találnunk."

A CNN munkatársai megkeresték az ausztrál miniszterelnök és a kormány sajtóosztályát, hogy kívánják-e kommentálni Kyrgios írását. Ők azonban a cikk születéséig nem reagáltak a megkeresésre.

Kyrgios jelenleg az ATP-kupában versenyez, és komoly szerepet vállalt hazája válogatottjának elődöntőbe jutásában. Korábban egy mérkőzés utáni interjúban a könnyeivel küszködött, amikor a bozóttüzekkel kapcsolatban kérdezték. 

Az ATP-kupát követően természetesen ő is részt vesz január 15-én a 'Rally for Relief' nevű rendezvényen, melyen mások mellett Roger Federer, Rafael Nadal és Serena Williams is pályára lépnek. 

Bár sajnálja, hogy nem lépett előbb, Kyrgios most elérkezettnek látta az időt, hogy ismertségét felhasználva megpróbáljon tenni valamit a tüzek károsultjaiért.

"Szeptember óta égnek ezek a tüzek, és borzasztó volt látni, hogy egyre több embert érint a katasztrófa. Én pedig tehetetlennek éreztem magam."

nick2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Aztán rájöttem, hogy én szerencsés vagyok, hogy abban a helyzetben lehetek, hogy tehetek valamit, hogy segíthetek. Vannak ugyanis a sportnál fontosabb dolgok is, és most én ezekre koncentrálok."

"A legnagyobb inspirációt most a tűzoltók jelentik számomra. Ők most a legfontosabb emberek, akik a munkájukkal egy kicsit zárójelbe teszik az én munkámat... Kétségtelenül új távlatok nyílnak most előttem."

"Látva, mi mindennel kell megküzdeniük odakinn, nem hiszem, hogy valaha is megfelelő módon meg lehet ezt köszönni nekik. Kockáztatják az életüket az ausztrál emberekért, a hazánkért, az állatokért. Ők az önzetlenség legkiválóbb példái."

CNN

Hozzászólások