Salakblog - Küzdeni fog Kyrgios Nadal ellen, vagy inkább provokálni akarja majd őt?
Küzdeni fog Kyrgios Nadal ellen, vagy inkább provokálni akarja majd őt?
Fotó: Europress/AFP

Küzdeni fog Kyrgios Nadal ellen, vagy inkább provokálni akarja majd őt?

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/26 18:03
Amikor megláttuk az Ausztrál Open férfi egyesének sorsolását, az egyik legizgalmasabb, legpikánsabb összecsapásnak a Rafael Nadal-Nick Kyrgios találkozó ígérkezett.

Már, ha létrejön, tettük hozzá rögtön magunkban, hisz jól ismerjük Nick Kyrgios hozzáállását, nála sosem lehet tudni. Valóban, nem is múlott sokon, hogy ne jusson be a negyedik fordulóba, pedig most még harcolt is. Ráadásul saját magáért, ami azért túl sokszor nem fordult még elő vele.

Kyrgios, bár korábban mondott egy s mást Nadalra, állítja, nincs benne harag a spanyol világelsővel szemben. A legutóbbi akciója az volt, amikor viccesen leutánozta Rafa szervarituáléját a Gilles Simon elleni mérkőzésén a torna második fordulójában. A dolog apropója az volt, hogy a mérkőzésvezető figyelmeztette az ausztrált, mert túllépte az adogatóidőt. Ekkor Nick, aki amúgy kifejezetten gyorsan szervál, látványosan belassított, és előadta a Nadal-féle adogatási ceremóniát.

Ígéri, a legjobbját fogja nyújtani a hétfői nyolcaddöntőben és maximális tisztelettel lép majd pályára a 19-szeres Grand Slam-bajnok ellen. 

"Nem igazán ismerem Rafát. Soha nem lógtunk együtt, meg semmi ilyesmi" - mondta Kyrgios, aki 33 ászt szórt a Karen Khachanov elleni harmadik fordulós mérkőzésén. "Úgyhogy nem igazán tudom, milyen ember is ő. Nem mondhatom, hogy nem kedvelem őt. Egyébként soha nem is állítottam ilyet."

"Játékosként brutálisan erős, emberként pedig nem ismerem. De biztos vagyok benne, hogy nincs vele semmi baj."

nadal.jpg Fotó: Europress/AFP

Eddig hétszer mérkőztek egymással, a mérleg 4-3 Nadal javára. A legutóbbi összecsapásukat, a tavalyi feszült wimbledoni meccsüket a spanyol nyerte 6:2, 3:6, 7:6, 7:6 arányban. 

Míg Kyrgios egy szívszaggató, hatalmas csatát hozó mérkőzés után jutott a legjobb 16 közé, addig Rafa 98 perc alatt lerendezte honfitársát Pablo Carreno Bustát. Ráadásul úgy, hogy még csak breaklabdával sem kellett szembesülnie. 

Amikor a világelsőt a Kyrgios-féle, vele szemben tanúsított viselkedésről kérdezték, ő meglehetősen egyértelmű választ adott.

"Nekem nem igazán tetszik, amikor ilyesmit csinál" - mondta Nadal. "Amikor jó teniszt rak a pályára, és ezt érzelmekkel, szenvedéllyel teszi, olyankor ő egy pozitív játékos a touron. Az ilyen megmozdulásokból kellene több, mert az ilyenekkel jobbá teszi ezt a sportágat."

Az "ilyesmi" alatt Nadal többek között a tavalyi wimbledoni meccsükre is utalt, amikor Kyrgios szándékosan, és indokolatlanul, teljes erővel a spanyol testére ütötte a labdát. 

"Amikor így üti a labdát, az veszélyes. Nemcsak rám nézve veszélyes, a vonalbíróra és a közönségre nézve is az. Ilyenkor az ember nem igazán tudja kontrollálni az ütését. Tisztában vagyok vele, hogy ő egy borzasztóan tehetséges teniszező, azonban profi játékosként pontosan tudom azt is, hogy az így megütött labdáknál kiszámíthatatlan, hogy azok végül kit és hogyan találnak el."

kyrgios2.jpg Fotó: Europress/AFP

Kyrgios, aki Nadal arckifejezéséből láthatta, hogy neki nem tetszett a dolog, ráförmedt a mérkőzésvezetőre, amíg Rafa toalettszünetre ment.

"Mi a baj ezzel, tesó? Csak játszunk. Az nincs rendben, hogy ő 40 másodpercet vár minden adogatása előtt. Szóval ne mondd nekem, hogy az nem oké, amit én csinálok."

Kyrgios elismerte a meccs után, hogy megpróbálta egy kicsit felhúzni Nadalt, ugyanakkor hozzátette, nem érzi, hogy bocsánatot kellett volna kérnie.

"Mégis miért kérnék bocsánatot? Ennek az embernek van egy csomó GS-e, egy rahedli pénze a számláján, igazán kaphat egy labdát a mellkasába. Nem fogok tőle elnézést kérni."

Az alapvető konfliktus kettejük között talán abban (is) keresendő, hogy más az időhöz való viszonyuk. Nadal módszeres, szereti a rituálékat az adogatásai előtt, és igyekszik kihasználni minden másodpercet. Ezzel szemben Kyrgios őrült tempóban rohan előre, mintha legalábbis időre játszanának.

Érdekes kérdés, hogy az ausztrál milyen taktikát választ majd. Vajon akarja-e provokálni Nadalt, akarja-e ingerelni őt káromkodással, testre meghúzott ütésekkel esetleg alulról megütött szervákkal?

nadalkyrgi1.jpg Fotó: Europress/AFP

Kyrgios azt mondja, jobban belelátott Rafa játékába, és így önbizalmat merített belőle az ominózus wimbledoni meccsük alkalmával.

"Minden egyes mérkőzésből lehet tapasztalatot szerezni. Tavaly Wimbledonban volt két kemény tiebreak, semmi extra, csak változtatott egy kicsit a játéktervén. Arra számítok, hogy inkább a tenyeresemre fog szerválni, ezt tette legutóbb is. Ez működött is neki, elég jól játszott. Én meg egy kicsit lassú voltam, de a fű is az volt. Akkor nem tudtam igazán elbizonytalanítani."

részben TennisNow

Hozzászólások