Salakblog - Kritikus a helyzet az Ausztrál Open helyszínén, meccseket és edzéseket kellett félbeszakítani
Kritikus a helyzet az Ausztrál Open helyszínén, meccseket és edzéseket kellett félbeszakítani
Fotó: Europress/AFP

Kritikus a helyzet az Ausztrál Open helyszínén, meccseket és edzéseket kellett félbeszakítani

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/14 09:42
Olyan mértékű a füst és annyira rossz minőségű a levegő az Ausztrál Open helyszínén, hogy a mai napon ideiglenesen fel kell függeszteni az edzéseket a Melbourne Parkban. Később a selejtezős mérkőzések mégis elkezdődtek, bár a körülmények továbbra sem voltak jók. Egy játékos panaszkodott is emiatt, aki végül föl is adta a maga találkozóját, annak ellenére, hogy behúzta az első szettet.

A Kooyong Classic elnevezésű bemutatótornán a korábbi világelső Maria Sharapova küzdött a hőséggel, a füsttel és ellenfelével, Laura Siegemunddal is. A német lány nyerte az első játszmát rövidítésben, és 5:5-re álltak a másodikban, amikor a játékosok és a székbíró úgy döntöttek, befejezik a találkozót.

"Mindkét játékost rendkívüli módon zavarta a füst, így aztán ezen a ponton be is fejeztük a mérkőzést" - mondta a mérkőzésvezető. 

A szlovén Dalila Jakupovic vezetett a selejtező első fordulójában a svájci Stefanie Voegele ellen, amikor köhögőrohamot kapott, és a földre rogyott. A világranglista 108. helyén álló szlovén lány megnyerte az első játszmát, a másodikban pedig egy pontra volt attól, hogy kiharcolja a rövidítést. Ekkor hirtelen komoly légszomj lépett föl nála, így föl is adta a mérkőzést.

"Nagyon féltem attól, hogy elájulok" - mondta később Jakupovic. "Nincs asztmám, és sosem voltak légzési nehézségeim, semmi ilyesmi. Sőt, a hőséget kifejezetten szeretem. Jött a fizió, azt hittem jobb lesz, azonban elkezdtünk hosszabb pontokat játszani, és hirtelen azt éreztem, hogy nem kapok levegőt. A pályára zuhantam."

Jankovic szerint nem volt fair a szervezők részéről, hogy úgy döntöttek, a játékosoknak játszaniuk kell. 

"Ez minden, csak nem egészséges a számunkra. Meg is lepődtem, úgy gondoltam, ma tuti nem fogunk játszani, de aztán nem volt más választásunk."

A korábbi wimbledoni döntős, Eugenie Bouchard-nak is orvosi segítségre volt szüksége az első körös selejtezős meccse során. Végül azonban 4:6, 7:6(4), 6:1 arányban legyőzte a kínai You Xiaodit, és továbbjutott a második fordulóba.

A szervezők azt mondták, hogy a mérkőzések ütemezésével kapcsolatos döntéseket helyben, a pályák mellett hozzák majd meg. Folyamatosan egyeztetnek a helyi orvosi teammel, a meteorológiai szolgálattal, és Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) tudósaival. 

rl2.jpg Fotó: Europress/AFP

Melbourne ma reggel arra ébredt, hogy a légszennyezettség mértéke veszélyes szintre emelkedett. Ennek az az oka, hogy a bozóttüzek miatti füst egyre erőteljesebben beszivárog Victoria állam keleti, valamint Új-Dél-Wales déli részéről. 

A központi üzleti negyedben, amely nagyon közel van a Melbourne Parkhoz rekordszintre, kockázatos mértékre nőtt az apró részecskék száma a levegőben. Ezek az ultrafinom szemcsék jellemzően égési folyamatokból származnak, lerakódnak a tüdőben, gyulladást okozhatnak és bizonyítottan rákkeltőek. Az EPA a melbourne-i levegő minőségét "nagyon rossz"-nak minősítette. 

A régióban rengeteg tűzoltót riasztottak az elmúlt időszakban, ugyanis a tűzjelzők működésbe lép léptek a környéken terjengő füst mértéke miatt. 

tennis.com

Hozzászólások