Salakblog - Köszi mindent, Agnieszka!
Köszi mindent, Agnieszka!
Fotó: Europress/AFP

Köszi mindent, Agnieszka!

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/11/15 19:50

Agnieszka Radwanska bejelentette, hogy 29 évesen befejezi aktív pályafutását. Elköszön tehát generációjának legtechnikásabb teniszezőnője. 

A lány, akinek akkor is élmény volt nézni a játékát, amikor éppen nem játszott igazán jól. Minden mozdulatában ott volt a tenisz. Pazar átemeléseire, zseniális ejtéseire és csodás elütéseire mindig emlékezni fogunk. 

"Nem tudok már úgy edzeni és játszani, ahogy korábban" - írta rajongóinak a Twitteren. "Fizikálisan már nem tudok megfelelni a saját elvárásaimnak és a mezőny kihívásainak. Figyelembe véve az egészségem és azt az elképesztő mennyiségű munkát, amit a tenisz megkövetel, el kell fogadnom, hogy nem tudom úgy terhelni a testem, ahogy pedig szükséges volna."

Aga 20 WTA-szintű versenyt nyert pályafutása során, és 12 Grand Slamen jutott el minimum a negyeddöntőig. Egy alkalommal, a 2012-es wimbledoni tornán finálét is játszhatott. Összesen 594 győzelmet szerzett, és több, mint 27 millió dollárt keresett. 2015-ben ő nyerte a szezonzáró világbajnokságot Szingapúrban. 2011 és 2016 között zsinórban hatszor választották meg a rajongók a WTA-tour legnépszerűbb játékosának. 

Nem biztos azonban, hogy az eredményekre emlékszünk majd leginkább vele kapcsolatban. Hanem sokkal inkább a föntebb már említett varázslatokra, melyekre kiváló technikája és egyedülálló játékintelligenciája tették őt képessé. Kreativitásával, remek improvizációs készségével nem egyszer képes volt két vállra fektetni a nála sokkal nagyobb ütőerővel rendelkező vetélytársait is. 

Az alábbi az egyik legzseniálisabb és legnépszerűbb ütése, melyet közel négymillióan néztek már meg a legnagyobb videómegosztón. 

Számtalan ilyen és ehhez hasonló érintést láthattunk tőle az évek során. Ráadásul az ő nevéhez fűződik a forradalmi leguggolós ütés is, mellyel rendszeresen el tudta venni az ellenfelek támadásainak az élét. Ezt az ütésfajtát azóta több játékostársa is alkalmazza, mások mellett például Angelique Kerber

Novak Djokovic meglepve értesült Radwanska visszavonulásának híréről. 

"A legjobbakat kívánom neki a jövőre nézve. Ő az egyik legokosabban, legfurfangosabban játszó teniszezőnő, akit valaha láttam. Hihetetlenül jól érezte, hogy az aktuális ellenfele milyen ütésre készül éppen."

Aga 2017-ben ment férjhez, párja Dawid Celt. Nemrégiben saját vállalkozást indított, nyitott ugyanis egy kis szállodát Aga Tenis Apartments néven, melyben természetesen a tenisz a fő téma, minden akörül forog. 

"A tenisznek mindig is különleges helye volt az életemben, és ez így is marad. Most azonban itt az ideje az új kihívásoknak, új gondolatoknak, melyek remélem, ugyanolyan izgalmasak lesznek, mint az elmúlt évek, amiket a teniszpályán töltöttem."

Minden jót, Aga! Hiányozni fogsz.

Végezetül álljon itt egy válogatás Radwanska legszebb, és számunka legkedvesebb ütéseiből, a teljesség igénye nélkül.


Hozzászólások