Salakblog - "Nem lehetünk finnyásak a járványügyi előírások miatt, örüljünk, hogy lehet játszani" - mondja Naomi Osaka edzője
"Nem lehetünk finnyásak a járványügyi előírások miatt, örüljünk, hogy lehet játszani" - mondja Naomi Osaka edzője
Fotó: Europress/AFP

"Nem lehetünk finnyásak a járványügyi előírások miatt, örüljünk, hogy lehet játszani" - mondja Naomi Osaka edzője

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/06 19:57
Wim Fissette, Kim Clijsters és Simona Halep korábbi edzője azon dolgozik Naomi Osakával, hogy ezt a viszontagságos 2020-as szezont megpróbálják valahogy pozitívvá tenni a kétszeres Grand Slam-bajnok számára. A japán lány Cincinnatiben, a US Openen és a salakszezonban is szeretne bizonyítani. 

Egyszerre készültök az amerikai kemény pályás tornákra és a salakszezonra. Aggódsz a gyors borításváltás miatt?
Először is úgy gondolom, a legtöbb játékos örül, hogy egyáltalán játszhat. Kemény pályán vagy salakon, nézők előtt, vagy azok nélkül, de legalább játszhat. Nem épp ideális, de most nem lehetünk finnyásak a járványügyi előírások miatt, örülnünk kell, hogy legalább néhány tornát meg tudnak rendezni. Egyébként pedig a játékosok megszokták már, hogy hétről hétre élnek. Soha nincs két egymást követő torna, ahol ugyanolyanok lennének a körülmények. Változik az időjárás, másmilyenek a labdák, és nincs két egyforma kemény pálya sem. 

Az idei év persze extra nehéz, ezért fontos, hogy jó döntéseket hozzunk. Inkább hagyjon ki a játékos egy tornát, ha nem száz százalékos; nem szabad nyomást tenni rájuk, mondván, hogy alig rendeznek tornákat, így aztán mindenhol el kell indulni. Okosan kell csinálni, ez fontos.

Nehéz ebben a speciális helyzetben a megfelelő gondolkodásmód kialakítása a játékosoknál?
Az egész valahogy jön magától. Nagyon hiányoznak ugyanis már nekik a versenyek. Szeretnek edzeni, de mégiscsak azért dolgoznak, hogy meccseket, tornákat nyerjenek. Ezért örülünk, hogy vannak tornák, mert így van cél a játékosok előtt. Oké, hogy bizonyos dolgok majd másként lesznek, mint ahogy azt megszoktuk, de ez a legkevesebb. Nem hagyhatjuk el a szállodát, na bumm, négy-hat hétig valahogy ki lehet majd bírni. Ennél rosszabb dolgunk sose legyen. 

Jogos, hisz volt olyan időszak is, amikor úgy tűnt, az idén már nem lesz semmi. Ehhez képest kisebb csoda, hogy mégis.
Az Amerikai Teniszszövetség hihetetlen munkát végez. Végiggondoltak egy csomó forgatókönyvet és döntöttek. Persze a top 20-as játékosok könnyen mondják azt, hogy nem muszáj versenyezni, de gondolni kell a hátrébb rangsoroltakra is. Nekik már égető szükségük van valamilyen bevételre. 

Naomi Osaka leckét adott teniszből, majd példát mutatott sportszerűségből és együttérzésből | Eurosport

Valószínűleg nem nagyon történhetett jobb dolog a női tenisszel annál, mint amit a Naomi Osaka-Coco Gauff mérkőzés után láthattunk. A találkozót 6:3, 6:0 arányban a világelső nyerte, és bár ez nyilván fontos, az igazán lényeges és emlékezetes dolgok a meccs után következtek.

Hogy készültök Naomival a következő hetekre?
Júliusban edzettünk salakon is, technikai és taktikai szempontból is. Csak a változatosság miatt ebben a hosszú felkészülési időszakban. Csináltunk egy hathetes blokkot, melyben az első négy hetet kemény pályán töltöttük, utána átmentünk zöld salakra, de szerencsére volt alkalmunk vörös salakon is készülni. 

Ezzel próbáltuk modellezni, milyen lesz majd, ha a US Open után átmegyünk Európába és borítást váltunk. Egyébként nincs olyan eszeveszett nagy különbség kemény pályás és a salakos tenisz között. Más nyilván a stratégia és más a lábmunka. És az is fontos, hogy a játékos önbizalmat építsen abból, hogy látja, néhány nap alatt át tud állni egyik borításról a másikra. Hogy megtapasztalja, nincs szüksége ehhez egy kéthetes edzésblokkra. 

Szerinted hogy működik majd ez a buborék-dolog New Yorkban? Úgy, ahogy az NBA-ben Orlandóban?
Valami olyasmi, igen. Az a terv, hogy kimegyünk a helyszínre, aztán meg vissza a szállodába, és ennyi. Nem fogjuk turistaként Manhattan utcáit róni. Néztük, hogy megy ez az NBA-ben, és úgy látjuk, jól működik. Ne feledjük, a játékosok motiváltak, hisz játszani akarnak.

Nyilván boldog vagy, hogy fizikálisan is újra együtt dolgozhatsz a versenyződdel. 
Igen, és, hogy segíthetem őt előrelépni a következő szintre. Az Ausztrál Open után dolgozni akartunk néhány dolgon, most legalább van alkalmunk és időnk rá. De persze most már élesben is látni akarjuk, mi a helyzet, min kell javítani. Nincs mese, kellenek a versenyek az előrelépéshez.

Ilyen hosszú kihagyás után megvan a kockázata, hogy a játékosok egy kicsit rozsdásak legyenek.
Minden teniszező más. Valakinek csak arra van szüksége, hogy mentálisan friss legyen, másnak meg kell öt meccs, hogy megfelelő önbizalmat építsen föl és igazán formába lendüljön. Néhányan ezért mentek el bemutatótornákra vagy játszottak a World Team Tennis sorozatban.

Edzője szerint Naomi Osaka céltudatosabb, mint korábbi világelső, Grand Slam-bajnok tanítványai | Eurosport

"Minden meccsen próbálok mindent beleadni, amit csak tudok. Amikor ez sikerül, akkor általában én nyerek, függetlenül minden mástól." Amikor tudatosult benne, mit is mondott, Naomi Osaka egy kicsit elszégyellte magát, és gyorsan hozzátette, "Fúú, ez eléggé önelégülten hangzott". Ő ilyen. A csendes visszafogottság mögött megbújik valamiféle biztos alapokon nyugvó önbizalom, amely két Grand Slam-győzelemhez is hozzásegítette már őt.

Ha már WTT, láttad Kim Clijsterst játszani?
Igen, és egyáltalán nem lepett meg, hogy ilyen elképesztő színvonalon teniszezik. Mindig is hihetetlenül jól ütötte a labdát, és a jó technika nem veszik el. Más lesz majd élesben, de ez a sorozat mindenképpen jó volt neki, rengeteg önbizalmat meríthetett belőle. Ha jó napot fog ki és egészséges, rendkívül veszélyes lehet majd a topjátékosokra is. A kérdés csak az, hogy fogja-e bírni több meccsen keresztül. 

Hogy készültök erre a US Openre? Más mentalitás kell, mint általában?
Nem hiszem. Naomi úgy vág majd neki, hogy meg akarja nyerni a tornát. Persze annyiból más lesz, hogy nem számítunk arra, hogy rögtön makulátlan teniszt játszik majd. De a lényeg ugyanaz, a győzelemért megy New Yorkba. Ha egy olyan játékossal dolgozol együtt, mint ő, a cél nem is lehet más. 

Úgy tűnt, Naomi elég jól kezelte a járványhelyzetet.
Igen, sok minden érdekli őt, több projekten is dolgozik. Nem is jött rosszul a számára néhány hónap pihenő. Megerősítette őt abban, mennyire szeret teniszezni és versenyezni. Egy idő után ugyanis elkezdett hiányozni neki a tenisz, úgyhogy boldogan kezdte újra az edzéseket. 

A szezonnak lehet, hogy a Garros után már vége is lesz. És az is előfordulhat, hogy a jövő évi Ausztrál Opent is ugyanolyan buborékban rendezik majd, mint most a US Opent. Eljöhet az a pont, amikor már gondot okoz ez a helyzet?
Egy pályafutás hosszú, és Naomi még csak 22 éves. Nincs hová rohanni, és nem kell azt érezni, hogy minden adandó alkalommal játszani kell. Okosan kell csinálni ezt az egészet. Az is lehet persze, hogy néhány hónapon belül meglesz a vakcina, és akkor a 2021-es szezon már úgy zajlik, ahogy azt megszoktuk. 

Valószínűleg sosem felejted el ezt az első évet Naomival. Legalább volt alkalmatok megismerni egymást. 
Ez tény. Nagyon jó vele együtt dolgozni, még így is, hogy nem voltak tornák. Mindenképpen megerősítette a köztünk lévő köteléket. Indian Wells után mondta azt nekem, hogy ez egy jó lehetőség a számunkra, hogy soha többé nem lesz ilyen három hónapunk. 

Fizikálisan sokat lehetett fejlődni. Tudtunk dolgozni például azokon a részeken, melyek korábban sérülékenyek voltak. Lényeges volt, hogy meglássuk  a lehetőséget ebben a helyzetben. Ez egy nagyon fontos időszak lehet az ő pályafutásában. Letettük az alapokat a következő évekre. Ezzel a hozzáállással készültünk, és kíváncsian várjuk, hogy teljesít majd versenyhelyzetben. 

tennismajors.com

Hozzászólások