Salakblog - Koronavírus: Még Federer húrozójának is csökkentették a fizetését, Djokovicét pedig kirúgták!
Koronavírus: Még Federer húrozójának is csökkentették a fizetését, Djokovicét pedig kirúgták!
Fotó: Europress/AFP

Koronavírus: Még Federer húrozójának is csökkentették a fizetését, Djokovicét pedig kirúgták!

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/28 17:50
Sokféle szemszögből megvizsgáltuk már a mögöttünk hagyott két hónapban, hogy a koronavírus-járvány, és a terjedése által a teniszvilágban előidézett kényszerszünet milyen hatással van a játékosokra. Miközben azonban azon vitatkozunk, hogy a Djokovic-Federer párosnak, Dominic Thiemnek vagy épp Matteo Berrettininek van inkább igaza a támogatás formáját illetően, megfeledkezünk a tenisz hátországáról. 

A tenisznek van egy olyan szegmense, amely teljesen egyenrangúvá tesz minden egyes játékost a világelsőtől az ezredik helyezettig: a játékhoz megfelelően húrozott ütőre van szükség. Az út, ahogyan a követelményeknek és a játékos igényeinek megfelelően húrozott ütő eljut egy-egy érintetthez persze már merőben más, és itt már jócskán kiütköznek a ranglista helyezésbeli különbségek. Eleve van, aki veszi az ütőit, másokat támogat az adott gyártó. Van, aki beosztja az ütőit egy-egy tornára, és igénybe veszi a versenyek által biztosított húrozási szolgáltatást, vagy épp maga szakosodik plusztevékenységként húrozásra, hogy így jusson némi bevételhez – utóbbi verzióra jó példa Dustin Brown esete , aki Thiem nyilatkozatára reagálva osztotta meg a lakókocsiban töltött, tízezer dolláros versenyeken átélt élményeit. Végül pedig vannak azok a játékosok, akik saját húrozót foglalkoztatnak, aki(ke)t magukkal is utaztatnak az egyes versenyekre. 

hurozas.jpg Fotó: Europress/AFP

A Tampában élő Ron Yu  egyike azon „személyi húrozóknak”, akik a maguk módján Grand Slam győzelmekhez járulnak hozzá. A Dél-Koreában született, gyerekkora óta azonban az Egyesült Államokban élő, 52 éves szakember gondolatai mindig is a tenisz körül forogtak, mielőtt azonban rátalált volna mai foglalkozására, tett még egy kitérőt. A georgiai műszaki egyetemen két évet sikerült végig szenvednie, míg aztán „közös megegyezéssel” elváltak az intézménnyel közös útjai. 2001-ben munkába állt a Priority One  nevű, teniszütők tervezésére és húrozására szakosodott cégnél, amelynél azóta is nap mint nap dolgozik. A vállalatot Pete Sampras  korábbi húrozója, Nate Ferguson  alapította, az ügyfélkörbe pedig a „lakossági felhasználók” mellett az ATP Tour elitmezőnyének képviselői tartoznak. 

Ron Yu megtalálta a számításait a cégnél, praxisa alatt pedig Andre AgassiLleyton HewittStan Wawrinka  és Roger Federer  ütőinek felkészítése által huszonhárom Grand Slam győzelemhez járult eddig hozzá. A svájci legenda egyébként 2004 óta a P1 ügyfele, Ron vele való együttműködése pedig még a szakember alapvetően kritikus édesanyját is enyhébb álláspontra késztette fia választott hivatásával kapcsolatban:

„Anyukám elmondhatja a barátainak Koreában, hogy a fia együtt dolgozik Roger Federerrel, akivel ráadásul még jó barátok is.”  

A világjárvány nem hagyta érintetlenül a tenisz hátországát, így a Ront alkalmazó Priority One-t sem. Mivel az exkluzív ügyfélkört alkotó játékosok immáron majd három teljes hónapja otthonaikban ücsörögnek versenyek nélkül, természetesen az ütőik igénybevétele is drasztikusan csökkent. 

„Normál körülmények között napi 25-30 ütő kerül a kezeim közé, ma jó, ha 1-2 hobbiteniszező ütőjét kell újrahúroznom.”

A Priority One éljátékosokat segítő háromfős csapatának létszáma a vírus következtében megcsappant, a többek között Novak Djokovic  és Andy Murray  ütőiért felelős Glynn Roberts -et a cég ugyanis kénytelen volt elbocsátani. Ron Yu is csak fizetése csökkentése mellett maradhatott alkalmazásban, azonban, hogy fenntartsa magát, részmunkaidőben másodállást vállalt tampai otthona közelében. Twitter  bejegyzései alapján pedig megszaporodó szabadidejét nagyrészt főzésre használja, hiszen egymás után osztja meg közösségi oldalán a látványosan tálalt ételek fotóit. 

Hiába a profi húrozás, van, hogy egy ütő így végziHiába a profi húrozás, van, hogy egy ütő így végzi Fotó: Europress/AFP

2017-ben jelent meg a Björn Borg  és John McEnroe  1980-as wimbledoni rivalizálását bemutató skandináv film, a Borg/McEnroe . A film visszatérő jelenete, ahogyan meccsnapok előtti estéken Borg akkurátusan, egyenként ellenőrzi az ütői húrozását és kiválasztja a másnap használandókat. A filmbéli jelenethez hasonlóan rendszerint Ron is ott van ügyfelei mellett a versenyek alatt, miáltal elmondása szerint évente nagyjából huszonhat hetet van úton, de volt olyan év is, amikor ez a szám elérte a harminchármat. Ehhez az iramhoz képest óriási váltás, hogy most hónapok óta otthon van, jóformán húrozási munka nélkül. 

„A tenisz világa olyan, mint egy állandóan úton lévő falu   a helyszín változik körülöttünk, de mindenhol ugyanazokkal az emberekkel találkozom. Az, hogy mellékállást vállaltam, ráébresztett arra, hogy mennyit is jelent nekem a tenisz. Rettentően hiányzik.”  

Mint ahogyan a teniszben dolgozó húrozó szakembereknek, a játékosoknak vagy a tornák szervezőinek, úgy nekünk szurkolóknak is nagyon hiányzik a tenisz. A járványhelyzet javulása, a veszély csökkenése, és a mindinkább a normál kerékvágásba való visszatérésre irányuló nemzetközi törekvések azt vetítik előre, hogy lassan eljöhet a visszatérés napja. Várjuk az ATP és a WTA június elején esedékes következő bejelentését, mely választ ad arra a kérdésre, hogy augusztus másodikán Washingtonban újraindulhat-e a Tour? 

via  & via

Hozzászólások