Salakblog - Most issza meg a levét a női tenisz Kína egyre erősödő befolyásának
Most issza meg a levét a női tenisz Kína egyre erősödő befolyásának
Fotó: Europress/AFP

Most issza meg a levét a női tenisz Kína egyre erősödő befolyásának

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/17 18:36
Kína évről évre egyre több női teniszversenyt rendez, 2019 óta már a WTA legfontosabb eseményének, a világbajnokságnak is Sencsen a házigazdája. A járvány miatt valamennyi tornát törölni kellett, így a női tenisz lényegében versenyek nélkül maradt 2020 utolsó hónapjaira, miközben a férfiaknál a naptár egy  részét sikerült megmenteni.

2019-re a WTA történelmi jelentőségű megállapodást kötött Kínával, melynek értelmében eldőlt, hogy tíz éven keresztül, 2028-ig Sencsen ad otthont az idény egyik legrangosabb eseményének, a WTA Finalsnek. Az aktuális szezon nyolc legjobb játékosát felvonultató versenyen rekordot jelentő 14 millió dollárt osztanak szét a résztvevők között, a győztes akár 4,7 millió dollárt is kaphat. Tavaly Ashleigh Barty ennél egy kicsivel kevesebbet nyert, ám 4,42 milliós csekkjével is a sportág történetének legnagyobb pénzdíját szerezte meg.

Szinte minden elmarad  

Egy évvel az első  sencseni WTA-vb-t követően egészen más a helyzet. A sorozat zászlóshajónának szánt világbajnokság elmaradt, csakúgy mint a Kínába tervezett többi verseny. Ennek következtében - egy-két kisebb versenyt leszámítva - szinte teljesen üres a versenynaptár, vagyis a női teniszszezon lényegi része a Roland Garros döntőjével véget ért. Ez talán arra is magyarázattal szolgál, hogy a női világelső miért golfozással és ausztrál foci nézésével múlatta idejét, és miért nem vállalta az utazással járó kockázatokat.

Barty nyerte a szezonzáró világbajnokságot | Eurosport

A világelső Ashleigh Barty sikerét hozta a sencseni tenisz WTA-világbajnokság női egyéni versenye, miután a vasárnapi döntőben két szettben legyőzte Elina Svitolinát. Egymás elleni mérlegük az ukrán teniszező győzelmét vetítette előre, ugyanis mind az öt eddigi találkozójukat Svitolina nyerte.

Normál esetben október és december között tele van a versenynaptár, összesen 18 versenyt rendeznek a WTA szervezésében. 2020-ban ezek közül 14 úgy, ahogy van, elmaradt. A négy még nem törölt esemény közül is csak három áll biztos lábakon: az Ostrava Open, a linzi torna, illetve egy kisebb franciaországi esemény Limoges-ból, kicsivel karácsony előtt. Ezen kívül van még egy verseny, amit hivatalosan csak elhalasztottak, de új időpontot egyelőre nem jelöltek ki. A szűkös felhozatal alapján nem meglepő, hogy sokan inkább már 2021-re készülnek.

A férfiaknál sikerült a kármentés  

Érdekes adalék, hogy a férfiak versenyeiért felelős ATP 10 tornát szervez az idény hátralévő részében, és sikerült új helyszíneket is behozniuk az átalakított naptárba. Az ATP-világbajnokságot is megrendezik a kevés verseny ellenére, ami garancia arra, hogy a topjátékosok többsége elinduljon a főbb 2020-as eseményeken. Év végéig az ATP 16,2 millió dollárt oszt szét a játékosok között (köztük a vb-n szétosztott 5,7 millióval), ezzel szemben a WTA teljes mérlege durván 846 ezer dollár.

Ennek hátterében a WTA-naptár összetétele áll. Rendszerint ilyenkor főként Ázsiában rendeznek fedett pályás versenyeket, ezen tornák többségénél - a 14-ből 9-nél - ráadásul valamelyik kínai város a házigazda. Ezeket egytől egyik le kellett mondani, mivel a koronavírus-járvány miatt Kínában minden nemzetközi sporteseményt felfüggesztettek az év hátralévő részére. A helyzet rendkívül szerencsétlen, hiszen a WTA nem láthatta előre a járványt, mindenesetre azt megmutatja, miért lenne szükség egy változatosabb versenynaptárra. 

vuhan-tenisz-min.jpgFotó: Europress/AFP

A női szövetség bizonyos tekintetben kényszerpályán mozog, hiszen a WTA-nak azóta nincs névadó szponzora, hogy a Sony Ericsson kiszállt a sorozatból. Ennek pedig már nyolc éve. Ilyen helyzetben pont kapóra jött, hogy Kína egyre és egyre több pénzzel szállt be a női teniszbe, rendezve ezzel a WTA költségvetésében keletkező hiányt. Nyilvánvaló, hogy amikor a megállapodásokat kötötték, senkiben sem merült fel az a forgatókönyv, hogy tömegesen mondják majd le a versenyeket, és egyszer majd visszaüt a késő őszi kínai dominancia.

Nem csak a WTA-ról van szó  

Pedig a WTA versenynaptárának mostani összeomlása a rendszer egészére hatással van, és az alacsonyabban rangsorolt játékosok előbbre lépését is megnehezíti. Azok a top 200-as játékosok, akik egyébként inkább a WTA-tornákon próbálkoznának a főtáblára kerüléssel, most kénytelenek egyet visszalépve kisebb versenyekre vadászni, csökkentve ezzel a 200-on kívüliek lehetőségeit. Ezeken az ITF-eseményeken most a szokásosnál jóval előkelőbb világranglistás helyezéssel lehet csak részt venni.

"Cherbourgban vagyok egy 25 ezres eseményen, ahol olyan játékosok kerültek a selejtezőbe, akik máskor kiemeltek lennének, mert a magasabban rangsorolt teniszezők itt keresik most a játéklehetőséget" - mondta David Felgate a Telegraphnak. A világranglista-274. Jodie Burrage edzőjeként dolgozó szakember szerint így most sokkal nehezebb pontokat gyűjteni és pénzt keresni. Burrage egyébként azt is furcsának tartja, hogy a női topjátékosok közül senki nem tette szóvá, mennyire kevés a nők lehetősége a férfiakhoz képest.

osaka-peking-min.jpgFotó: Europress/AFP 

A kérdés az, vajon tehetett volna-e valamit a kínai korlátozások miatt erősen kényszerpályán mozgó WTA. Barbara Rittner, a kölni teniszversenyek szervezője azon az állásponton van, hogy lehetett volna alternatív lehetőségeket keresni. Ami azt illeti, szerinte Köln önként jelentkezett egy női verseny megrendezésére, a WTA azonban lassan reagált a megkeresésre. Ezt az állítást a WTA visszautasította, a Telegraphhoz eljuttatott közleményében azt írta, nem kapott ilyen ajánlatot a szervezet, és tovább is dolgoznak az emberei extra versenyek leszervezésén.

Akár így volt, akár nem, az valóban érdekes, hogy a WTA tulajdonképpen semmit nem tud felmutatni a kínai események helyett, pedig bőven volt idő felkészülni. A kínai kormány július óta folyamatosan korlátozta a nemzetközi sportesemények megrendezését, és lehetett rá számítani, hogy a tenisztornákkal kapcsolatban sem tesznek majd kivételt az országban. A szervezet lassú reakcióját látva pedig könnyen elképzelhető, hogy egyre többen lesznek majd azok, akik az ATP és a WTA egyesítésében látják a tenisz jövőjét.

via Telegraph

Hozzászólások