Salakblog - A koronavírusból felépült Dimitrov nagy dobásra készül, de már a tenisz utáni életét is tervezgeti
A koronavírusból felépült Dimitrov nagy dobásra készül, de már a tenisz utáni életét is tervezgeti
Fotó: Europress/AFP

A koronavírusból felépült Dimitrov nagy dobásra készül, de már a tenisz utáni életét is tervezgeti

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/10 14:38
Grigor Dimitrov azt mondja, meghatározó tapasztalás volt a számára, hogy hónapokra leállt a teniszélet a koronavírus-járvány miatt. Most megújult koncentrációval várja, hogy újra komoly téttel bíró mérkőzéseket játszhasson. 

Dimitrov eddig nyolc ATP-tornát nyert pályafutása során, és 2017-ben a harmadik helyen is állt már a világranglistán. Azok után azonban, hogy juniorként két egymást követő Grand Slamet, a 2008-as Wimbledont és US Opent is behúzta, a profik közt eddig nem tudott megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. 

GS-tornákon az elődöntő a legjobb eredménye; 2014-ben Wimbledonban, 2017-ben az Ausztrál Openen, tavaly pedig a US Openen jutott be a legjobb négy közé. Bár szezonzáró világbajnokságot tudott nyerni 2017-ben, a 29 éves bolgár major-tornán döntőt még nem játszott. Igaz három éve Melbourne-ben Nadal ellen nem volt ettől nagyon messze. 

"Az elmúlt másfél évben sok nehézséggel kellett megküzdenem az élet különböző területein" - mondta Dimitrov. "Most próbálok mindig csak az előttem álló hétre összpontosítani. Ez az elmúlt időszakban nem nagyon sikerült nekem."

"Ezt elsősorban a sérülések miatt mondom. Az első ezek közül a tavalyi vállsérülésem, ami után a 85. helyre estem vissza a világranglistán. Ezt követően meg kellett próbálnom visszaküzdenem magam, de aztán jött a koronavírus. Szóval összejött sok minden egymás után, de most már végre azzal tudok foglalkozni, amivel kell. Az önmagában nem rossz dolog, hogy az ember egy időre kikerül a tenisz körforgásából, hisz én például három éves korom óta játszom, tizenegy éve vagyok profi."

"Mindig is tudtam, de most már érzem is, hogy nem minden a teniszről szól az életben. Jó, hogy még időben elkezdem megérteni, mennyire összetett is a sport, ezért a megfelelő helyre tudom tenni magamban. Jobb, mintha ez akkor történne, amikor már készülök befejezni a pályafutásomat."

Dimitrov, aki az Adria Tour résztvevői közül elsőként produkált pozitív COVID-19-tesztet, nemrégiben még arról számolt be, hogy őt bizony komolyan megviselte a fertőzés. Most már úgy érzi, újra száz százalékos, és azon van, hogy az újraindulás után egy szinttel a korábbinál is feljebb emelje a játéka színvonalát. 

"Arra használom ezt az időszakot, hogy hátralépjek egyet és húzzak egy vonalat. Elkezdtem kettébontani a dolgokat, és megnézni, mi a fontos a számomra a teniszben és mi a pályán kívül. Így könnyebb látni, mi lesz a következő lépés és milyen céljaim vannak. Itt tartok most."

"A koronavírus keményen lecsapott rám" - mondja a még mindig gyengélkedő Dimitrov | Eurosport

Grigor Dimitrov ugyan már túl van a koronavírus-fertőzés aktív szakaszán, saját bevallása szerint azonban még nem áll készen arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen. A bolgárt mind fizikálisan, mind mentálisan megviselte a betegség. A korábbi top 10-es egy hónappal ezelőtt produkált pozitív COVID-19-tesztet, azt követően, hogy vissza kellett lépnie az Adria Tourtól.

"2021-re még nem gondolok, van ugyanis most néhány dolog, melyeken épp dolgozom és melyeket remélhetőleg sikerül kijavítanom. Most csak annyit tudok mondani, hogy ismét egészséges vagyok, tele vagyok energiával, úgyhogy hajrá újra előre."

A bolgár egy kissé filozofikus hangulatba került a leállás alatt és azt mondja, a játékosoknak szerinte sokkal inkább értékelni kellene az élet egyéb fontos dolgait, semmint állandóan a tenisszel foglalkozni. 

"Ez most egy bizonytalan és furcsa időszak. Reggel fölkelsz és megkérdezed magadtól, hogy mégis mi a csudát fogsz ma csinálni. Oké, elmész edzeni, és aztán? Van ebben az egészben valami megfoghatatlan nyugtalanság. Én felkelek és megpróbálok olyan normális lenni, amilyen csak tudok. Nem rohanni, elmenni kávézni, időt tölteni a családommal és a barátaimmal. Rájöttem hogy ezek a fontos dolgok, és hogy minden annyira gyors."

"Muszáj értékelnünk és megbecsülnünk ezeket az apró pillanatokat. Ezek nagyon hiányoztak nekem éveken át, most azonban elsőbbséget élveznek. A tenisz nem tart örökké, az nem minden, az csak egy része az életünknek. Jó egy kicsit jobban megérteni, milyen a világ a teniszen kívül."

"Persze rohanunk, utazunk meg minden ilyesmi, de ne feledjük, hogy egyszer ennek az egésznek vége lesz. A tenisz életünknek csak egy időszakára szól. Szeretem most már így szemlélni a világot."

sky sports

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások