Salakblog - "A koronavírus keményen lecsapott rám" - mondja a még mindig gyengélkedő Dimitrov
"A koronavírus keményen lecsapott rám" - mondja a még mindig gyengélkedő Dimitrov
Fotó: Europress/AFP

"A koronavírus keményen lecsapott rám" - mondja a még mindig gyengélkedő Dimitrov

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/27 11:34
Grigor Dimitrov ugyan már túl van a koronavírus-fertőzés aktív szakaszán, saját bevallása szerint azonban még nem áll készen arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen. A bolgárt mind fizikálisan, mind mentálisan megviselte a betegség. 

A korábbi top 10-es egy hónappal ezelőtt produkált pozitív COVID-19-tesztet, azt követően, hogy vissza kellett lépnie az Adria Tourtól. Attól az Adria Tourtól, melynek szervezői komoly kritikákat kaptak azért, mert csak a helyi szabályozásokat tartották szem előtt, a nemzetközileg elfogadott járványügyi előírásokat nem. 

Ekkoriban fertőződött meg Borna Coric, Viktor Troicki, Novak Djokovic és számos edző is. Azóta azonban már mindannyian negatív tesztet produkáltak. 

Dimitrov a hétvégén kapcsolódott be az Ultimate Tennis Showdown küzdelmeibe; a bolgár mindkét mérkőzését elvesztette Feliciano Lopez, illetve Richard Gasquet ellen. 

"Egyértelműen nem állok még készen arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzek" - mondta Dimitrov. "Javul a mozgásom, és a többi dolog is jó irányba halad, de a felépülés nem könnyű folyamat. A vírus keményen lecsapott rám, úgyhogy nagyjából egy hónapig otthon voltam. Nem éreztem jól magam, a légzés sem ment könnyen, szóval a szokásos tünetek. Fáradt voltam, nem éreztem ízeket, szagokat. Minden, amit csak el tudtok képzelni, úgyhogy nem volt jó móka."

Jelenleg a kimerültség Dimitrov egyik legnagyobb problémája a pályán. Gyakran meg kell állnia, és hosszasan ki kell pihennie egy intenzívebb fizikai tevékenységet. A WHO szerint átlagosan két hét alatt lehet felépülni a COVID-19-fertőzésből, de a komolyabb lefolyású esetekben ez az idő akár hat hét is lehet.

"Bizonyos szempontból szerencsés vagyok, hogy ott lehetek a pályán. Vannak napok, amikor jól vagyok, akár négy órát is edzem, máskor meg hirtelen jön egy erős kimerültség, amikor pihennem kell egyet, sőt, néha le is kell dőlnöm egy picit."

Djokovic rosszindulatú boszorkányüldözésnek nevezte az ellene irányuló kritikaáradatot | Eurosport

Novak Djokovic továbbra sem döntött arról, elindul-e az augusztus végén kezdődő US Openen. A világelső az egyik szerb lapnak adott interjújában beszélt erről, majd kitért arra is, hogy szerinte boszorkányüldözés folyik ellene, amióta a pozitív koronavírusos esetek miatt törölni kellett az Adria Tour hátralévő mérkőzéseit.

Dimitrov arról is beszámolt, hogy a fertőzés és a karantén mentálisan is megviselte őt. Jöttek bizonyos rossz gondolatok, melyeket helyre kellett tennie magában.

"Természetesen a dolog pszichés része sem volt egyszerű. Mármint, ha az ember 20 napig teljesen egyedül van a nap 24 órájában, akkor elég sok minden megfordul a fejében. Nem számít, hogy amúgy mentálisan mennyire vagy erős, a rossz gondolatokat szerintem nem lehet megúszni, és azokkal is meg kell küzdeni. Ez a betegség valós veszélyeket rejt, de ha megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, akkor hamarabb túl leszünk rajta. De kétségtelen, ez egy különös időszak, és sportolóként a dolgok mentális részére most még inkább oda kel figyelni."

Az ATP-szezon az augusztus közepére tervezett washingtoni Citi Opennel folytatódott volna, ám a versenyt törölték. Az újraindulás jelen állás szerint augusztus 24-én lesz, akkor kezdődnek ugyanis a New Yorkba áthelyezett Cincinnati Masters küzdelmei. 

ubitennis

Hozzászólások