Salakblog - A korábbi világelső szerint baromi gyengék azok a pasik, akik nyafognak az egyenlő pénzdíjak miatt
A korábbi világelső szerint baromi gyengék azok a pasik, akik nyafognak az egyenlő pénzdíjak miatt
Fotó: Europress/AFP

A korábbi világelső szerint baromi gyengék azok a pasik, akik nyafognak az egyenlő pénzdíjak miatt

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/01 13:15
A világranglista jelenlegi harmadik helyezettje, Karolina Pliskova kritizálta azokat a férfi játékosokat, akik nem támogatják, hogy a nők ugyanolyan díjazásban részesüljenek, mint a férfiak. A korábbi világelső az ATP és a WTA esetleges egyesülése kapcsán beszélt erről. 

A különböző teniszszövetségek egyesülésének ötlete a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállás kapcsán vetődött föl. Sokak szerint a sportág működése jóval hatékonyabb lenne, ha létrejönne egy közös, nagy, minden fontosabb szervezetet tömörítő szövetség. 

Ebből következhetne egy vita arról, hogy a férfiak és a nők minden versenyen egy közös rendszer alapján kerüljenek díjazásra. Jelenleg ez csak a Grand Slam-tornákon valósul meg, másutt jelentős eltérések vannak. 

Pliskova a LiveScore-kupa elnevezésű, Prágában megrendezésre kerülő torna sajtóeseményén bírálta azokat a férfi teniszezőket, akik az egyenlő pénzdíjak ellen vannak. Annak ellenére, hogy ő maga nem ragaszkodna feltétlenül ahhoz, hogy a nők minden tornán ugyanannyi pénzt kapjanak, mint a férfiak. 

"Nem én vagyok az, aki mindenáron ezt akarja elérni" - mondta Pliskova. "De nem bírom azokat a pasikat, akik panaszkodnak, mert esetleg azonosak lesznek a pénzdíjak. Úgy gondolom, baromi gyengék azok, akik emiatt nyafognak. Egyébként is, jelenleg ez csak a Grand Slam-tornákon van így. Tudom, hogy ők hosszabb meccseket játszanak, de ők férfiak. Ők erősebbek, mint mi vagyunk."

Ha Pliskova a pénzdíjak tekintetében nem is, a pályák elosztásával, valamint a televíziós megjelenésekkel kapcsolatban nagyon is egyenlőségpárti. 

Karolina Pliskova,Karolina Pliskova, Fotó: Europress/AFP

"Nem érzem szükségét, hogy ugyanolyan pénzdíjban részesüljünk, mint a férfiak. De a szövetségek egyesülésével ugyanakkora esélyt kellene kapnunk a centerpályán és a tévében való szereplésre is. Éppen ezért egyértelműen támogatom az ATP és a WTA sokkal szorosabb együttműködését."

Pliskova legutóbb még februárban a dohai tornán lépett pályára. Az interjú során egyértelművé tette, hogy amennyiben lesznek versenyek, szívesen részt venne az augusztusi amerikai kemény pályás tornákon.

A föntebb már említett prágai versenyen rajta kívül ott lesz még a testvére, Krystina, Marketa Vondrousova, Karolina Muchova, Ekaterina Alexandrova és Barbory Strychova is. 

Yahoo Sport

Hozzászólások