Salakblog - Konta: hiszek abban, hogy nyerhetek Grand Slam-tornát
Konta: hiszek abban, hogy nyerhetek Grand Slam-tornát
Fotó: Europress/AFP

Konta: hiszek abban, hogy nyerhetek Grand Slam-tornát

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/08 12:09
Ashleigh Barty és Marketa Voundrosova nyerte az idegek csatáját a két női elődöntőben, így az ausztrál és a cseh teniszező közül kerül ki a 2019-es Roland Garros győztese. Rafael Nadal a papírformának megfelelően három szettben verte Roger Federert, az viszont csak szombaton dől el, ki lesz az ellenfele a fináléban. Az elődöntősök nyilatkozataiból válogattunk.

Ahhoz képest, hogy viharos erősségű szél fújt, magas színvonalú összecsapást hozott Rafa Nadal és Roger Federer 39. találkozója. Federer két szetten keresztül méltó ellenfele volt Nadalnak, leginkább az döntött kettejük között, hogy a spanyol teniszező több fontos labdamenetet tudott megnyerni és a szeles körülményekhez is jobban alkalmazkodott. Győzelmével pályafutása 12. Roland Garros-döntőjébe jutott be, ahol - legyen bárki is az ellenfele - ismét esélyesként léphet pályára.

"Nagyon kemények voltak a körülmények, amit nehezen tudtunk kezelni. Nem tehettünk mást, el kellett fogadnunk ezeket a nehézségeket, és koncentráltan, pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. Erre törekedtem" - mondta Nadal, aki a döntőre is kitért. "Úgy érzem, magabiztos vagyok, viszont ha nem leszek képes végrehajtani a tervemet, akkor nehéz mérkőzésre számítok, bárki is legyen az ellenfél. Ha viszont jól fogok játszani, márpedig eddig ez sikerült, minden esélyem meglesz a győzelemre. Egy meccsen azonban bármi megtörténhet" - tette hozzá.

Federer: "Élveztem a salakszezont, úgyhogy lehet, hogy jövőre ismét visszatérek" | Hosszabbítás

Rafael Nadal és az erősen kavargó párizsi szél közös erővel gyűrték le Roger Federert a Roland Garros elődöntőjében. A címvédő 6:3, 6:4, 6:2 arányban, 2 óra és 25 perc alatt verte a svájcit, amivel egy győzelemre került tizenkettedik trófeájától.

Hogy ki lesz a 11-szeres bajnok ellenfele a vasárnapi döntőben, az csak szombaton dől el, ugyanis az eső és a szél miatt úgy döntöttek a szervezők, hogy félbeszakítják Novak Djokovic és Dominic Thiem mérkőzését. Bár a sajtóban elterjedt, hogy a körülményekre többször panaszkodó szerb azt megelőzően elhagyta a verseny helyszínét, hogy a halasztást kihirdették volna, azóta több újságíró cáfolta ezeket a híreket. Hivatalosan a viharos időt jósoló előrejelzések miatt tolták szombatra a találkozót. 

Barty és Anisimova mérkőzésére a hullámvasút találó metafora, hiszen hol egyik, hol a másik lány tudta dominálni a mérkőzést. Az első szettet Barty 5-0-s előnyről nem tudta befejezni, úgy, hogy volt két labdája a 6-0-hoz, majd a játszma tie-breakjében sem tudott élni a lehetőségeivel. A másodikban az amerikai húzott el az elején, de hiába került a győzelem kapujába, 17 évesen nem bírta el a nyomást. Végül az elképesztő hullámzásból Barty kerekedett felül, aki jobban bírta idegekkel a találkozó legvégét.

"Büszke vagyok arra, hogy harcoltam és visszaküzdöttem magam, azt követően, hogy tulajdonképpen eldobtam az első szettet" - értékelt az ausztrál teniszező. "Volt, amikor remekül ment a tenisz, volt amikor borzalmasan. Végül azonban csúsztam-másztam és megtaláltam az utat a győzelemig. Ez valószínűleg a legtöbb, ami elmondható a mai napról" - magyarázta Barty, hozzátéve, elkövetett néhány hibát az első szettben, ezért sem tudta befejezni azt.


"Negyed óra után 5-0-ra vezettem, azonban azt gondolom, nem igazán rajtam múlt, hogy sikerült eljutni odáig. Amanda olcsó pontokat adott nekem. Úgy éreztem, oda helyeztem a labdákat, ahova kellett, utána viszont elmozdultam attól, ami addig működött. Annak tudok örülni, hogy képes voltam változtatni, és 0-3 után megfordítottam a találkozót. Bár azt is el kell mondani, ilyen körülmények között nem a legmagasabb színvonalú teniszt láthatták a nézők."
"Csodálatos volt ez hét, bár most nyilván szomorú vagyok, mint a vereségeim után mindig. Csalódott vagyok, ugyanakkor először jutottam el Grand Slam-torna elődöntőjébe, így összességében pozitívan értékelem ezt a hetet. Megpróbálok majd örülni ennek a szereplésnek, remélem, már holnap boldogabb leszek egy kicsit. Annak külön örülök, hogy így ért véget a salakszezon, mert voltak rosszabb és jobb pillanatai" -nyilatkozta a 17 éves amerikai. 


Izgatott vagyok a füves pályás szezon miatt, rengeteg önbizalmat gyűjtöttem" - mondta Anisimova, aki sosem játszott profi meccset füves borításon. "Juniorként egyszer játszottam Wimbledonban, akkor 13-11-re kikaptam a harmadik szettben. Mindenki azt mondja, a fű passzol a stílusomhoz, de akkor nem igazán éreztem így. Remélhetőleg picit több gyakorlással megtudom szokni és jobban teljesítek majd. Meglátjuk, hogyan alakul."

Konta Johanna az első és a második szettért is adogathatott, azonban mindkét lehetőséget elpuskázta, ami pályafutása első Grand Slam-döntőjébe került. A magyar származású, de brit színekben versenyző Konta viszont úgy gondolja, nincs oka csalódottságnak, elvégre a salakszezonban várakozáson felül teljesített. Noha korábban viszonylag gyenge eredményei voltak ezen a borításon, 2019-ben Rabatban és Rómában döntőt játszhatott, a Roland Garroson pedig - ahol korábban nem nyert főtáblás meccset - az elődöntőig menetelt.

"Nincs okom csalódottnak vagy szomorúnak lenni. Elveszítettem egy teniszmeccset, de megnyertem ötöt. Csak a pozitív dolgokat szeretném magammal vinni ebből. Azért sem olyan nehéz feldolgozni, mert megfelelően cselekedtem. A körülmények is meghatározták, hova mentek a labdáim. Hihetetlenül erős volt a szél. Próbáltam megragadni a lehetőségeket, tízből kilenc esetben így döntenék és valószínűleg tízből kilencszer jól sülne el a dolog. Őszintén szólva ki vagyok békülve azzal, ahogyan játszottam és a felfogásommal. Nincs bennem megbánás" - nyilatkozta. 


"Nem látom, miért ne nyerhetnék Grand Slam-tornát. Próbálom megtenni azt az extra lépést a döntőig, ami vagy megtörténik, vagy nem. Van mire büszkének lennem. Ha holnap úgy döntenék, befejezem a pályafutásomat, akkor is lennének nagyszerű eredményeim. Éhes és motivált vagyok, szeretnék tovább haladni és egy napon eljutni a Grand Slam-győzelemig. Hiszek abban, hogy megvannak ehhez a képességeim, meglátjuk, sikerül-e" - nyilatkozta Konta, aki elődöntős szereplésével hétfőtől ismét a top 20-ban foglal majd helyet. 
Hozzászólások