Salakblog - Kőkemény harc az ATP-vb-részvételért: előny Zverevnél és Berrettininél
Kőkemény harc az ATP-vb-részvételért: előny Zverevnél és Berrettininél
Fotó: Europress/AFP

Kőkemény harc az ATP-vb-részvételért: előny Zverevnél és Berrettininél

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/15 10:47
Két hely kiadó még a november 10-én kezdődő szezonzáró világbajnokságra. A következő három hétben komoly csata várható a londoni részvételért. Jelenleg Alexander Zverev és Matteo Berrettini vannak bejutó helyen, a helyzetük azonban korántsem kényelmes. 

Egy hét is sok mindent megváltoztathat, aminek tökéletes példája a múlt heti Sanghaj Masters. A fiúk úgy vágtak neki az év nyolcadik ezres versenyének, hogy Roberto Bautista Agut állt a hetedik helyen, a nyolcadik a vb-címvédő Alexander Zverev volt, aki azonban mindössze 20 ponttal előzte meg David Goffint. Aztán jött Sanghaj amely egy kicsit megkavarta a dolgokat.

Minden azzal kezdődött, hogy Stefanos Tsitsipas hatodikként biztosította részvételét a világbajnokságra, ami azt jelentette, hogy már csak két kiadó hely maradt. Miután Zverev és Matteo Berrettini nagyot mentek Kínában, kifejezetten erős pályázónak számítanak a vb-indulást illetően.

A német, aki az idén korábban még 1000-es elődöntőt sem játszott, visszatalált tavalyi önmagához, és egészen a döntőig menetelt, ahol csak Daniil Medvedev tudta őt megállítani. Sascha így bezsebelt 600 pontot, amivel följött az idei pontverseny hetedik helyére, ráadásul viszonylag jelentős előnnyel áll a mögötte állók előtt. 

Íme a vb-részvételért folyó harc állása a Sanghaj Masters után:

7. Alexander Zverev          2855 pont
8. Matteo Berrettini            2525 pont
9. Roberto Bautista Agut  2485 pont
10. David Goffin                 2325 pont
11. Fabio Fognini               2235 pont
12. Kei Nishikori                2180 pont

berr.jpg Fotó: Europress/AFP

Zverev jelenleg 330 ponttal vezet Berrettini, és 370 ponttal Bautista Agut előtt. Az olasz kiváló hetet produkált, és megszerezte élete első 1000-es elődöntőjét, ahol végül Zverev állította meg. A német számára a Roger Federer elleni negyeddöntő volt a kulcs, nem csak az önbizalma növelése szempontjából, hanem a pontokat tekintve is. Ha ugyanis ott kikapott volna, jelenleg csak a kilencedik helyen állna a sorban. 

"Ez mindenképpen egy fontos meccs volt a számomra" - mondta Zverev. "A Federer elleni mérlegnek különös jelentősége van, de itt sokkal inkább az volt a tét, hogy sikerül-e ezt az évet végre egy kicsit jó irányba fordítanom. De persze a Londonért folyó verseny is rengeteget számít nekem."

Bár Berrettini a Zverevtől elszenvedett vereség miatt egy kicsit lemaradt a német mögött a pontversenyben, összességében azért rendkívül elégedett lehet az idei szereplésével. Ráadásul jelenleg vb-részvételt érő helyen áll az idei eredményeket figyelembe véve. Csak összehasonlításképp, tavaly ilyenkor A 47. pozícióban volt az ATP-Race-ben. 

Azzal, hogy Rafael Nadal kézsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a Sanghaj Masterst, Novak Djokovic komoly esélyt kapott arra, hogy felzárkózzon mögé az idei pontversenyben. Ha a szerb megnyerte volna a tornát 460 ponton belülre került volna a spanyolhoz képest.

goff.jpg Fotó: Europress/AFP

A világelső azonban kikapott Tsitsipastól a negyeddöntőben, ami azt jelenti, hogy a lehetséges 1000 pont helyett csak 180-at szerzett Sanghajban. Mivel Djokovic az idén már csak a Párizs Mastersen és a vb-n tervezi, hogy indul, az év végi világelsőségért ezen a két versenyen kellene ledolgoznia az 1280 pontos hátrányát Nadallal szemben. 

Aki nem ment nagyot Sanghajban az Goffin, ő Federertől kapott ki a harmadik körben. A belga azonban ezen a héten is versenyez, így a többiek eredményétől függetlenül, feljöhet a pontverseny nyolcadik helyére. Goffin a második kiemelt Antwerpenben, és ha megnyerné a tornát, akkor Berrettini elé kerülne. A sanghaji negyeddöntős Fabio Fognini is növelheti londoni esélyeit, mivel első kiemeltként szerepel a Stockholm Openen.

ATPTour

Hozzászólások