Salakblog - Kilenc teniszező, akire igazán ráférne egy jó US Open-szereplés
Kilenc teniszező, akire igazán ráférne egy jó US Open-szereplés
Fotó: Europress/AFP

Kilenc teniszező, akire igazán ráférne egy jó US Open-szereplés

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/22 20:31
Jövő hétfőn kezdetét veszi a szezon utolsó Grand Slam-viadala, a US Open. Összegyűjtöttünk kilenc olyan játékost, akire ráférne egy jó szereplés, egy esetleges nagy menetelés ugyanis új lendületet adhatna nekik az idény hátralévő részére.  

Naomi Osaka

A US Open címvédője idén már nyert Grand Slamet, ráadásul világelsőként utazhat tavalyi sikere helyszínére, így elsőre talán furcsának tűnik ebbe a listába helyezni őt. Ha azonban azt nézzük, hogy januári Australian Openen aratott győzelme óta kevésbé szerepel sikeresen, s inkább korábbi edzőjével, Sascha Bajinnal történt viharos elválásával, illetve lelki problémáival került az előtérbe, jót tenne neki, ha sokáig jutna New Yorkban. Australian Open-diadala óta Osaka mindössze egyszer, még a salakszezon során, Stuttgartban jutott elődöntőbe, a Roland Garroson a harmadik, Wimbledonban rögtön az első körben búcsúzott. Osakának ráadásul a US Openen rengeteg pontot kell megvédenie, egy korai kiesés a világranglistán is hátrébb sorolná őt. 

A 21 éves teniszező nincs könnyű helyzetben, Cincinattiben térdsérülés miatt fel kellett adnia negyeddöntős mérkőzését, kérdéses, milyen állapotba tudják hozni lábát a US Openre. Osaka úgy nyilatkozott, orvosai tanácsa ellenére is elindulna New Yorkban, így könnyen előfordulhat, hogy a címvédő sérüléssel bajlódva próbál majd mérkőzéseket nyerni.

063_1168287101.jpg Fotó: Europress/AFP

Alexander Zverev

Sasha Zverev idei vesszőfutásáról már rengeteg szó esett. Miközben szép lassan a világranglistán is kezd hátrébb csúszni, formája továbbra sem javul. A német a US Openen már Lendl nélkül próbálkozik, hogy kozmetikázzon valamit idei szezonján. Ha összejönne egy jó szereplés, Zverev valamennyire feledtetni tudná eddigi halvány teljesítményét, és nagy lépést tenne afelé, hogy kvalifikálni tudja magát Londonba, s esélyt kapjon a címvédésre a szezonzáró ATP-világbajnokságon. Zverev jelenlegi állapotát nézve nehéz elképzelni, hogy a US Openen sokáig juthat. Montrealban címvédőként a negyeddöntőben búcsúzott, Cincinattiben pedig már az első kört sem élte túl, semmi sem utal arra, hogy a némettel számolni kellene. Az igazi klasszisok azonban a legváratlanabb pillanatokban is képesek meglepetést okozni, Zverevnek is szüksége lenne egy bravúros szereplésre, ha 2019-es évéből szeretne még kihozni valamit.

063_1160486315.jpg Fotó: Europress/AFP

Stefanos Tsitsipas

A görög fantasztikus szezont fut idén, így egy gyengébb US Open-eredmény esetén sem lehetne arról beszélni, hogy Tsitsipasnak rossz éve lenne. A salakszezon óta azonban mintha egy picit elfáradt volna a fiatal teniszező, Wimbledonban az első körben búcsúzott, s Montrealban és Cincinattiben sem tudott mérkőzést nyerni. A görög még így is eddigi rövid pályafutása messze legjobb szezonját futja, ennek ellenére jót tenne neki, ha az év második felét is hasonlóan magas szinten tudná lehozni, mint ahogyan kezdte az idényt. Tsitsipast egy jó US Open-szereplés továbblendíthetné a néhány kevésbé jól sikerült tornán.

063_1168043785.jpg Fotó: Europress/AFP

Angelique Kerber

Nagyon úgy tűnik, ha Kerber egyik évben Grand Slamet nyer, a következő szezonban kevésbé kell vele számolni. Tavalyi wimbledoni diadala után idén nem tűnt fel nagy eredményekkel, a US Open lehetőséget teremtene számára, hogy javítson 2019-es Grand Slam-szereplésein. A németet leginkább címvédőként elszenvedett wimbledoni második körös veresége érinthette fájdalmasan, utána meg is vált edzőjétől, Rainer Schüttlertől. Helyére Kerber azóta sem talált megfelelő szakembert, így edző nélkül utazik New Yorkba. A korábbi világelső Wimbledon óta sem igazán találja a helyét, Torontoban és Cincinattiben is az első fordulóban búcsúzott. Egy korai kiesés Flushing Meadowsban alighanem tovább fokozná Kerber krízisét, míg egy nagyobb menetelés visszahozhatná a háromszor Grand Slam-győztes önbizalmát.

063_1167823055.jpg Fotó: Europress/AFP

Maria Sharapova

Sharapova visszatérése doppingeltiltása után egyelőre nem úgy alakul, ahogyan azt az orosz eltervezte. A korábbi világelső folyamatosan sérülésekkel küzd, s a visszacsatlakozást sem találta meg az élmezőnyhöz. Kérdéses, hogy látjuk-e még egyáltalán Sharapovát régi önmagához hasonló szinten játszani, előfordulhat, hogy az orosz számára nincs már út felfelé. Ismerve azonban Sharapova tudását és küzdeni akarását, biztos, hogy nem adta még fel, s ég a vágytól, hogy eltiltása után is bizonyítson. Egy jobb US Open szereplés megindíthatná őt ezen az úton, ehhez azonban nagy bravúrra lenne szüksége, gyengébb világranglista helyezése miatt ugyanis nehéz sorsolásra számíthat.

063_1168044359.jpg Fotó: Europress/AFP

Sloane Stephens

Az amerikaira jellemző, hogy egy-egy versenyre összeszedi magát, mondhatni a semmiből villant egy nagyot. Valami hasonlóra idén is szüksége lenne, 2019-ben ugyanis még nem sikerült tornát nyernie. A korábbi US Open-bajnok egy héttel a szezon utolsó Grand Slam-tornája előtt vált meg edzőjétől, Sven Groeneveldtől. Az időzítés talán némileg váratlan, ráadásul messze nem a legjobb előjel Stephens szereplését illetően. Az amerikairól azonban tudjuk, hogy bármikor képes lendületbe jönni, talán egy menetelés a US Openen magasabb ívet adhatna idei szezonjának. Stephens szempontjából kulcsfontosságú lenne, hogy a sorsolás során elkerülje Konta Johannát, idén ugyanis négyből négyszer kapott ki tőle, többek között a Roland Garroson és Wimbledonban is.

063_1160088269.jpg Fotó: Europress/AFP

Aryna Sabalenka

Egy évvel ezelőtt Aryna Sabalenkát a női tenisz egyik legnagyobb tehetségeként emlegették, s a US Open titkos esélyesei közé sorolták. A fehérorosz pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét elérve a nyolcaddöntőig jutott, ahol csak a későbbi győztes Osakától kapott ki. Idén Sabalenka nem fut ugyan rossz szezont, de azért kevésbé tündököl, mint tavaly, noha 2019-ben verekedte be magát a top10-be a világranglistán. Különösen a Grand Slamek sikerültek gyengébben számára, az Australian Openen a harmadik, a Roland Garroson a második, Wimbledonban pedig már az első fordulóban búcsúzott. A US Openre talán jó formába lendül a 21 éves teniszező, San Joséban döntőzött, Cincinattiben a nyolcaddöntőig ment. Egy jó szereplés minden bizonnyal nagy lendületet adna neki a szezon hátralévő részére.

063_1165970774.jpg Fotó: Europress/AFP

Denis Shapovalov

A fiatal kanadai márciusban pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta azzal, hogy elődöntőig jutott Miamiban. Azóta azonban mintha elveszítette volna a fonalat, első és második fordulós búcsúk következnek sorban. A nagy tehetségnek tartott Shapovalovnak meg kellene állítania ezt a rossz sorozatot, ha szeretné szépen befejezni a szezont. Pár győztes mérkőzés a US Openen nagyban segíthetné a kanadai önbizalmát, egy nagyobb menetelés pedig kihúzhatná őt a gödörből.

063_1160859905.jpg Fotó: Europress/AFP

Nick Kyrgios

Kyrgios esetében nehéz megmondani, hogy mi lendítené fel a pályafutását, ennek ellenére egy szép szereplés New Yorkban talán némileg motiválná az ausztrált. A 24 éves játékos mostanában egyre gyakrabban kerül fókuszba botrányaival és egyre ritkábban teniszével. Jó lenne, ha Kyrgiostól gyakrabban láthatnánk azt a játékot, amivel a „nagy hármas” ellen is eredményesnek bizonyult korábban. A washingtoni 500-as tornagyőzelme és az utána adott viszonylag pozitív nyilatkozata ugyan reménykeltőnek tűnt, azóta azonban Montrealban és Cincinattiben is inkább a balhéknak jutott a főszerep. Néhány jobban sikerült mérkőzés a US Openen talán meghozná Kyrgios étvágyát, s segítene, hogy a szezon hátralévő részében többet mutasson tehetségéből. 

063_1168208236.jpg Fotó: Europress/AFP

Szöveg: Wojciechowski Patrícia 

Hozzászólások