Salakblog - Ötven éve, hogy kilenc nő fejest ugrott az ismeretlenbe, örökre megváltoztatva ezzel a teniszt
Ötven éve, hogy kilenc nő fejest ugrott az ismeretlenbe, örökre megváltoztatva ezzel a teniszt
Fotó: Roland Garros

Ötven éve, hogy kilenc nő fejest ugrott az ismeretlenbe, örökre megváltoztatva ezzel a teniszt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/23 19:05
Az Open-éra 1968-as bevezetését követően évről évre egyre nyomasztóbb lett a férfi játékosok fölénye, mind a versenyzési lehetőségeket, mind az anyagi megbecsülést tekintve. 1970-re az elit játékosok egy része megelégelte ezt a helyzetet, és kézbe vették a saját sorsukat, megalapozva ezzel a későbbi WTA megalapítását. Napra pontosan 50 éve, hogy megtették az első lépést.

2019-ben a tíz legjobban fizetett sportolónő közül - élükön Naomi Osakával - kilenc is teniszező volt. Mára egyértelműen beérett a hosszú évek kitartó munkája, amit a női egyenjogúság, az egyenlő fizetések érdekében végeztek el, és a profi sportban messze a tenisz jutott legközelebb a kitűzött célhoz. Hogy mostanra sikerült eljutni idáig, és a korszak legnagyobb sztárjai dollármilliókat tehetnek zsebre, kilenc kilenc bátor nőnek köszönhető, akik ötven évvel ezelőtt mindent kockára téve megalapították a saját profi szervezetüket.

Az egyik úttörő a korábbi világranglista-5. Julie Heldman volt, aki történetesen a World Tennis magazin tulajdonosának, Gladys Heldmannak volt a lánya. A tenisz 1968-as profivá válását követően a nők villámgyorsan háttérbe szorultak, fizetésüket jelentősen csökkentették, illetve a játéklehetőségeik is szűkülni kezdtek. 1970-ben már olyan versenyek is akadtak, amelyeken 12-szer annyit kaptak a férfiak, mint a nők. "Semerre sem haladtunk" - mondta Julia Heldman, akit telefonon sikerült elérni Los Angeles-i otthonában.

"Az volt a harmadik éve, hogy a tenisz professzionalizálódott, és a versenyeket teljesen kezdték eluralni a férfiak. A nőknek nem jutott pénz. Teljes katasztrófa volt az egész."

Ez vezetett odáig, hogy a játékosok egy szűk csoportja, élükön Billie Jean Kinggel, Nancy Richey-vel és Rosie Casalsszal, Gladys Heldmanhoz fordult. Elmondták, hogy a helyzet szörnyűséges, és hogy tehetetlenek. Billie Jean King és Rosie Casals bojkottban gondolkodott, ez azonban - támogatás híján - nem volt járható út. A teniszes és üzleti körökben egyaránt jártas Gladys Heldman úgy döntött, segít létrehozni egy kizárólag női tenisztornát, amelyre Houstonban került sor. Még egy szponzort is talált a Virginia Slims formájában.

billie-jean-king-min.jpgFotó: Europress/AFP

A márka az amerikai dohányóriás, a Philip Morris tulajdonában állt, melynek elnökével, Joe Colemannel Gladys az 1960-as évek végén, egy New York-i teniszklubban ismerkedett meg. Röviddel a 7500 dollár összdíjazású versenyt megelőzően a US Lawn Tennis Association közölte a játékosokkal, eltiltás vár azokra, akik részt vesznek az eseményen. "Anyukám ezzel együtt arra biztatott mindenkit, hogy menjenek el. Hozott egy döntést a teniszben zajló folyamatokat látva, mindenkit szerződéses profinak tekintett, akik kívül esnek a USLTA hatáskörén."

1970. szeptember 23-án Julie Heldman, King, Casals, Richey, Judy Dalton, Kerry Melville Reid, Peaches Bartkowicz, Valerie Ziegenfuss és Kristy Pigeon kiléptek a szervezetből, és aláírtak egy 1 dolláros szerződést a promóter Gladys Heldmannal, melynek értelmében részt vehettek a houstoni eseményen. Tették ezt annak tudatában, hogy eltilthatták őket a Grand Slam-tornákon vagy a nemzeti csapat mérkőzésein való részvételtől. Vagyis lényegében fejest ugrottak a bizonytalanságba, ők maguk sem sejtették, mi lesz a folytatás.

"A versenyt úgy rendeztük meg, hogy közben végig ott voltak a sötét fellegek a fejünk felett. Eleinte mindannyian nagyon féltünk. Nem tudtuk, mi vár ránk. De az már a legelején látszódott, hogy vannak pozitívumok, amelyekre építhetünk" - mondta Julie Heldman.

Velük párhuzamosan a USLTA létrehozott egy rivális sorozatot, amelynek a Grand Slam-rekorder Margaret Court és Virginia Wade lett az arca. Azonban hiába: a kilenc teniszező és Gladys Heldman örökre megváltoztatta a teniszt. 1971-ben debütált a Virginia Slims Series, amely 19 női tenisztornából állt amerikai földön, és összességében 309 100 dollárt biztosított a versenyzőknek. Két évvel később Kingnek sikerült egyesítenie valamennyi női játékost, és egy londoni hotelban megalapították a Női Teniszszövetséget, a WTA-t.

ashley-barty-min.jpgFotó: Roland Garros

50 évvel azt követően, hogy az Original 9 aláírta az egydolláros szerződését, a WTA már 60 eseményt szervez a világ 28 országában, és 179 millió dollárt oszt szét a több mint 1800 profi játékos között. A négy Grand Slam-tornán ma már ugyanannyi pénzt keresnek a nők, mint a férfiak. 2019-ben a Forbes gyűjtése szerint Naomi Osaka 37,4 millió dollárral gazdagodott a pénzdíjakból és egyéb szponzori bevételekből, amivel ő volt a világ legjobban fizetett sportolónője. Nagy utat tettek meg az 1970-es évek óta.

"A három dolog közül, ami akkoriban foglalkoztatott minket, az egyik volt, hogy - amennyiben elég jók hozzá - a lányoknak is legyen helyük a versenyzésre" - mondta King egy videókonferencián. "A második az volt, hogy az eredményeik, és ne csak a külsejük alapján ítéljék meg őket. A harmadik, egyben legfontosabb pedig, hogy meg tudjanak élni."

Azzal még a legfiatalabbak is tisztában vannak, kiknek kell köszönetet mondaniuk a mostani lehetőségeikért. "Hatalmas hálával tartozunk annak a kilenc elképesztő nőnek, akik hajlandóak voltak mindenféle biztonsági háló nélkül fejest ugrani, hogy a hozzám hasonló lányok és nők nagy dolgokról álmodozhassanak és nagy dolgokat érhessenek el" - írta a US Open-győztes Bianca Andreescu egy, a BBC honlapján megjelent nyílt levélben. 2019-ben a kanadai tehetség ugyanúgy 3,85 millió dollárt kapott a győzelméért, mint a férfi bajnok, Rafael Nadal.

A harc azonban még mindig nem ért véget. "Rengeteg dolgot tehetünk még, közelében sem vagyunk annak, hogy egyenlőségről beszélhessünk" - hangsúlyozta King. "Azt is szeretnénk, hogy a színesbőrű lányok, a világ minden részéről származó emberek részt vegyenek ebben, le szeretnénk bontani azokat a határokkal, amelyekkel embereknek szembe kell nézniük. Mindezt elérhetjük a sporton keresztül. A sport fantasztikus felület ehhez" - zárta gondolatait az egyéniben 12-szeres, összességében 39-szeres Grand Slam-bajnok sportolónő.

via Roland Garros

Hozzászólások