Salakblog - Kilátástalannak nevezte ex-menedzserével folytatott harcát Alexander Zverev
Kilátástalannak nevezte ex-menedzserével folytatott harcát Alexander Zverev
Fotó: Europress/AFP

Kilátástalannak nevezte ex-menedzserével folytatott harcát Alexander Zverev

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/07/12 15:18
Miközben a nagy hármas főszereplésével zajlanak a wimbledoni tenisztorna férfi elődöntői, a világranglista ötödik Alexander Zverev, saját szavaival élve, olyan helyről követi az eseményeket, ahol senki sem találja meg. A fiatal német rögtön az első fordulóban búcsúzott a tornától, folytatva ezzel idei gyengélkedését, melynek hátterében nagy szerepet játszik jogi harca korábbi menedzserével.

A wimbledoni torna épphogy csak elkezdődött, Sascha Zverev számára rögtön véget is ért. A 22 éves játékos az első fordulóban négyszettes vereséget szenvedett a szebb időket is megélt, idén a selejtezőből érkező Jiry Vesely ellen. A jövő egyik nagy sztárjának aposztrofált teniszező hasonló produkciót mutatott be, mint oly gyakran tette korábban is Grand Slam-tornák első hetében. Kihasználatlan lehetőségek sora mellett kevésbé magabiztos játékkal, felesleges hibákkal rukkolt elő, nem csoda, hogy először maga Zverev is arról beszélt, hogy első körös wimbledoni búcsúja tipikus Grand Slam-mérkőzés volt számára.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra egy láthatóan megtört, felettébb csalódott játékos érkezett, aki elismerte, hogy leginkább saját magát okolhatja vereségéért. Ugyanakkor hozzátette, gondolatai jelenleg kevésbé járnak a pályán, jogi csatározása korábbi menedzserével energiája legnagyobb részét felemészti, így nem tud csak a teniszre fókuszálni. Zverev eléggé tanácstalannak tűnt, helyzetét kilátástalannak és abszurdnak nevezte. Konkrétumokat azonban nem árult el, állítása szerint jogi okok miatt nem beszélhet a konfliktus részleteiről.

A 22 éves német hangsúlyozta, mennyire fáj neki, hogy egy olyan ember próbálja nagy tornák előtt különösképp megnehezíteni az életét, aki korábban nagyon közel állt hozzá, akiről azt hitte, munkakapcsolat mellett barátjának is tekintheti. Zverev arról is beszélt, hogy egyelőre fogalma sincs, mi lehetne a megoldás, hogyan zárulhatna le az ügy mihamarabb, nagyon messze még a fény az alagút végén.

000_1I557O.jpg Fotó: Europress/AFP

Zverev ex-menedzserével folytatott jogi harcáról, mely erősen rányomja a bélyegét a jövő bajnokának kikiáltott teniszező idei szezonjára, már többször esett szó, ennyire tanácstalannak azonban még sosem tűnt a német. Wimbledoni első körös veresége pedig idei pocsék szezonjának is a mélypontja. De ki az az ember, aki Zverev állítása szerint korábban a barátja volt, most pedig mindennél jobban próbálja megnehezíteni a dolgát?

A chilei Patricio Apeyről beszélünk. A menedzsernek nem Zverev volt az első komolyabb ügyfele, korábban Gabriela Sabatinivel és Andy Murrayvel is foglalkozott. Apey, csakúgy, mint Zverer, igazi teniszcsaládból származik. Édesapja, Patricio Apey senior egy ideig Sabatini edzőjeként tevékenykedett, így kapcsolódott be az ifjabb Apey is az üzletbe, átvette az argentin teniszklasszis üzleti ügyeit. Később saját ügynökséget hozott létre, Ace Group International néven. A chileit tipikus menedzserként lehetne jellemezni, aki jó szemmel rendelkezik, felfedezi a nagy potenciállal rendelkező teniszezőket, majd a háttérben meghúzódva egyengeti pályafutásukat.

000_1I573C.jpg Fotó: Europress/AFP

Apey a 15 éves Sascha Zverev csapatához csatlakozott, a chilei nyilvánvalóan meglátta az „aranytojást tojó tyúkot” a fiatal németben, akiről már akkoriban is tudni lehetett, hogy kiemelkedő tehetség. Apey Zverev játékában, megjelenésében és történetében nagy fantáziát látott, nem véletlen, hogy globális piacban gondolkozott, a tehetséges játékost világszerte szerette volna eladni. Emiatt sokáig ferde szemmel tekintettek Németországban Zverevre, hiszen Apey tanácsára az orosz felmenőkkel rendelkező Sascha a német újságok helyett nemzetközi lapoknak nyilatkozott, a német autómárkák helyett francia kocsit reklámoz, szülővárosa, Hamburg ATP-tornája helyett inkább Egyesült Államok-beli versenyen indult el.

Zverev kiemelte, menedzserével a munkakapcsolat mellett egyben baráti viszonyt is ápolt. Talán picit naivnak tűnik barátságról beszélni, amikor ekkora üzletről van szó, ráadásul Apey-t a legtöbben úgy jellemzik, hogy leginkább önmaga érdekeit képviseli, mindig a legjobb üzletet keresi, a maximális nyereségre megy. Szintén furcsa, hogy a szakítás pont Sascha Zverev legnagyobb sikere után következett be, miután tavaly novemberben megnyerte a  szezonzáró ATP világbajnokságot. Zverev ezzel kapcsolatban is csak homályos utalásokat tett, mondván, hogy a siker után sok minden kiderül az ember igazi énjéről.

000_1AY1WO.jpg Fotó: Europress/AFP

Apey álláspontja, amint az ilyenkor lenni szokott, teljesen szemben áll Zverev vádjaival. A chilei szerint Zverev megszegte szerződésüket, az ügyet bíróságra vinni szintén az ő, illetve családja döntése volt. Miközben Apey személyesen szerette volna megbeszélni a problémákat, a kommunikáció jelenleg kizárólag ügyvédeken keresztül zajlik. Az ex-menedzser fájlalja, hogy Zverev őt hibáztatja gyengébb teljesítményéért, pedig az egyetlen, aki megnehezíti saját dolgát, az pont a teniszező maga. Arról nem is beszélve, hogy szerinte a német azért rúgott fel egy érvényes szerződést, hogy csatlakozhasson Roger Federer menedzseréhez, Tony Godsickhez, s a Federer-nevével fémjelzett „Team8” ügynökséghez.  

A bírósági ügy nagyon úgy tűnik, még sokáig elhúzódhat. Alexander Zverevnek azonban megoldást kell találnia, ha nem akar eszméletlen mély gödörbe zuhanni. Tovább nehezíti a 22 éves játékos helyzetét, hogy a szerződés részeként 2023-ig nem alkalmazhat más menedzsert, s ez a pályán és azon kívüli tevékenységét is erősen megnehezíti. Menedzser nélkül Zverevre és családjára plusz terhek hárulnak, amelyek nagyban elveszik a fókuszt a teniszről, Sascha nem véletlenül nem képes csak a játékra koncentrálni.   

Wimbledoni veresége után Alexander Zverev csalódottságában arról beszélt, hogy elbújik a világ elől, és egy kis időre olyan helyre szeretne elvonulni, ahol senki sem találja meg. Kérdéses, össze tudja-e kapni magát, hogy a szezon hátralévő részében kozmetikázzon idei eredményein, vagy ez az egész év fiatal pályafutása első kríziseként marad meg. Az ügy csakhamar nem fog megoldódni, a Zverev család költséges és hosszadalmas procedúrára számíthat, így könnyen előfordulhat, hogy a világranglista ötödik helyezettjétől idén egyáltalán, vagy csak alig látunk majd szép játékot. Zverev számára kulcsfontosságú lenne, hogy ismételten csak a teniszpályára koncentráljon, s visszaszerezze elveszített önbizalmát. Ehhez azonban nagy szüksége lenne arra, hogy a jogi csatározás ne legyen kihatással teljesítményére. 

 

Hozzászólások