Salakblog - Ki kell hagynia Nadalnak a US Opent a Roland Garros miatt?
Ki kell hagynia Nadalnak a US Opent a Roland Garros miatt?
Fotó: Europress/AFP

Ki kell hagynia Nadalnak a US Opent a Roland Garros miatt?

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/03/18 11:11

Kezdjük a tényekkel: a Roland Garros szervezőbizottsága tegnap bejelentette, hogy a szokásos május végi időpontról szeptember végére – pontosan szeptember 20. és október 4. közé – helyezi át a Francia Nyílt Teniszbajnokságot.

A bejelentés azért is volt váratlan, mert az ember azt várta volna, hogy az ilyen fajsúlyú döntéseket nem egyesével jelentik majd be a szervezőbizottságok, hanem a járvány elültével minden érintett asztalhoz ül majd, és kidolgoznak egy versenynaptárat az évből még hátralévő időszakra. Akármennyire hosszú is legyen ez az időszak.

Ehelyett a Garros szervezői gyakorlatilag lestoppoltak két hetet a versenynaptárból, két olyan hetet, amikor egyébként 5 ATP- (Metz, Szentpétervár, Chengdou, Zhuhai, Szófia) és 4 WTA- (Szöul, Ghangzhou, Vuhan(!), Tokyo) tornát rendeztek volna, plusz a Laver-kupát, amely szeptember 25-én kezdődött volna Bostonban.

Kicsit olyan aki kapja, marja érzése van az embernek. Mintha Guy Forget-ék azt gondolták volna, ha elsőként reagálnak a kialakult helyzetre, akkor, amikor másoknak még eszébe sem jut - vagy egyszerűen csak nincs gyomruk hozzá -, akkor több időpontból válogathatnak.

A jogi alapot az jelentette egyébként, hogy a Grand Slam-tornák ugyan benne vannak az ATP-versenynaptárban és világranglista-pontok is járnak érte, ettől még nem ATP-tornák. A Grand Slamek önálló entitások, azt csinálnak tulajdonképpen, amit akarnak. Ezért is van különféle szabály GS-tornákon a döntő játszma végjátékában például.

Ilyen vészterhes időkben talán nem túl szimpatikus, amit a Garros szervezői tettek, pláne, hogy a járványnak inkább vagyunk az elején, mintsem a végén, és senki nem tudja, mikor lehet újra versenyeket rendezni. Sokak szerint Ilyenkor talán fontosabb dolgok is vannak, mintsem, hogy mikor rendezünk meg egy sporteseményt.

De ha még azt is gondoljuk, hogy mindez így rendben van, akkor is egy csomó kérdést felvet ez a döntés. 

Egyfelől ugye egy hét lenne a US Open döntője és a Garros kezdete között – amire egyébként a 70-es években volt példa, akkor Wimbledon szinte rögtön követte Párizst – melynek következtében szinte biztosan nem lennének salakpályás felvezető tornák, és szinte biztos, hogy lennének játékosok, akik nem vállalnák be mind a két GS-t egymás után, magyarul választani volnának kénytelenek a kettő között. 

Előfordulhat akár az is, hogy Rafael Nadal nem megy el címvédőként a US Openre, mert Párizsban jobbak az esélyei.

Másfelől szeptember végén Franciaországban jó két órával hamarabb lemegy a nap, és mivel villanyvilágítás továbbra sincs a külső pályákon - csak az újjáépített és immáron befedhető Philippe Chatrier-n, sokan már két nyert szettre menő férfimeccseket vizionálnak. De legalábbis azt, hogy 2021 helyett már az idei évtől lesz esti/éjszakai program a centerpályán. 

Mindenesetre akármi is lesz, mindenképp furcsa, ami történt, különösen talán az, hogy a szervezők a Franciaországban bejelentett kijárási tilalom első napjára időzítették a bejelentésüket. 

Ízlésesnek mindezt nehéz lenne nevezni. Illetve egészen pontosan ezt is nehéz lenne ízlésesnek nevezni. 

Hozzászólások